Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

ΠΕ Σερρών : 2+1+1+1 το επικρατέστερο σενάριο


 

 

 

 Η μείωση των εδρών ( από 6 σε 5 )  η απλή αναλογική και η κατάργηση του μπόνους για το πρώτο κόμμα  δημιουργούν νεα τοπίο στην κατανομή των εδρών στην ΠΕ Σερρών . Πλέον το εκλογικό μέτρο ανεβαίνει από το 16% και κάτι στο 20% .

Με αυτά τα δεδομένα στις πρώτες εκλογές το επικρατέστερο σενάριο .Ειναι ΝΔ δύο έδρες και Συριζα , ΠΑΣΟΚ ,Ελληνική Λύση από μια .

Αν υπάρξουν και δεύτερες τότε τα δεδομένα αλλάζουν ριζικά .Αφού υπάρχει μπόνους για το πρώτο κόμμα κλιμακωτό 

 Εάν το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων. Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%


1 σχόλιο:

  1. Σωστό. Στις 2ες η ΝΔ θα πάρει λογικά 3 έδρες , 1 ο ΣΥΡΙΖΑ και 1 η Ελληνική Λύση. Αν το ΠΑΣΟΚ μπορέσει να την κρατήσει θα εξαρτηθεί αναλόγως και τα ποσοστά του. Αν τα καταφέρει τότε θα μείνουν όπως στην πρώτη Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.