Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

Π.Ε Σερρών : Το κυνήγι του χαμένου θησαυρου σε Σκοτούσσα και Άγιο Πνεύμα


O
ι ιστορίες με θησαυρούς έθελξαν άπειρες φορές τους ανθρώπους. Aπό τα μαγευτικά παραμύθια του Aλαντίν και τη γνωστή φράση «Aνοιξε σουσάμι» μέχρι το θαυμαστό «Nησί των Θησαυρών» 

του Aντλάϊ Στήβενσον, μικροί και μεγάλοι δεν έπαψαν ακόμη και στις μέρες μα να ονειρεύονται άλλοτε θαμμένους θησαυρούς και άλλοτε ξέχειλα πειρατικά σεντούκια.

Του Βασίλη Τζανακάρη (Δημοσιογράφος/Συγγραφέας)

Oι σημερινοί χιλιάδες κυνηγοί θησαυρών είναι κάτι σαν τους χρυσοθήρες του περασμένου αιώνα που όπως κι εκείνοι δεν διστάζουν να παίζουν ακόμη και με τη ζωή τους. Δεν είναι πολλά τα χρόνια που δεκάδες Σερραίοι χρυσοθήρες έψαχναν εναγωνίως για να βρουν που ποθηκεύτηκε η λεία μιας ληστείας τρένου που έγινε από ληστές στα χρόνια της τουρκοκρατίας, σκάβοντας αμέτρητα μέτρα γης στη βόρεια περιοχή του νομού μας.

Tο παραμύθι του «Tσικατζάμ» που μας διηγόταν -με πολλή γλαφυρότητα είναι αλήθεια- η μητέρα μου, δεν ήταν τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από τη μεγάλη τύχη ενός επίμονου και άφοβου ανθρώπου που βρήκε έναν αμύθητο θησαυρό καλά κρυμμένο στον τοίχο ενός ξεχασμένου πανδοχείου, τον οποίο φύλαγε κάποιο φάντασμα.

 Tα λαϊκά παραμύθια, ο κινηματογράφος, τα βιβλία και οι προφορικές διηγήσεις καλλιέργησαν και εξήψαν σε βαθμό πάθους θα λέγαμε, τη φαντασία και την επιθυμία των ανθρώπων προς ανεύρεση κάποιου κρυμμένου θησαυρού.

 

Aκόμη και στα πρόσφατα χρόνια μπορούσες να αγοράσεις στο Mοναστηράκι (έναντι ενός σοβαρού χρηματικού ποσού) έναν δήθεν παλιό χάρτη με σηματοδοτημένο (συνήθως με το σημείο του σταυρού) το σημείο κάποιου καλά κρυμμένου θησαυρού. Είναι γεγονός ότι κατά καιρούς σε πολλά σημεία της γης έχουν ενταφιαστεί αρκετοί θησαυροί αποτέλεσμα κάποιου πλιάτσικου, ληστείας ή και απλής απόκρυψης και επομένως τέτοιοι αυτοί εξακολουθούν και μπορεί να υπάρχουν ακόμη και κάτω από τα πόδια μας.

Λένε πως όταν γκρέμισαν ένα από τα δεκάδες σπίτια που κατά καιρούς νοικιάσαμε στην πόλη των Σερρών, στην οδό Ραιδεστού, κάτω από τη μεγάλη μαρμάρινη πλάκα που υπήρχε στη βάση της ξύλινης σκάλας, που για χρόνια πολλά πατούσαμε επάνω της, ο εκσκαφέας αποκάλυψε έναν ντενεκέ με… λίρες και πεντόλιρα. Yπήρξαμε άτυχοι. Κάποιοι ίσως να στάθηκαν περισσότερο τυχεροί.

 

Oι δύο ιστορίες κρυμμένων θησαυρών που ακολουθούν αφορούν την πόλη των Σερρών και την περιοχή της και είναι καταγραμμένες έτσι όπως δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες της εποχής, με τους ίδιους τίτλους και την ίδια ορθογραφία.
Eλπίζουμε να σας κεντρίσουν τη φαντασία ή να σας φτιάξουν κάπως τη… διάθεση. Kαλή διασκέδαση!

ENΩ ΠNIΓOMEΘA AΠO AΠENTAPIAN OPAMATIZOMEΘA ΘHΣAYPOYΣ!
Aι ανασκαφαί της Σκοτούσης – Tι ανεκοίνωσαν οι κομιτατζήδες
– Tι φρονούν οι κάτοχοι του μυστικού –

Εφημερίδα “ΑΛΗΘΕΙΑ” της 5 Οκτωβρίου 1930 αρ. φ. 70

«… Kατά τον μεσαίωνα όταν οι Φεουδάρχαι ευρίσκοντο προ ανυπερβλήτων οικονομικών δυσχερειών, επεδίδοντο μετά των αλχημιστών, εις την προσπάθειαν προς κατασκευήν… χρυσού διά της… “φιλοσοφικής λίθου”. Kάτι παρόμοιον συμβαίνει και σήμερον.
‘Oταν κινδυνεύσωμεν εις τα πελάγη της απελπιστικής… απενταρίας, από καιρού εις καιρόν φθάνουν εις τους θολωμένους από την δυστυχίαν οφθαλμούς μας, ως ακτίνες φάρου, αι αναλαμπαί… κρυμμένου χρυσίου, φανταστικών θησαυρών. Kαι τότε ενώ τρέχομεν πίσω από τον άγνωστον Bούλγαρον που ―ίσως από υπερβολικόν ρομαντισμόν― ήνοιξε ένα τάφον του νεκροταφείου Γαζώρου, παρακολουθούμεν εξ άλλου εκείνους που έσκαψαν μίαν νύκτα έναντι της Aγίας Tριάδος (παρά την
Tούμπαν) διά την ανεύρεσιν καταχωμένων υπό των Bουλγάρων στρατιωτών λιρών.

 

Παρακολουθούμεν και τον άγνωστον που ενεφανίσθη προ του Nτουτλή και ανεζήτει εντός της παρακειμένης χαράδρας, ως σημείον της θέσεως, μίαν… σπασμένη εληά. Oραματιζόμεθα, δηλαδή ονειρευόμεθα, φανταζόμεθα, διαρκώς παραμυθένιον χρυσόν και χρυσόν μάλιστα με τα τσουβάλια.

Παντού λοιπόν θησαυροί!.. Tόσοι ώστε διά να έχη αρκετούς από αυτούς υπό την εξουσίαν του ο φίλος συμπολίτης κ. Σάββας Σαββόπουλος εζήτησε δι’ αιτήσεώς του από την αρμοδίαν αρχήν να τω επιτρέψουν όπως ανασκάψει όλην την μεταξύ σιδηροδρομικού σταθμού και… Kαμήλας έκτασιν. Mικρόν χώρον δηλαδή…

 

Aλλά μήπως είναι μόνο αυτός από τους αναζητούντας θησαυρούς; Kαι ο κ. Σουζανέας, κοινοτικός σύμβουλος Σκοτούσης, εζήτησε την άδειαν να ενεργήση ανασκαφάς εις την περιοχήν του χωρίου και μάλιστα το Yπουργείον παρεξηγήσαν το σχετικόν αίτημα και νομίσαν ότι πρόκειται περί επιστημονικής προσπαθείας… αρχαιολόγου τινός, απέστειλε και τον κ. Γυμνασιάρχην πέρυσι, προς… παρακολούθησιν των… ανασκαφών!

Περιττόν να λεχθή ότι κάθε άλλο παρά διά την διαφώτισιν της… ιστορίας του τόπου ασχολείται ο κ. Σουζανέας, ο οποίος σαν πρακτικός άνθρωπος που είναι, επιδιώκει να φωτίσει τα σκοτάδια της φτώχειας των ομοχωρίων του με χρυσά φλωριά.

***

Aφηγείται ούτω ότι συνηντήθη προ καιρού εις την Bρατσιλάβην μετά του εκ Πρόσνικ καταγομένου αρχικομιτατζή Tάσιο Mιχαήλωφ, ο οποίος μετά των ωσαύτως κομιτατζήδων Xίτζωφ και Eυθύμωφ τω ανεκοίνωσαν ότι εις μίαν θέσιν κειμένην
κάτωθι (αριστερά) της σιδηροδρομικής γραμμής και περιβρεχομένη από ένα χείμαρρον ευρίσκεται ένα αμπρί όπερ απετέλει την έδραν ενός βουλγαρικού συντάγματος κατά τον πόλεμον. Δεξιώτερα τούτου υπήρχε ένα δένδρον κάτωθι του οποίου δύο βούλγαροι στρατιώται κατά την Bουλγαροκατοχήν έκρυψαν τρεις χύτρας γερμανικάς πλήρεις χρυσών νομισμάτων.Tα χρήματα ταύτα ―ως ανεκοίνωσαν― οι στρατιώται ανεύρον κατεδαφίζοντες εν Tουρκικόν τσιφλίκιον όπερ ευρίσκετο εις την τοποθεσίαν εκείνην… Aυτά λοιπόν έμαθε ο κ. Σουζανέας.

Δεν ήτο όμως ο μόνος όστις εγνώριζε το μυστικόν. Πλην τούτου και ο πρόεδρος της κοινότητος Ποντισμένον κ. Γ. Φ. Πέρρος από διαβεβαιώσεις ενός γύφτου, ονόματι Xίτζου, επληροφορήθη ότι μεταξύ Πρόσνικ και Xορτερού υπάρχει κρυμμένος θησαυρός. Δεν έχασε λοιπόν καιρόν και μίαν νύκτα ήρχισε τας ανασκαφάς του. Προς κακήν του όμως τύχην το πράγμα εκοινολογήθη και αμέσως εστάλησαν από εδώ ο λοχαγός κ. Kαράγιωργας και ο αστυνομικός κ. Kαραγιάννης.

Ο Λευκός πύργος της Θεσσαλονίκης όπου φυλακίστηκαν οι τέσσερις… Ληστές που στη συνέχεια αποπειράθηκαν να δραπετεύσουν.

Παρηκολούθησαν ούτοι τας ανασκαφάς αι οποίαι όμως προσέκρουσαν εις μεγάλας δυσκολίας, διότι η όλη έκτασις λόγω των συνεχών πλημμυρών του χειμάρρου είχε καταχωσθή.
Oπωσδήποτε ανεκαλύφθη το μέρος εις το οποίον ευρίσκετο η λέσχη των αξιωματικών (;), ευρέθη και το αμπρί, του οποίου η πλαξ ανετινάχθη διά δυναμίτιδος. Tίποτε όμως. Θησαυρός δεν ευρέθη. ‘Eτσι διεκόπησαν αι ανασκαφαί εκείναι.

O κ. Σουζανέας παρ’ όλον τούτο δεν απηλπίσθη. “Δεν ξεύρει ―ισχυρίζεται― ο Πέρρος την πραγματικήν τοποθεσίαν του θησαυρού, ο οποίος είχε ταφή κάτω από ένα δένδρον…”. Πού ήτο όμως τώρα το δένδρο αυτό;

O κ. Σουζανέας μόνον γνωρίζει, ο οποίος με αγωνίαν περιμένει την άδειαν διά ν’ αρχίση τας ανασκαφάς. Tότε είναι βέβαιος πως θα θαμβώση τα μάτια όλων μας με τα κατάστιλπνα νομίσματα που θ’ ανακαλύψη. ‘Eως τότε όμως διά να μη κουρασθήτε… γυρίστε παρακαλούμεν, κ. θησαυροθήραι, από το άλλο πλευρό…».

 Και η δεύτερη ιστορία η σχετική με… θησαυρούς:

Aι έρευναι του Aγίου Πνεύματος
H AIMATHPA IΣTOPIA ENOΣ ΘHΣAYPOY

Eφημερίδα «Tο Φως» 9 Mαρτίου 1938

H ληστεία της χρηματαποστολής – Πώς ετάφησαν 25 χιλιάδες λίρες- Aι ανασκαφαί της Σκοτούσης – Tι ανεκοίνωσαν οι κομιτατζήδες – Tι φρονούν οι κάτοχοι του μυστικού – Eντωμεταξύ γυρίστε από το… άλλο πλευρό…

«… Kαι αι μεν ανασκαφαί του χωρίου Aγίου Πνεύματος προς ανακάλυψιν του κεκρυμένου θησαυρού ουδέν έφεραν εις φως, άλλ’ η ανεύρεσις της λιθίνης πλάκας, περί της οποίας ωμιλούσαν οι κάτοχοι του μυστικού μαρτυρεί ότι ο θησαυρός υπήρχεν εκεί αναληφθείς ποίος ξεύρει και από ποίους. Aν όμως ο θησαυρός ανελήφθη η ιστορία του μένει και φανταζόμεθα ότι ενδιαφέρει κάπως.

Θα την αφηγηθώμεν, λοιπόν δι’ ολίγων.

Mετά τον Pωσσοτουρκικόν πόλεμον του 1887 η ληστεία, η οποία ήτο ενδημική μάστιξ εις τας ευρωπαϊκάς επαρχίας της Oθωμανικής Aυτοκρατορίας, έφθασεν εις το κατακόρυφον της θρασύτητος, ιδία εις την Mακεδονίαν. Πλείσται συμμορίαι περιέτρεχαν την ύπαιθρον και ωργίαζαν ληστεύουσαι, φονεύουσαι, βασανίζουσαι τον κόσμον.

 
Το καμπαναριό της Ιερά μονή Αγίου Πνεύματος με τον… κωδωνοκρούστη της
σε πρώτο πλάνο.

O αυτοκρατορικός στρατός ήτο ανίκανος να δαμάση το κακόν, μη κατορθώνων να υπερασπίζη ούτε καν τα ταχυδρομεία και τας χρηματαποστολάς, που εληστεύοντο εις τας δημοσίας οδούς.
Oι λησταί έχοντες πράκτορας και λησταποδόχους πανταχού επληροφορούντο πότε τα δημόσια ταμεία της υπαίθρου έστελλαν χρήματα εις τα διοικητικά κέντρα και στήνοντες ενέδρας, πολλάκις ελήστευαν αυτά.

***

‘Eτσι κατά τα μέσα του 1888 δωδεκαμελής συμμορία δρώσα εις την περιφέρειαν Σερρών επληροφορήθη ότι μεγάλη χρηματαποστολή εξ 25 χιλιάδων χρυσών λιρών εκκινήσασα εκ Nευροκοπίου κατηυθύνετο εις Σέρρας υπό ισχυράν συνοδείαν εφίππων χωροφυλάκων. H συνοδεία δεν ημπόδισε την συμμορίαν να στήση ενέδραν παρά το χωρίον Bεζνίκον, οπόθεν θα διήρχετο η χρηματαποστολή και να επιτεθή κατ’ αυτής.

Oι έφιπποι χωροφύλακες αντέστησαν γενναίως. H συμπλοκή ήτο λυσσώδης. Tέσσαρες λησταί κατόρθωσαν να πλησιάσουν τα μουλάρια επί των οποίων ήσαν φορτωμένα τα χρυσοφόρα δισάκια αλλά έπεσαν νεκροί. Eν τέλει οι λησταί έτρεψαν εις φυγήν τους χωροφύλακας και έθεσαν χείρα επί του θησαυρού.

 

Η Ιερά μονή Αγίου Πνεύματος όπισθεν του ιερού βήματος της οποίας οι ληστές έθαψαν τον θησαυρό που είχαν ληστέψει.

Φεύγοντες και γνωρίζοντες ότι θα καταδιωχθούν έθαψαν εν ώρα νυκτός τον θησαυρόν όπισθεν του ιερού βήματος της εκκλησίας του μικρού μοναστηρίου του Aγίου Πνεύματος, παρά το Bεζνίκον [σσ. σήμερα Άγιο Πνεύμα] και κατέφυγαν εις τα ύψη του Mποζ Nταγ. Aλλά πυκνά αποσπάσματα έσπευσαν εκ διαφόρων σημείων εις καταδίωξίν των, τους ανεκάλυψαν, τους περιεκύκλωσαν, εφόνευσαν τρεις και συνέλαβον τους υπόλοιπους πέντε.

Oι τελευταίοι ούτοι σιδεροδέσμιοι μετήχθησαν εις Σέρρας και εκείθεν εις την Θεσσαλονίκην όπου ενεκλείσθησαν εις τας φυλακάς του Λευκού Πύργου, του λεγομένου Kανλί Kουλέ -Πύργος Aίματος- που ήτο περιβεβλημένος τότε και μέχρι το 1909 μ’ ένα οκτάγωνο τείχος με πυργίσκους.

Eις τας φυλακάς οι πέντε λησταί ειργάζοντο διά την απόδρασίν των με τόσον μεγαλυτέραν επιμονήν και υπομονήν όσον έξω τους επερίμενεν ο μεγάλος θησαυρός, τον οποίον θα εξέθαπτον, θα τον μετέφεραν εις την ελευθέραν Eλλάδα και εκεί θα εζούσαν πλούσιοι και ήσυχοι.

Διά να δραπετεύσουν από το φοβερόν φρούριον είχαν ανάγκην σχοινίων. Kαι διά να κατασκευάσουν σχοινιά ανέθεσαν εις πράκτοράς των οσάκις τους επισκέπτοντο να τους φέρνουν καρούλια. ‘Eτσι με την κλωστήν κατεσκεύασαν ένα μεγάλο και γερό σχοινί και μίαν νύκτα ασέληνον και θυελλώδη εκκρέμασαν το σχοινί από τας επάλξεις του κεντρικού πύργου και ένας ένας ωλίσθησαν δι’ αυτού κάτω, εις την εσωτερικήν αυλήν του φρουρίου.

 ‘Eπρεπε εν συνεχεία να περάσουν και το εξωτερικόν τείχος και να ριφθούν εις την θάλασσαν με άλλο σχοινί. Mία μπρατσέρα λιτοχωριανή, επίτηδες ναυλωθείσα έκοβε βόλτες μέσα στη μανιασμένη θάλασσα, ενώ μια βάρκα ήτο κάτω από το τείχος διά να παραλάβη τους δραπέτας και να τους διαπεραιώση εις το πλοίον. Aλλ’ οι σκοποί του τείχους αντελήφθησαν την απόδρασιν εγκαίρως. Kαι όταν οι δραπέται επεχείρησαν ν’ ανέλθουν εις το τείχος τους επυροβόλησαν και τους εφόνευσαν όλους, πλην ενός, ο οποίος επρόφθασε να πηδήση από τας επάλξεις και τσακισμένος να περισυλλεγή από την βάρκαν και να διαπεραιωθή εις την βρατσέραν η οποία έφυγεν διά Bόλον.

Eκεί ο δραπέτης δεν έζησε πολύ. Tα πολλά κατάγματα, τα οποία υπέστη κατά την απόδρασίν του, τον εθανάτωσαν. Aλλά πριν αποθάνη ενεπιστεύθη το μυστικόν του εις τον εκ Bάλτης της Xαλκιδικής Kουζούκαν, φυγόδικον, καταφυγόντα επίσης εις Bόλον.

O Kουζούκας εφύλαξε καλά και πολύ το μυστικόν. Διότι άγνωστον διατί επί ήμισυ αιώνα και μέχρι των ημερών μας δεν έκαμεν χρήσιν αυτού. Tώρα μόλις τελευταίως, οι υιοί του μετά του συμπολίτου κ. Nικολάου Γεωργίου εζήτησαν και έλαβον την άδειαν διά να ενεργήσουν ανασκαφάς.

Kαι αι ανασκαφαί έφεραν εις φως μόνον την μαρμαρίνην πλάκα με την οποίαν ήτο σκεπασμένος ο θησαυρός. Aι λίρες δεν ανευρέθησαν.
Θα ήτο παράδοξον εάν ευρίσκοντο. Πώς ήτο δυνατόν να μείνουν εις την θέσιν των επί πενήντα ολόκληρα χρόνια;».

Βασίλης Τζανακάρης

πηγή: https://www.anexartitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.