Παράρτημα Νιγρίτας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης στο χώρο του Τάσουλουκ που βρίσκεται το μνημείο (στο δρόμο Νιγρίτας – Σοχού), την Κυριακή 24 Σεπτέμβρη και ώρα 11 το πρωί. Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο Βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής.
Λίγα λόγια για το ιστορικό:
Στα μέσα του Σεπτέμβρη του 1944 και μάλιστα λίγο πριν από την απελευθέρωση όλης της γύρω περιοχής, διαδραματίζονται τα ηρωικά γεγονότα του Τάσουλουκ στις 14/9/1944.
Παραμονή της μάχης, μια μηχανοκίνητη φάλαγγα Γερμανών επέδραμε στα χωριά της Νιγρίτας, ανατίναξε τη γέφυρα του Στρυμόνα, έκαψε τον ηλεκτρικό σταθμό της Νιγρίτας, πολλά σπίτια στη γύρω περιοχή και στην πόλη, σκορπώντας το θάνατο και τον τρόμο που μόνο ναζί ξέρουν να κάνουν σε άμαχους.
Κατά τις συμπλοκές όμως αυτές πιάστηκαν και δύο Γερμανοί αιχμάλωτοι. Προς το τέλος του πολέμου ήταν συχνό φαινόμενο Γερμανοί στρατιώτες που διακατέχονταν από αντιναζιστικά αισθήματα και βλέποντας το τέλος του άδικου εκείνου πολέμου να παραδίδονται αιχμάλωτοι στον ΕΛΑΣ και μάλιστα να πολεμούν στο πλευρό του. Τότε οι Γερμανοί μα αφορμή αυτό το γεγονός συγκέντρωσαν τους άντρες και τις γυναίκες, αρχικά στην πλατεία της Νιγρίτας και στη συνέχει τους μετέφεραν έξω από την Νιγρίτα με σκοπό να τους σκοτώσουν. Μετά όμως από διαπραγματεύσεις απεφεύχθη η εκτέλεση των κατοίκων της Νιγρίτας. Με την υπόσχεση να αφεθούν ελεύθεροι οι αιχμάλωτοι.
Χαράματα της επόμενης μέρας:
Στη δασωμένη περιοχή του Τάσουλουκ, 20 χιλιόμετρα από τη Νιγρίτα, τη μηχανοκίνητη φάλαγγα των Γερμανών που επέστρεφεστη Θεσσαλονίκη μέσω Σοχού, μετά τα γεγονότα της Νιγρίτας, την περίμενε τμήμα του 19ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Τους επιτέθηκε και στην πολύωρη μάχη που επακολούθησε, κυριολεκτικά τους διέλυσε και τους εξόντωσε, παίρνοντας εκδίκηση για τις καταστροφές και τα εγκλήματα των ναζιστών κατακτητών.
Στον τόπο της μάχης οι Γερμανοί, εκτός από τους νεκρούς και τους πολλούς αιχμαλώτους, άφησαν άφθονο σύγχρονο πολεμικό υλικό, με το οποίο εφοδιάστηκαν κα εξοπλίστηκαν τα τμήματα του ΕΛΑΣ.
Στη μάχη αυτή έπεσαν σύντροφοι μαχητές τα ονόματα των οποίων είναι χαραγμένα τόσο στην πλάκα του μνημείου όσο και στη μνήμη των ανθρώπων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.