Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Νοσοκομείο Σερρών : Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας των ιατρών



Η 7η Απριλίου, παγκόσμια ημέρα Υγείας, ορίστηκε από την ΟΕΝΓΕ ως ημέρα πανελλαδικής δράσης για την Υγεία.

Στα πλαίσια αυτά η ΕΝΙΝΣ καλεί σωματεία και συλλόγους σε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 7 Απριλίου στις 12:00 στην είσοδο του Νοσοκομείου Σερρών και συνέντευξη τύπου.

Η χώρα βρίσκεται εν μέσω της επιδημίας Covid-19 και η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλλει σιωπή και “συγκρατημένη αισιοδοξία”. Κάθε απόγευμα στην ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας ακούμε τα νέα κρούσματα, τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών και τον αριθμό των θανάτων. Κάθε φορά που τίθεται το ερώτημα για προσλήψεις, ακούμε από τον Υφυπουργό για πάνω από 4000 εγκρίσεις για προσλήψεις προσωπικού. Κάθε φορά που τίθεται ερώτημα για τα μέτρα ατομικής προστασίας των Υγειονομικών και την καταλληλότητά τους ακούμε για επάρκεια. Όταν μπαίνει το ζήτημα για επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, η Κυβέρνηση απαντά με πακτωλό εκατομμυρίων για κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα και “οικειοθελή” συμμετοχή των αυτοαπασχολούμενων γιατρών. Όταν τίθεται το θέμα της αποδυνάμωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας η Κυβέρνηση απαντά με κλείσιμο των Περιφερικών Ιατρείων και μετακινήσεις γιατρών.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα στο Σύστημα Υγείας;

ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Λόγω της απουσίας πραγματικών επιδημιολογικών δεδομένων και εντοπισμένων μέτρων περιορισμού της επιδημίας, ως ύστατο μέσο για την καθυστέρηση και μετρίαση της, η Κυβέρνηση  εφάρμοσε οριζόντια περιοριστικά μέτρα (κλείσιμο σχολείων, περιορισμός κυκλοφορίας κ.α.) σταδιακά από τις 10 Μαρτίου, τα οποία φαίνεται να έχουν επιβραδύνει (σε σχέση τουλάχιστον με τον ρυθμό αύξησης των ασθενών σε χώρες) τον εκθετικό κατά τα άλλα ρυθμό αύξησης των επιβεβαιωμένων νοσηλευθέντων ασθενών covid19 στην Ελλάδα.
Η Κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει στη συνείδηση όλων μας ότι η αντιμετώπιση της επιδημίας στην Ελλάδα είναι θέμα ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ. Ότι αν κάτι δεν πάει καλά θα φταίει ο καθένας που δε θα υπακούσει στα περιοριστικά μέτρα. Αν πεθάνει κάποιος γιατί δεν υπάρχει κρεβάτι στη ΜΕΘ, δε θα φταίει η Κυβέρνηση που δεν φρόντισε να ανοίξει κρεββάτια ΜΕΘ, αλλά ο “ασυνείδητος” πολίτης που βγήκε για άσκηση στην Παραλία της Θεσσαλονίκης, που πήγε στη λαϊκή κοκ.

Όμως ο λαός στον έναν ή τον άλλο βαθμό ανταποκρίθηκε στο κομμάτι που αφορά τη δική του ευθύνη και αυτό φαίνεται από την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα. Τα μέτρα όμως, όπως και οι ίδιοι ομολογούν, είναι για περιορισμό της ταχύτητας εξάπλωσης.

Και εδώ αρχίζει η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ. Γιατί με τα μέτρα προσπαθούμε  να κερδίσουμε χρόνο. Για να θωρακιστεί το ΕΣΥ. Για να ανοίξουν κρεβάτια ΜΕΘ και να μη θρηνούμε ανθρώπους που μπορούσαν να σωθούν. Για να γίνουν προσλήψεις προσωπικού, όσες χρειάζονται οι Δημόσιες Δομές Υγείας αφενός για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τον αριθμό των ασθενών που θα νοσήσουν και αφετέρου να αντικαταστήσουν τους Υγειονομικούς που αναμένεται να νοσήσουν. Για να θωρακιστεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να μπορεί να ελέγξει ασθενείς στο χώρο τους, να παρακολουθεί τα πιθανά ή επιβεβαιωμένα κρούσματα με ήπια συμπτώματα, να ελέγχει χρόνιους ασθενείς με άλλα νοσήματα που έχουν μείνει χωρίς παρακολούθηση.

Για να επιταχθούν οι κλίνες ΜΕΘ του Ιδιωτικού Τομέα. Για να επιταχθούν Ιδιωτικές Κλινικές ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας. Να επιταχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και με σχεδιασμό από το Υπουργείο Υγείας να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, για τον έλεγχο ασθενών στα σπίτια τους, για στελέχωση της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας, Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπου χρειαστεί.
Να επιταχθούν τα μεγάλα ιδιωτικά Εργαστήρια και με σχεδιασμό από το Υπουργείο να πραγματοποιούν ελέγχους – διαγνωστικά τεστ για Covid 19, με βάση τους όρους και κανόνες που θέτει ο ΕΟΔΥ.

Να χρησιμοποιηθούν οι φοιτητές Ιατρικής που πλαισιώνοντας ομάδες ειδικών ιατρών θα μπορούσαν να βοηθήσουν σχεδιασμένα από το Υπουργείο είτε σε προγράμματα ελέγχου του πληθυσμού στην κατοικία τους, είτε στις Μονάδες Υγείας που θα υπάρχει ανάγκη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

1) Στα Νοσοκομεία υπάρχουν 30000 κενές Οργανικές Θέσεις ακόμα και με τους απαρχαιωμένους Οργανισμούς που δεν ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες. Στο Νοσοκομείο Σερρών έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στην υποστελέχωση. Εν μέσω πανδημίας έχουν προσληφθεί 1 Επικουρικός Ιατρός και 2 Νοσηλευτές. Το Υπουργείο μιλάει για 4000 εγκρίσεις και όχι προσλήψεις. Για το Ιατρικό Προσωπικό δεν υπάρχει καμία προκήρυξη θέσεων (εκτός από την προκήρυξη των 940 θέσεων αρχές Μαρτίου, που ήταν παγωμένη από τον Ιούνιο του 2019 λόγω εκλογών). Οι μόνες προσλήψεις είναι ειδικευομένων γιατρών (που γίνονται με τη συνηθισμένη διαδικασία) και κάποιων επικουρικών, ανάλογα με τους Προυπολογισμούς του κάθε Νοσοκομείου. Οι προσλήψεις αυτές δε φτάνουν σε τίποτα να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν στο ΕΣΥ και δε φτάνουν να καλύψουν ούτε τον αριθμό των Υγειονομικών που αναμένεται να νοσήσει.

2) Ενώ η χώρα χρειάζεται 3500 κλίνες ΜΕΘ διαθέτει, μαζί με αυτές των στρατιωτικών Νοσοκομείων και αυτών που χρυσοπληρώνει στον ιδιωτικό τομέα, μόλις τις 870. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το σενάριο για το οποίο πρέπει να είναι προετοιμασμένο το Σύστημα Υγείας είναι ότι δύναται να νοσήσει τουλάχιστον το 20% του πληθυσμού, με το 15% αυτών να χρειάζονται νοσηλεία και ένα 5% των νοσηλευόμενων να χρειαστεί ΜΕΘ, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι 870 κλίνες ΜΕΘ είναι πολύ λίγες.

3) Ενώ συνέχεια ακούμε για επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας, στην καθημερινότητά μας στα Νοσοκομεία η επάρκεια υπάρχει μόνο για τις απλές χειρουργικές μάσκες και τα γάντια και τίποτα παραπάνω. Έτσι, μέτρα ατομικής προστασίας όπως αυτά καθορίζονται στις οδηγίες του ΕΟΔΥ (μάσκες FFP2 και FFP3, ασπίδες προσώπου και προστατευτικά γυαλιά,  ρόμπες με μακριά μανίκια) είτε απουσιάζουν πλήρως, είτε βρίσκονται σε μεγάλη έλλειψη.

Όλα τα παραπάνω δεν τα λέμε γιατί είμαστε “ιδεοληπτικοί” όπως μας χαρακτήρισε ο κ. Κοντοζαμάνης, τα λέμε γιατί για εμάς καμία ανθρώπινη ζωή δεν πρέπει να χαθεί, αν μπορεί να σωθεί. Εμείς στο συγκεκριμένο πόλεμο δε θέλουμε να μετρήσουμε “παράπλευρες” απώλειες σε ζωές γιατί η πολιτεία άφησε τα Νοσοκομεία ανοχύρωτα.

Καμία ζωή δεν είναι “παράπλευρη” απώλεια και αριθμός, γιατί μπορεί να είμαστε εμείς, η οικογένειά μας, ο συγγενής, ο γείτονας μας. Οι ζωές δεν είναι αριθμός, είναι άνθρωποι, που κάποιοι θα μπορούσαν να σωθούν αν η πολιτεία μας έδινε τα μέσα που χρειαζόμαστε.

Αντ’ αυτού η πολιτεία μας δίνει “αυτοδιάγνωση”, “αυτοπαρακολούθηση”,  “τηλεϊατρική” κλπ. Και όλα αυτά θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης να σχεδιάσει την άμυνα απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο. Δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι. Η Κυβέρνηση βρήκε ευκαιρία και στοχευμένα περνάει στο σύστημα υγείας όλο το σχεδιασμό που υπάρχει στην ντιρεκτίβα της ΕΕ για την Υγεία. Ένα σχεδιασμό που θέλει το άτομο υπεύθυνο για την Υγεία και την Ασφάλεια του και το Κράτος να παρέχει ελάχιστα και εκεί που δεν “συμφέρει” οικονομικά να προσφέρει ιατρικές οδηγίες εξ αποστάσεως μέσω τηλειατρικής.

Τα μέτρα ήρθαν και θα μείνουν. Είναι στο χέρι μας να τα ανατρέψουμε.

Απαιτούμε:
ü  Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών.
ü  Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, χωρίς όρους και προυποθέσεις
ü  Πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό του Νοσοκομείου και όλων των δημόσιων δομών ΠΦΥ και Κέντρων Υγείας του νομού.
ü  ΜΑΠ – Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικούς.
ü  Πλήρη επίταξη άνευ όρων κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης και ένταξής τους στον κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
ü  Να επιταχθούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων και οι ασθενής από κορονοϊό που δεν νοσηλεύονται και δε δύναται να απομονωθούν και να ελέγχονται στα σπίτια τους.
ü  Αμεση ένταξη όλων των εργαζομένων στο νοσοκομείο και στα κέντρα υγείας στα ανθυγιεινά επαγγέλματα.


ΤΟ ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                          Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΗΣ Β                                                                            ΠΟΛΥΖΟΥ-ΚΩΝΣΤΑ Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.