Η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε σε μια νέα
εποχή πληθωριστικής ανισότητας, στην οποία τα φτωχά νοικοκυριά επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της ανόδου των τιμών. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους πηγαίνει σε κατηγορίες που έχουν αυξηθεί σε κόστος.Τα τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 6,4% το περασμένο έτος, για παράδειγμα, ενώ η βενζίνη αυξήθηκε κατά 58%.
Και τώρα πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυτές τις υψηλότερες τιμές καθώς τα κυβερνητικά προγράμματα τόνωσης εξαλείφονται.
«Ουσιαστικά προσπαθούν να κρατήσουν ένα δολάριο τις περισσότερες μέρες», δήλωσε ο Chris Wimer, συνδιευθυντής του Center on Poverty & Social Policy στο Columbia University.
«Θα οδηγήσει σε δύσκολες επιλογές ανάμεσα στο να βάλει κάποιος βενζίνη στο αυτοκίνητο ή να πληρώσει για τη φροντίδα των παιδιών του ή να βάλει φαγητό στο τραπέζι».
Τι ξόδεψαν τα νοικοκυριά το 2021
Μια πρόσφατη ανάλυση από το Penn Wharton Budget Model διαπίστωσε ότι τα νοικοκυριά χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος ξόδεψαν περίπου 7% περισσότερο το 2021 για τα ίδια προϊόντα που αγόρασαν το 2020 ή το 2019.
Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 3.500 δολάρια για το μέσο νοικοκυριό. Αντίθετα, οι δαπάνες των πλούσιων νοικοκυριών αυξήθηκαν μόνο κατά 6%.
Αλλαγή στις δαπάνες για τους πλούσιους
Αυτή η διαφορά είναι χαρακτηριστική κατά τη διάρκεια πληθωριστικών περιόδων, είπε ο Kent Smetters, ο οποίος διευθύνει το Penn Wharton Budget Model.
Αλλά από τη δεκαετία του 1980 – την τελευταία φορά που οι τιμές αυξήθηκαν τόσο γρήγορα – τα νοικοκυριά με υψηλότερο εισόδημα έχουν μετατοπίσει μεγαλύτερο μέρος των δαπανών τους από αγαθά προς υπηρεσίες.
Για παράδειγμα, το 2020, τα τρόφιμα ήταν 12,7% του προϋπολογισμού για το 5% των νοικοκυριών, σε σύγκριση με το 16% του προϋπολογισμού για το χαμηλότερο 20%.
Εν τω μεταξύ, οι διαταραχές της παραγωγής που σχετίζονται με την πανδημία έχουν αυξήσει το κόστος των εμπορευμάτων, στα οποία βασίζονται τα φτωχά νοικοκυριά. «Αυτό που τυχαίνει να αγοράζουν έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση της προσφοράς», είπε ο Smetters.
Τι έδειξαν οι πιστωτικές κάρτες
Τα ευρήματα συνδυάζονται με μια ανάλυση δεδομένων πιστωτικών και χρεωστικών καρτών από τον οικονομολόγο του Harvard Business School, Alberto Cavallo, στην αρχή της πανδημίας.
Έδειξε ότι οι καταναλωτές χαμηλού εισοδήματος παρουσίασαν αυξήσεις τιμών που ήταν περίπου διπλάσιες από αυτές των πλουσιότερων.
Το 2019, μια κοινή εργασία από ερευνητές του Columbia και του London School of Economics υπολόγιζε ότι περίπου 3 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να ζουν στη φτώχεια εάν τα εισοδήματά τους προσαρμόστηκαν στους ρυθμούς πληθωρισμού που βιώνουν.
Οι ειδικοί φοβούνται τώρα ότι η φτώχεια θα αυξηθεί στις αρχές του 2022 καθώς τα κυβερνητικά επιδόματα που σχετίζονται με την πανδημία καταργούνται σταδιακά και το σαρωτικό πακέτο κοινωνικών δαπανών του Προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι βαλτωμένο στο Κογκρέσο.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το τέλος των μηνιαίων πληρωμών για το επίδομα παιδιού, το οποίο παρείχε στις οικογένειες 300 δολάρια το μήνα για κάθε παιδί κάτω των 6 ετών και 250 δολάρια για μεγαλύτερα παιδιά.
Έρχεται και το τέλος των εκπτώσεων φόρου
Σύμφωνα με το Columbia, το επίδομα κράτησε σχεδόν 4 εκατομμύρια παιδιά μακριά από τη φτώχεια.
Η τελευταία μηνιαία επιταγή εκδόθηκε στις 15 Δεκεμβρίου.
“Βλέπετε έναν αρκετά σαφή αντίκτυπο αυτών των πληρωμών”, είπε ο Wimer. «Προφανώς όλοι ανησυχούμε για τον Ιανουάριο». Αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι φοβούνται ακριβώς το αντίθετο: ότι περισσότερα χρήματα από την Ουάσιγκτον θα οδηγήσουν σε ακόμη υψηλότερο πληθωρισμό, επιβαρύνοντας περισσότερο τους φτωχούς.
“Υπάρχουν ορισμένες διατάξεις σε αυτό το νομοσχέδιο ότι ίσως θα μπορούσαμε να έχουμε μια δικομματική συμφωνία για τη στιγμή που ο πληθωρισμός καταλαγιάσει”, είπε ο γερουσιαστής Lindsey Graham, R-S.C..
«Αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι η ώρα να προσθέσουμε άλλες ομοσπονδιακές δαπάνες και να δημιουργήσουμε πρόβλημα για τον πληθωρισμό».
«Υπάρχει μια περίπτωση που οι εκπτώσεις φόρου είναι πολύ απαραίτητες – ότι αν δεν είχαμε να κάνουμε με τον πληθωρισμό, είναι σίγουρα ένας τρόπος για να στηρίξουμε τους μειονεκτούντες», δήλωσε ο Gustavo Flores-Macias, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Cornell.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.