Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Σέρρες : Οι τρεις ερωτήσεις του Κώστα Μπούμπα στην Φωτεινή Αραμπατζή

Τρεις ερωτήσεις  αναφορικά με την
ελληνοποίηση κρεάτων και άλλων αγροτικών προϊόντων, την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλεθει η κτηνοτροφία στο Ν. Σερρών και τέλος τα μέτρα για την συγκράτηση της τιμής του αιγοπροβείου γάλακτος και τα άμεσα οικονομικά μέτρα για την επιβίωση της κτηνοτροφίας.Έθεσαν οι κ. Βελόπουλος και Μπούμπας στΟ  Υπουργειο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αν δεν κάνουμε λάθος το κομμάτι της κτηνοτροφίας είναι στον τομέα ευθύνης της Σερραίας υφυπουργού κ Φωτεινής Αραμπατζή


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΡΕΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Ερωτήσεις Μπούμπα στον Υπουργό

Οι κύριοι Βελόπουλος και Μπούμπας ρωτάνε τον αρμόδιο υπουργό «Δεν πρέπει άμεσα να λυθεί το ζήτημα της ανυπαρξίας ελέγχων για την πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων κρέατος»;
Η έλλειψη συστηματικών ελέγχων έχει ως αποτέλεσμα την εισαγωγή κρεάτων στην Ελλάδα από γειτονικές χώρες και την ελληνοποίηση τους, με σκοπό να παραπλανήσουν τους καταναλωτές που τα εμπιστεύονται κυρίως λόγω προέλευσης Το 60% των καταναλωτών αγοράζει κρέας βασισμένο αποκλειστικά στον τόπο προέλευσης τους.
Η εμπιστοσύνη που δείχνουν στους Έλληνες παραγωγούς, καθώς πιστεύουν πως χρησιμοποιούν αγνές ζωοτροφές είναι ο λόγος που οι καταναλωτές εμπιστεύονται την Ελληνική προέλευση του κρέατος.
Αρκετά από τα κρέατα που πωλούνται σε κρεοπωλεία σε Σούπερ Μάρκετ είναι αδύνατον να ελέγχουν για την ορθότητα της προέλευσης τους και έτσι παρατηρείται το φαινόμενο ο καταναλωτής να πληρώνει περισσότερα χρήματα για να αγοράσει ένα κρέας που θεωρεί πως είναι ελληνικό,ενώ αυτό έχει ελληνοποιηθεί θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την κρίση του αλλά και την υγεία του.

Κώστας Μπούμπας: Ανησυχία στην αγορά εξαιτίας της άρση ελέγχου

Μέχρι τον Απρίλιο του 2018 οι έλεγχοι διεξάγονταν κανονικά από τα αρμόδια κλιμάκια .
Από τον Απρίλιο του 2018 που τέθηκε σε εφαρμογή η νέα υπουργική απόφαση, αυτά έπαψαν να λειτουργούν με αποτέλεσμα οι έλεγχοι στην αγορά να είναι ανύπαρκτοι.
Γίνεται κατανοητό ότι η άρση των ελέγχων επιφέρει στην αγορά μια ανησυχία.
Επίσης το ζήτημα του περιορισμού των διαΕέσιμων εκτός έδρας κινήσεων των υπαλλήλων των αρμόδιων υπηρεσιών , ώστε να λειτουργήσουν τα κλιμάκια ελέγχου αποτελεί ένα επιπλέον μείζων πρόβλημα.
Αρά λοιπόν είναι αναγκαίο να προβεί το υπουργείο σε αύξηση των διαθέσιμων εκτός έδρας ημερών των επιφορτισμένων με τους ελέγχους, στην αγορά κρέατος, αρμόδιων υπηρεσιών όπως και σε περαιτέρω ενίσχυση του υπαλληλικού δυναμικού τους, προκειμένου αυτές να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά στο σημαντικότατο έργο τους.
Για το θέμα της κτηνοτροφίας στο Ν. Σερρών και τη κατατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει καθώς και τα μέτρα για την συγκράτηση της τιμής του αιγοπροβείου γάλακτος, οι βουλευτές αναφέρουν:
“Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η κτηνοτροφία στο Ν. Σερρών και γενικότερα σε όλη την Ελλάδα, λόγω της μείωσης τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος των χαμηλών τιμών κρέατος και των Ελληνοποιήσεων κτηνοτροφικών προϊόντων.
Για αυτό δικαιολογημένες είναι οι αντιδράσεις των κτηνοτροφών, που βρίσκονται σε απόγνωση λόγω πολλών προβλημάτων και χρεών.
Η συνεχιζόμενη εισαγωγή γάλακτος, που βαφτίζεται ελληνικό και αποτελεί ενεργή βόμβα για την κτηνοτροφία μας, θέτει σε κίνδυνο το καθεστώς κατοχύρωσης της φέτος Π.Ο.Π.
Η ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών και η σωστή λειτουργία «Διεπαγγελματικής Οργάνωσης» αποτελούν αίτημα των κτηνοτροφών”.
Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργέ
1) Προτίθεται η κυβέρνηση να κινητοποιήσει τους ανύπαρκτους έως σήμερα ελεγκτικούς μηχανισμούς για να βάλει ένα τέλος στην ασυδοσία των κερδοσκόπων; 
2) Προτΐθεται επίσης η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να σταματήσει η μείωση της τιμής γάλακτος όπως επίσης να ενεργοποιήσει τα ελεγκτικά όργανα για την πάταξη των ελληνοποιήσεων και της νοθείας στην αγορά ;
3) Θα ενεργοποιηθεί επιτέλους η «Επιτροπή Ανταγωνισμού» ώστε να μπει τέλος στην κερδοσκοπία εις βάρος των κτηνοτροφών που πουλούν φθήνα αλλά και των καταναλωτών που αγοράζουν ακριβά;
4) Πώς θα διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στην αποστολή της;
Για τα Άμεσα οικονομικά μέτρα για την επιβίωση της κτηνοτροφίας οι κ. Βουλευτές επισημαίνουν
«Χιλιάδες κτηνοτροφικές μονάδες βάζουν λουκέτα και κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα τους ενώ πολλοί είναι στα όρια εγκατάλειψης εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής των πολιτικών ορισμένων γαλακτοκομιών εταιριών με στόχο την αύξηση των κερδών τους.
Για να μπορέσει η ελληνική κτηνοτροφία να επιβιώσει πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα.
Αυτό άλλωστε απαιτούν και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι.
1) Μείωση του συντελεστή φορολόγησης εισοδήματος.
2) Θέσπιση φθηνού αγροτικού πετρελαίου.
3) Μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος του αγρότη.
4) Ρύθμιση των δανείων των κτηνοτροφών.
5) Στήριξη των νέων αγροτών-κτηνοτρόφων με απαλλαγή φορολόγησης. 
6) Προστασία των καταναλωτών και της οικονομίας της χώρας από τις παράνομες ελληνοποιήσεις εισαγόμενων ζωικών προϊόντων.
7) Εκπροσώπηση δια των φορέων του στο ΔΣ σημαντικών για την κτηνοτροφία οργανισμών (ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΦΕΤ, ΕΦΚΑ)
Ο κλάδος της κτηνοτροφίας είναι σημαντικός για την οικονομία της χώρας.
Με την κτηνοτροφία απασχολούνται 500.000 άτομα και πολλές επιχειρήσεις εξαρτώνται από την κτηνοτροφική παραγωγή.
Συμβάλλει επίσης στην περιφερειακή αγροτική ανάπτυξη απορροφώντας το 1/3 της φυτικής παραγωγής της ελληνικής γεωργίας.
Είναι αδιανόητο λοιπόν ο κλάδος αυτός να οδηγείται στον αφανισμό»
Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες και στοχευμένες ενέργειες, όπως αναγεννήσετε την παραπαίουσα ελληνική κτηνοτροφία η οποία θεωρείται ο μοχλός ανάπτυξης της υπαίθρου και κατά επέκταση της ελληνικής οικονομίας ρωτάνε οι βουλευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.