Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Σέρρες : Στο έργο του Νίκου Πασχαλούδη τα μαθήματα κλασικής παιδείας

ΘΕΜΑ: Πνευματικοί Δημιουργοί των Σερρών

Νίκος Πασχαλούδης, καθηγητής φυσικής συγγραφέας



Εισηγητές:1. Ζήσης Μητλιάγκας, φιλόλογος :

Συνολική παρουσίαση του Ν. Πασχαλούδη, ως πνευματικού δημιουργού.


2.Νίκος Πασχαλούδης, Η εξομολόγηση ενός δημιουργού.


Στο μάθημα της Τετάρτης 19 Φεβρουαρίου 2020 και στη σειρά «Πνευματικοί δημιουργοί των Σερρών, θα παρουσιάσουμε έναν αξιόλογο πνευματικό δημιουργό των Σερρών τον εκπαιδευτικό και συγγραφέα Νίκο Πασχαλούδη. Πρώτος εισηγητής ο φιλόλογος Ζήσης Μητλιάγκας.
Ο Ν. Πασχαλούδης γεννημένος στην Τερπνή Σερρών είναι πτυχιούχος φυσικός. Υπηρέτησε ευδόκιμα ως επιστήμων – παιδαγωγός σε όλες τις βαθμίδες της Δημόσιας Εκπαίδευσης.
Πέρα από την άριστη παρουσία του στα διδακτικά, παιδαγωγικά συμμετείχε σε όλες τις λειτουργίες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Πρώτα σαν συνδικαλιστής έπαιξε ρόλο πρωταγωνιστικό στην περιοχή μας και Πανελλήνια στους αγώνες των Εκπαιδευτικών για μια καλύτερη Εκπαίδευση και για τον κλάδο των Εκπαιδευτικών κυρίως όμως για την καλύτερη παιδεία των νέων μας.
Ακόμα υπηρέτησε την παιδεία, συμμετέχοντας σε όλες τις βαθμίδες διοίκησης του Νομού μας μέχρι την ανώτερη του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και συνέβαλε όσο λίγοι με το ήθος τα προσόντα και την εργατικότητά του στην καλύτερη λειτουργία των σχολείων της περιοχής μας.
Εξαίρετος οικογενειάρχης με την σύντροφο της ζωής του Φωφώ Μπιζιάνου και τις δύο κόρες του Βιβή και Βασιλεία θαυμάσια παιδιά, με ανώτερη μόρφωση του έδωσαν την χαρά να βιώσει το αίσθημα μιας πετυχημένης οικογένειας και σαν γονιός και σαν ευτυχής παππούς.
Πέρα από αυτά χωρίς δημοσιότητα και φανφάρες ασχολήθηκε συστηματικά με πολύ μεράκι και μόχθο στην μελέτη και στην έρευνα της τοπικής κοινωνίας με τα ιστορικά παραδοσιακά και πολιτιστικά στοιχεία της ιδιαίτερης πατρίδας του Τερπνής και της ευρύτερης περιοχής (Βισαλτία) που σαν απότοκο είχαν σπουδαία γραπτά δημιουργήματα του για το γλωσσικό ιδίωμα της περιοχής για τα παιδικά παιχνίδια των παλιών χρόνων, για παραδοσιακά έθιμα όπως οι λαζαρίνες, δημοτικά τραγούδια και παραδόσεις μυθικές διηγήσεις και επαγγέλματα της περιοχής, ιστορικά περιστατικά των ταραγμένων χρόνων, διηγήματα κ.α. Για τη δραστηριότητά του αυτή τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με υψηλή αναγνώριση και είναι στις μέρες μας υποψήφιος της Ακαδημίας Αθηνών για βραβείο για τα διηγήματά του.
Η Βισαλτία είναι μια σμικογραφία των ζωντανών επαρχιακών κοινωνιών της χώρας μας. Έτσι τα γραφόμενα για την τοπική κοινωνία την ιστορία της και τις παραδόσεις έχουν καθολικό κύρος για τα χρόνια της σφύζουσας από ζωή αγροτικής επαρχίας, έχουν καθολικό κυρός και καθιστούν το έργο του κυρίου Πασχαλουδη «κτήμα εσαεί», για όλη την χώρα μας.
Στην παρουσίαση ο ίδιος με μια εξομολόγηση εκ βαθέων θα αναφερθεί στο μεράκι και την ηδονή του δημιουργού στην κοπιώδη και συστηματική του προσπάθεια να συγκεντρώσει και να καταγράψει ένα πολύ πλούσιο υλικό.
Μια πνευματική παραγωγή που κατά τον Πλάτωνα τον καθιστά αθάνατο τοκέα Πνευματικών δημιουργημάτων ζωντανών για πάντα και πολύτιμων και θα διατηρήσουν άφθαρτη την εικόνα ενός σπουδαίου ανθρώπου με μεγάλη προσφορά σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής του.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.
Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.