Κάνοντας περίπου μια θυσία για το καλό του έθνους ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να μην πάει σε πρόωρες εκλογές όπως σχεδίαζε, αλλά να αναλάβει το «ρίσκο ενός δύσκολου χειμώνα». Τα νέα σενάρια βλέπουν ανασχηματισμό και αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε να επιτευχθεί η αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές με στόχο την σταθερότητα.
Μπορεί να είναι και ένα δώρο προς τον Αλέξη Τσίπρα αυτή η απόφαση αφού οι εκλογές μετά τον «δύσκολο χειμώνα» θα του επιτρέψουν να μειώσει κι άλλο την διαφορά του με τη Νέα Δημοκρατία που προεξοφλεί πως η απλή αναλογική δεν θα βγάλει κυβέρνηση και πως θα είναι η ίδια πρώτο κόμμα.
Πρόκειται για αυθαίρετα συμπεράσματα που δεν στηρίζονται πουθενά αφού η φθορά της κυβέρνησης θα επιταχυνθεί τον δύσκολο χειμώνα, η αναβολή των εκλογών δεν υπηρετεί την «σταθερότητα» που θέλει να εκφράσει ο σημερινός Πρωθυπουργός και η ανάγκη να προκύψει -έστω με μήφος ανοχής- κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή αναγνωρίζεται τόσο απ΄ό τον ΣΥΡΙΖΑ όσο από το ΠΑΣΟΚ.
Αυτό που συζητείται είναι οι προϋποθέσεις για μια τέτοια κυβέρνηση με την συνεργασία ή την ανοχή του Mέρα 25 που μετά τις εκλογές θα είναι για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μονόδρομος: αν δεν συμπράξει σε μια τέτοια κυ΄βέρνηση με όρους που θα προκύψουν από τα ποσοστά του θα χάσει τον ρυθμιστικό του ρόλο οδηγώντας τον ευατό του σε περιθωριοποίηση και σε μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας ή σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.
Οι εκλογές και ο εκλογικός νόμος
Καθώς έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο χωρίς να ξέρουμε ποτέ θα γίνουν οι εκλογές η δυνατότητα του Μητσοτάκη να κυβερνά ως απερχ΄όμενος πρωθυπουργός αμφισβητείται ήδη. Θα είναι δύσκολο να φτάσει στο τέλος της τετραετίας καθώς η τελευταία δημοσκόπηση της MRB δείχνει μια διαφορά μόνο 7,2% που για πρώτη φορά δείχνει ένα ντέρμπι που ακόμα κι αν το κερδίσει ο Μητσοτάκης θα είναι δύσκολο να σχηματίσει κυβέρνηση.
Η αλλαγή του εκλογικού νόμου για να διορθωθεί η «ανωμαλία» της απλής αναλογικής που έρχεται πάλι στο προσκήνιο είναι το μεγάλο ρίσκο, αφού αντί για αυτοδύναμη κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας μπορεί να οδηγήσει σε αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία!
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φοβάται μήπως η χώρα μείνει με υπηρεσιακή κυβέρνηση για μεγάλο διάστημα, αλλά μήπως σχηματισθεί κυβέρνηση χωρίς τη Νέα Δημοκρατία. Σοβαρά γεγονότα μπορεί να κάνουν αυτή την προοπτική τη μόνη λύση για να αποφευχθεί ένα αδιέξοδο που δημιουργεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προβάλλει τον εαυτό του στο δίλημμα: «Η Μητσοτάκης ή Χάος».
Και μόνο το ότι ο Πρωθυπουργός μιλάει για «βόμβα» της απλής αναλογικής -ένα πιο δίκαιο σ΄ύστημα που ανταποκρίνεται στην ανάγκη για συμμαχικές κυβερνήσεις- δείχνει περιφρόνηση για την δημοκρατία, που εν προκειμένω προβάλλεται ως εμπόδιο στην σταθερότητα, την αποτελεσματικότητα και μια «ισχυρή» αυτοδύναμη κυβέρνηση. Που θα είναι όμως μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε πλειοψηφία μιας- δύο εδρών ή θα είναι προϊόν αποστασίας βουλευτών άλλων κομμάτων– όπως έχει προαναγγείλει ο Μητσοτάκης.
Στο μεταξύ ο Μητσοτάκης θα έχει εξευτελίσει τον εαυτό του έχοντας αλλάξει τον δικό του εκλογικό νόμο που προβλέπει κλιμακωτό μπόνους 40 εδρών στο πρώτο κόμμα, αντί 50 που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος. Κανένα πρόβλημα για όσους βλέπουν στο πρόσωπό του ένα «θεσμικό» πρωθυπουργό με «πυγμή».
Όταν ο Μητσοτάκης λέει στη Βουλή πώς θα καταργήσει ένα νόμο οι βουλευτές του τον χειροκροτούν. Κι όταν λέει πως δεν θα το κάνει τον χειροκροτούν περισσότερο. Το ίδιο κι όταν λέει πως θα κάνει ή δεν θα κάνει εκλογές με τα ίδια επιχειρήματα.
Η πολιτική εκπροσώπηση και η Δημοκρατία
Για το πολιτικό σύστημα και τα πολιτικά κόμματα η απλή αναλογική είναι μια ευκαιρία για μια τίμια και δικαιότερη εκπροσώπηση του ελληνικού λαού σε μια Βουλή που έχει βουλευτές με τα ίδια επώνυμα. Μια Βουλή ευγενών και «βαρώνων» χωρίς αγρότες ή εργάτες βουλευτές σε μια δημοκρατία που γίνεται οικογενειακή υπόθεση για κληρονόμους.
Θα μπορούσαν να καταρτίζουν τις λίστες βουλευτών τα κανάλια, αν δεν το κάνουν ήδη, και να μην ψηφίζουμε καν αφού αντί για εκλογές οι δημοσκοπήσεις είναι πιο κατάλληλες για να ορίσουν τα ποσοστά των κομμάτων και τις έδρες που τους αναλογούν.
Σχεδόν δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι τα τελευταία χρόνια έχουν απομακρυνθεί από τις κάλπες και στην ερώτηση ποιο κόμμα μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας η απάντηση που προηγείται είναι «κανένα».
Αν τα κόμματα της δημοκρατικής παράταξης καταφέρουν να οδηγήσουν και πάλι σε κυβέρνηση Μητσοτάκη με δεκανίκια αυτή τη φορά -που δεν θα εκφράζει ούτε το 20% της κοινωνίας και στην μεγαλύτερη αποχή όλων των εποχών θα είναι άξια της τύχης τους.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ένα κόμμα που έχει την στήριξη των μέσων ενημέρωσης και τον μεγαλύτερο κομματικό στρατό μπορεί να κυβερνά αιώνια -μόνο του ή με συμμάχους. Και στην προκείμενη περίπτωση η Ελλάδα μπορεί να κυβερνιέται από μια πολιτική οικογένεια με την συνεργασία ορισμένων οικονομικών ομίλων.
Γι’ αυτό οι εκλογές αυτές είναι πιο κρίσιμες από άλλες αφού δεν θα κριθεί ακριβώς η απλή αναλογική και η δυνατότητα να σχηματισθεί μια κυβέρνηση που να εκφράζει την πλειοψηφία κι όχι μια μειοψηφία: θα κριθεί η δημιουργία ή όχι ενός πολιτικού και οικονομικού καθεστώτος.
https://periodista.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.