Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Δήμος Ηράκλειας : Επιτυχής η Άσκηση Πολιτικής Προστασίας

 




Επιτυχής χαρακτηρίστηκε η Άσκηση Πολιτικής Προστασίας με τίτλο ¨Καπετάν Στέργιος Βλάχμπεης 2024¨ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Απριλίου2024, στην Ηράκλεια. Ο Δήμος Ηράκλειας συνδιοργάνωσε την άσκηση με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Η άσκηση εκκένωσης έγινε σε συνεργασία Δημόσιων και Εθελοντικών Φορέων, έγινε και Επίδειξη Οχημάτων Εκτάκτων Αναγκών και Υπηρεσιών.
Ο σκοπός της άσκησης ήταν η προετοιμασία , η προληπτική δράση, η προωθήση μέτρων ασφαλείας, και η ενημέρωση της τοπικής κοινότητας σε θέματα επείγουσας ανάγκης και ασφάλειας. Οι πρακτικές ασκήσεις των σεναρίων καταστροφών, προκειμένου οι συμμετέχοντες και οι μαθητές/τριες να εκπαιδευτούν σε πραγματικές συνθήκες κρίσης. Η συμμετοχή όλων των φορέων , του Δήμου, των εθελοντών, των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών ήταν εξαιρετική. Η άσκηση έδωσε την ευκαιρία για εκπαίδευση, αλλά και για την ενίσχυση της κοινωνικής ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σημασία της προετοιμασίας για τέτοιου είδους καταστάσεις.
11:15 Δόθηκε το Σήμα Σεισμικού Κινδύνου, έναρξη της άσκησης εκκένωσης σχολικών συγκροτημάτων, ταυτόχρονα εξελισσόταν οι εξής ενέργειες: Τηλεπικοινωνία μέσω ασυρμάτου από τα σχολεία προς την Πολιτική Προστασία του Δήμου Ηράκλειας και άμεση ενημέρωση του Δημάρχου για τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ο Δήμος. Ενέργειες διδασκόντων και λοιπού προσωπικού σχολείου σύμφωνα με το Μνημόνιο του ΟΑΣΠ. Τηλεπικοινωνίες μέσω ασυρμάτου από την Πολιτική Προστασία του Δήμου προς τους φορείς Πολιτικής Προστασίας του ΤΕΣΟΠΠ, την ΠΠ της ΠΕ Σερρών και τις Εθελοντικές Οργανώσεις. Προσέλευση Οχημάτων Εκτάκτου Ανάγκης και Εθελοντικών Ομάδων σε πραγματικό χρόνο. Εκτέλεση ενεργειών διάσωσης - απεγκλωβισμού από τους αρμόδιους Φορείς.
11:35 Δόθηκε το σήμα Πλημμυρικού κινδύνου από την ΠΕ Σερρών προς τον Δήμο Ηράκλειας μέσω ασυρμάτου. Ο Δήμος διαβίβασε αμέσως στα σχολεία μέσω ασυρμάτου και μεγαφωνικών μέσων, καμπάνες Ιερού Ναού κλπ. τον επερχόμενο πλημμυρικό κίνδυνο. Ειδοποίησε τους Φορείς ΠΠ, Δημόσιους και Εθελοντικούς , καθώς και τις Ενώσεις Αγροτών. Οι εκπαιδευτικοί και το λοιπό προσωπικό των Σχολείων εφάρμοσαν τις οδηγίες πλημμύρας του κανονισμού ΔΑΙ σχολικών μονάδων 2023-24 οδήγησαν τους μαθητές στο υψηλότερο σημείο και περίμεναν από τον Δήμο οδηγίες.
11: 50 Δόθηκε σήμα εκκένωσης οικισμών Δήμου Ηράκλειας λόγω πλημμύρας από τον Δήμαρχο Ηράκλειας κ.Κλεάνθη Κοτσακιαχίδη μέσω ασυρμάτου από τον Δήμο. Οι μαθητές μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο υψηλότερο σημείο της Ηράκλειας , στο Δημοτικό Σχολειό Ηράκλειας και δόθηκαν οδηγίες για τις διαδρομές και τον τρόπο μεταφοράς.
Στο τέλος της άσκησης ο Δήμαρχος κ. Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης ευχαρίστησε όλους τους Δημόσιους και Εθελοντικούς Φορείς , ειδικά τον κ. Ιωάννη Ευστρατιάδη Νομικό ΠΕ78 ΔΔΕ Σερρών, Δικηγόρο Παρ΄Αρείω Πάγω, ΑΜ ΓΓΠΠ 3/2020, καθώς και τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που συμμετείχαν. Ακολούθησε αποτίμηση της από τους φορείς και τις εθελοντικές ομάδες που συμμετείχαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.