Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Μητσοτάκης, το ΚΙΝΑΛ, ο εκλογικός νόμος και το στοίχημα της Φώφης

Η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
επιφύλαξε μια ακόμα δυσάρεστη έκπληξη στους επιτελείς του Κινήματος Αλλαγής. Ο πρωθυπουργός, απάντησε στις εκκλήσεις της Φώφης Γεννηματά για συναίνεση με ένα «ευπρόσδεκτη, αλλά αν χρειαστεί προχωράω και μόνος μου».  Άλλωστε, όταν ρωτήθηκε για το θέμα του ασύλου ξεκαθάρισε ότι προτίμησε μια καθαρή λύση, την πλήρη κατάργησή του, «χωρίς υποσημειώσεις».
Οι υποσημειώσεις ήταν οι βελτιώσεις που του πρότεινε η Φώφη Γεννηματά, στις δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν, προκειμένου το Κίνημα Αλλαγής να δώσει θετική ψήφο. Ο πρωθυπουργός προτίμησε το καθαρό μήνυμα στους ψηφοφόρους του. «Δεν γίναμε κυβέρνηση για να συναινέσουμε με το Κίνημα Αλλαγής αλλά για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας» ήταν το μήνυμα που έστειλε.

Πολλά σενάρια

Την ίδια στάση ακολουθεί και στο ζήτημα του εκλογικού νόμου για τον οποίο υπήρξαν πολλά σενάρια. Στηρίχθηκαν στη εκτίμηση ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αποφύγει οι επόμενες εκλογές να γίνουν με απλή αναλογική. Θα μπορούσε, λοιπόν, να συμφωνήσει σε ένα εκλογικό νόμο με το Κίνημα Αλλαγής και στη συνέχεια, μαζί, να αναθεωρήσουν  το Σύνταγμα, ώστε ο νέος εκλογικός νόμος να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές, αν ψηφιστεί από 180 βουλευτές, του οποίους διαθέτουν στη Βουλή τα δύο κόμματα.
Στη ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης ανατίναξε το σενάριο αυτό. Αποσύνδεσε τον εκλογικό νόμο από την Συνταγματική Αναθεώρηση. Και έστειλε ένα σαφές μήνυμα στη Φώφη Γεννηματά. Αν δεν συμφωνήσουμε στον εκλογικό νόμο, τότε δεν έχω πρόβλημα να πάω σε διπλή εκλογική αναμέτρηση.

Σήκωσε το γάντι

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής σήκωσε το γάντι που της έριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τον προειδοποίησε να μην κάνει παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο. Δεν θα κάνει. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει μια πρόταση η οποία θα διαφέρει από αυτή του Κινήματος Αλλαγής, στο όριο εισόδου των κομμάτων στη Βουλή και το όριο του μπόνους.
Το δίλλημα και πιθανόν οι αναταράξεις θα μεταφερθούν, όπως και στο θέμα του ασύλου στην πλευρά του Κινήματος Αλλαγής και της Φώφης Γεννηματά. Η μέση λύση του «παρών», που έσωσε την παρτίδα στο θέμα του ασύλου, δεν μπορεί να ακολουθείται συνεχώς.
Συνεπώς, το ζήτημα του εκλογικού νόμου από «στοίχημα συναίνεσης για τον Μητσοτάκη» μετατρέπεται σε ένα πεδίο «νέων αναταράξεων στο Κίνημα Αλλαγής» και συνοδεύεται και από ένα δύσκολο ερώτημα. Ωφελεί ή όχι το Κίνημα Αλλαγής μια διπλή εκλογική αναμέτρηση, η πρώτη με απλή αναλογική και η δεύτερη με το σύστημα που θα έχει ψηφίσει η ΝΔ;

Στόχος ο Τσίπρας αλλά…

Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν εστιάσει την προσοχή τους στην αντιμετώπιση της προσπάθειας του Αλέξη Τσίπρα να κυριαρχήσει, οριστικά στον κεντροαριστερό χώρο. Καιρός να αναρωτηθούν αν ο βασικός τους αντίπαλος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η εκτίμηση που υπάρχει στις τάξεις των επιτελών της Φώφης Γεννηματά ότι «ότι ήταν να μας πάρει ο Μητσοτάκης το πήρε» δεν φαίνεται να ισχύει. Μάλλον συμβαίνει το αντίθετο.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν πήρε μόνο κάποια στελέχη. Έχει, προβληματική για τη Χαριλάου Τρικούπη,  απήχηση και στη βάση του Κινήματος Αλλαγής. Ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του, επιδοκιμάζει τις ενέργειες της κυβέρνησης (ακόμα και στο θέμα του ασύλου) ενώ δείχνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και από την εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση.
Αλήθεια, πόσο ακουμπούν όλους αυτούς, οι αναφορές της κυρίας Γεννηματά, στην αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου της Δεξιάς; Όταν μάλιστα παραπέμπουν και σε φρασεολογία ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο, παρεπιπτόντως, η μεγάλη πλειοψηφία της βάσης του Κινήματος Αλλαγής δεν θέλει καμία συνεργασία;

 https://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.