Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Αμφισβητείται η εξουσία του Έλληνα πρωθυπουργού


Ρωτούν πολλοί με γνήσια περιέργεια και αγωνία αν θα συνεχιστούν οι αποκαλύψεις για τις υποκλοπές.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Αν ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να τελεί υπό πίεση ή θα ξεπεράσει τον κάβο. Δεν ανήκω σε αυτούς που γνωρίζουν απόρρητα. Θεωρώ όμως ότι στο σημείο που έχουμε φθάσει, μικρά αξία έχει το σκάνδαλο αυτό. Και τούτο διότι οι υποκλοπές λειτουργούν ως επιταχυντής εξελίξεων, ούτως ή άλλως.

Εάν τώρα ο επιταχυντής είναι στο ρελαντί μέχρι τις εκλογές ή αν ανεβάσει στροφές, αυτό θα το δούμε. Το μείζον είναι ότι διά των υποκλοπών και άλλων έργων που θα «ανέβουν» προσεχώς αμφισβητείται η εξουσία του πρωθυπουργού. Η μονοκρατορία του. Το δικαίωμά του να αποφασίζει μόνος με την πλειοψηφία του. Αυτή είναι η ουσία της υποθέσεως.

Η πρώτη ένδειξη είναι αυτό που είπε από την πρώτη ημέρα grosso modo ο επισπεύδων κύριος Βενιζέλος: «Ο κύριος Μητσοτάκης είτε θα θυσιάσει τον εαυτό του είτε θα θυσιάσει το συγκεντρωτικό μοντέλο εξουσίας του». Ητοι σε ελεύθερη μετάφραση: Το μήνυμα από τα ευρύτερα συμφέροντα με τα οποία συνεργάστηκε αρμονικά ο πρωθυπουργός από την εκλογή του στην αρχηγία της Ν.Δ. έως τώρα είναι πως «αν θέλεις να διασωθείς, πρέπει να μοιραστείς την εξουσία σου μαζί μας».

Η δεύτερη ένδειξη είναι η πίεση που δέχεται συντονισμένα κάθε μέρα έναν μήνα τώρα ο κύριος Μητσοτάκης από ξένα ΜΜΕ και από ένα ενιαίο αυτόνομο πολυεθνικό μπλοκ αναλυτών κοινής γνώμης (Ελλήνων, Βρετανών, Αμερικανών, Γερμανών) που θρυμματίζουν καθημερινά τη διεθνή εικόνα του.

Το Euronews, που ως ευρωπαϊκό κανάλι χρηματοδοτείται και από την Ελληνική Δημοκρατία, μέσα σε τρεις μέρες κτύπησε δύο φορές: Τη μία δίδοντας έμφαση στην «εντεινόμενη διαμάχη μεταξύ Ελλάδος και Κομισιόν» με αφορμή τις υποκλοπές. Τη δεύτερη με ένα θέμα που φέρει τον τίτλο «O κατάσκοπος που γύρισε από την κυβέρνηση».

Η τρίτη και σοβαρότερη ένδειξη ότι αμφισβητείται η εξουσία του κυρίου Μητσοτάκη έρχεται από ξένα οικονομικά και πολιτικά κέντρα, διεθνείς οργανισμούς, Eλληνες υποψήφιους «Ντράγκι» και βεβαίως τις απολήξεις τους στον ελληνικό Τύπο. Αυτά τα συστήματα επιτίθενται στον κύριο Μητσοτάκη και τον κατηγορούν για… λαϊκισμό σε περίπτωση που στη ΔΕΘ κάνει παροχές που ξεπερνούν τα δημοσιονομικά όρια της χώρας.

Το σύνθημα για την αμφισβήτηση του κυρίου Μητσοτάκη και τη συκοφάντηση ως λαϊκιστή σε ξένα κέντρα έδωσε ανοικτά με κομψότητα σε συνομιλία που είχε με το «Βήμα» προ δεκαημέρου ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Ιωάννης Στουρνάρας. Το αφήγημά του ενστερνίστηκε ο Χιούγκο Ντίξον στο Reuters έπειτα από επίσκεψή του στην Αθήνα, όπου είδε (και δεν είδε) πολύ κόσμο, και βεβαίως το υιοθέτησαν γνωστοί έγκριτοι αναλυτές.

Οι τελευταίοι όχι κατ’ ανάγκην από σκοπιμότητα. Αλλά η ουσία δεν αλλάζει: Το νέο έργο που θα δούμε τις προσεχείς εβδομάδες είναι επικεντρωμένο στο αν το ΔΝΤ, η Κομισιόν και τα εδώ τοπικά οικονομικά παράκεντρα θα καταφέρουν να εκβιάσουν τον κύριο Μητσοτάκη σε τέτοιο βαθμό, ώστε να ψαλιδίσει το σχεδιαζόμενο πακέτο ανακούφισης προς τους πολίτες.

Αν και πέρασαν δώδεκα χρόνια κρίσης -εκ των οποίων τα δέκα στα Μνημόνια- και κάποιοι αναγνώρισαν ότι τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόστηκαν βάθυναν την ύφεση, παρά ταύτα ακόμη και σήμερα δεν αλλάζουν μυαλό.

Στο δίλημμα αν θα μπορέσει να εισπράξει ο ταλαίπωρος Ελλην λίγα ευρώ παραπάνω για να βγάλει τον χειμώνα ή θα αυξηθεί το ρίσκο για τις αποπληρωμές του χρέους μετά το 2032 δισταγμός γι’ αυτούς δεν υπάρχει: Το μυαλό τους είναι, όπως πάντα, στην εξόφληση των δανειστών. Όχι στην ανακούφιση των Ελλήνων. Οι Ελληνες, όπως διαβάζουμε στις τακτικές αρθρογραφίες, είναι «ανέμελοι», ενώ θα έπρεπε να πιέζουν τις ηγεσίες τους να τους πουν δύσκολες αλήθειες για τον ενεργειακό χειμώνα που έρχεται (μάλλον υποτιμούν τους Ελληνες). Κάπου εδώ βρισκόμαστε λοιπόν.

Οι υποκλοπές και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι οι δύο πρώτες πράξεις αμφισβήτησης της εξουσίας του πρωθυπουργού. Οι παροχές στη ΔΕΘ και η απειλή ότι θα επιστρέψει η Ελλάς στο καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας είναι η τρίτη πράξη. Ίσως ακολουθήσουν κι άλλες. Με αποκαλύψεις ή και χωρίς αποκαλύψεις. Μικρά αξία έχει αυτό, επαναλαμβάνουμε.

Το πρόβλημα για τον κύριο Μητσοτάκη είναι πως θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να καταγγείλει ένα σύστημα συμφερόντων με το οποίο όχι μόνο ταυτίστηκε και συμπορεύτηκε μαζί του, αλλά και το διαμόρφωσε. Πώς να καταγγείλεις τον Στουρνάρα και τους ιπποκόμους του ως «παράκεντρο», όταν εσύ ανανέωσες τη θητεία του Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος; Θα σε πιστέψει κανείς όταν καταγγέλλεις το… παράκεντρο που διόρισες; Αυτό είναι λοιπόν το πραγματικό πολιτικό πρόβλημα για τον κύριο Μητσοτάκη. Οι υποκλοπές είναι υποπαράγραφος μπροστά σε ολόκληρο βιβλίο που έχει γραφτεί μεταξύ 2019-2022.

Υποπαράγραφος! Ας κάνουν τον σταυρό τους στο Μαξίμου, αν οι αποκαλύψεις των δυσαρεστημένων καιροσκόπων, τέως συνοδοιπόρων του σταματήσουν εκεί. Διότι, αν κρίνω από απειλές που εκτοξεύονται σε ιστότοπους οικονομικών ειδήσεων, ίσως έχουμε αποκαλύψεις σε άλλα πεδία, πιο δύσβατα από τους μικροσκοπικούς κοριούς.

newsbreak.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.