Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

Δήμος Σερρών: Οι πειθαρχικές ποινές για το τραγικό δυστύχημα στο 9ο Δημοτικό Σχολείο

 





  • Μια παραπομπή στο πειθαρχικό και ποινές από 10 ημέρες μέχρι έναν μήνα στους 8 εμπλεκόμενους υπαλλήλους
  • ΕΔΕ: «Παραλείψεις χωρίς σκοπιμότητα ή δόλο…Που δεν έπαιξαν ρόλο την ημέρα που έγινε το δυστύχημα που στοίχησε την ζωή στον 11χρονο Βασίλη»

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές μας πληροφορίες, ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης με βάσει το πόρισμα της ΕΔΕ και τα απολογητικά υπομνήματα κοινοποίησε χθες 31/8 στους εμπλεκόμενους υπαλλήλους τις ποινές που τους επέβαλε.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε την ποινή των 10 ημερών σε δύο υπαλλήλους, την ποινή του ενός μήνα σε 4 και την παραπομπή στο πειθαρχικό σε έναν υπάλληλο, καθώς έκρινε ότι η ποινή θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 3 μηνών που μπορεί να επιβάλει. Επίσης σε έναν υπάλληλο δεν επιβλήθηκε καμία ποινή. Οι ποινές μεταφράζονται σε στέρηση μισθού.

ΕΔΕ: «Παραλείψεις χωρίς σκοπιμότητα ή δόλο…Που δεν έπαιξαν ρόλο την ημέρα που έγινε το δυστύχημα που στοίχησε την ζωή στον 11χρονο Βασίλη»

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε,  σύμφωνα με δημοσιογραφικές μας πληροφορίες, η ΕΔΕ που διενεργήθηκε στον Δήμο Σερρών, για τον αν τηρήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπονται, από τους εμπλεκόμενους δημοτικούς υπαλλήλους και πόσο αυτές έπαιξαν ρόλο στο τραγικό δυστύχημα τις 5-12-2022 στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, που στοίχησε την ζωή στον 11χρονο Βασίλη, μαθητή του σχολείου.

 Θυμίζουμε ότι την Δευτέρα 5-12-2022 το μεσημέρι, σημειώθηκε έκρηξη στον λεβητοστάσιο του 9ου Δημοτικού σχολείου, από την οποία σκοτώθηκε ο 11χρονος μαθητής, ενώ τραυματίστηκαν ελαφρύτερα άλλοι δύο μαθητές, που εκείνη την ώρα έπαιζαν στο υπόστεγο στο πίσω μέρος του σχολείου.

Στο σχολείο γινόταν εργασίες, για περισσότερο από ενάμιση χρόνο, ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου, οι οποίες περιελάμβαναν και αντικατάσταση του τρόπου θέρμανσης, από καυστήρα πετρελαίου σε σύστημα γεωθερμίας. Το έργο προϋπολογισμού 930.000€ ανέλαβε μετά από διαγωνισμό η εταιρία ΑΜΙΚΑΤ που η προσφορά της ήταν 501.922,54€ (με ΦΠΑ)

Για το δυστύχημα (ανεξάρτητα από την Δικαιοσύνη) διατάχθηκε ΕΔΕ από την Δήμαρχο Αλέξανδρο Χρυσάφη για να διαπιστωθεί αν τηρήθηκαν από τις υπηρεσίες του Δήμου οι διαδικασίες που προβλέπονται.

Η ΕΔΕ διενεργήθηκε από υπάλληλο του Δήμου Σερρών (όπως προβλέπει η νομοθεσία) και ολοκληρώθηκε στο προβλεπόμενο διάστημα στις 4-4-2023 (μετά από έναν μήνα παράταση που ζήτησε ο υπάλληλος που την διενεργούσε). Και ο οποίος στην συνέχεια την παρέδωσε στον Δήμαρχο Σερρών που την παρήγγειλε.

Σύμφωνα με τις ίδιες δημοσιογραφικές μας πληροφορίες, ο διενεργών την ΕΔΕ πήρε καταθέσεις από 8 (οχτώ) εμπλεκόμενους Δημοτικούς υπαλλήλους (οι 7 του τμήματος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σερρών) καθώς και από τον Διευθυντή του Σχολείου, τον συντηρητή του καυστήρα, ενώ παρήγγειλε και έκθεση από πιστοποιημένο πραγματογνώμονα.

Από όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσε, καταλήγει στο συμπέρασμα πως κατά την διάρκεια της 19μηνης εκτέλεσης του έργου (10 μήνες συν 9μηνη παράταση) υπήρξαν από δημοτικούς υπαλλήλους παραλείψεις μεν, χωρίς σκοπιμότητα και δόλο δε και πως αυτές δεν έπαιξαν ρόλο την ημέρα που συνέβη η έκρηξη στο λεβητοστάσιο που στοίχησε την ζωή στον 11χρονο Βασίλη και στον ελαφρύ τραυματισμό άλλων δύο μαθητών.

Αποτελέσματα του πορίσματος

Ο Δήμαρχος Σερρών, παρ’όλο που όταν παρέλαβε το πόρισμα της ΕΔΕ, είχε δηλώσει πως δεν θα εξαντλήσει το τρίμηνο που του δίνει ο νόμος, και θα το κοινοποιήσει στους ενδιαφερόμενους Δημοτικούς υπαλλήλους, μαζί με τις ποινές που θα τους καταλόγιζε, τελικά εξήντλησε τον χρόνο.

Παρέδωσε το πόρισμα στις 4-7-2023, ζητώντας από τους εμπλεκόμενους να καταθέσουν απολογητικά υπομνήματα και στην συνέχεια να ανακοινώσει τις ποινές (από επίπληξη έως τρεις μήνες αργία/στέρηση μισθού) σε όσους θεωρεί ότι παραβίασαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Χθες 31/8/2023 δύο μήνες μετά κοινοποίησε τις πειθαρχικές ποινές στους εμπλεκόμενους υπαλλήλους.

Με ρυθμούς χελώνας η Δικαιοσύνη

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η υπόθεση του δυστυχήματος, εννιά μήνες μετά, αγνοείται σε πιο στάδιο βρίσκεται στην Δικαιοσύνη, καθώς δεν έχουν καν κληθεί ακόμη να καταθέσουν από τον Δήμο Σερρών οι εμπλεκόμενοι.

 https://www.anexartitos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.