Για ένα πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο περί εξωδικαστικού συμβιβασμού,
που όμως κινδυνεύει δυστυχώς να καταστεί αίολο για περισσότερες από 350 χιλιάδες επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες, προμηθευτές και δημόσιο, ναρκοθετώντας την εξυγίανση και τη βιωσιμότητά τους, κατηγόρησε την Κυβέρνηση η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή στην τοποθέτησή της στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Η Σερραία Βουλευτής υπογράμμισε ότι το πολυαναμενόμενο και αναγκαίο για χιλιάδες επιχειρήσεις νομοσχέδιο, ψευδεπίγραφα αναφέρεται σε εξωδικαστικό συμβιβασμό. Γιατί στην ουσία επιβάλλει επικύρωση του συμβιβασμού με δικαστική απόφαση, μια διαδικασία, που θα επιβαρύνει την έτσι κι αλλιώς «υπερφορτωμένη» ελληνική Δικαιοσύνη από τις εκκρεμούσες υποθέσεις του Νόμου Κατσέλη. Οδηγώντας, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, 50.000 έως 150.000 επιχειρήσεις από αυτές, που θα μπορούσαν να διευθετήσουν τα προβλήματα υπερχρέωσης τους μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού, τελικά και πάλι στη δικαστική οδό.
Την ίδια στιγμή και παρά τις έως τώρα πομπώδεις αναφορές της Κυβέρνησης στα «κόκκινα δάνεια» το νομοσχέδιο παρουσιάζει το οξύμωρο να αποκλείει από την υπαγωγή τους στη ρύθμιση περισσότερους από 300.000 ελεύθερους επαγγελματίες δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, αγρότες και κτηνοτρόφους, με τη λογική ότι εντάσσονται στο Νόμο Κατσέλη ενώ την ίδια στιγμή, περιορίζεται στη ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων και των εμπόρων, διευρύνοντας όμως το πεδίο εφαρμογής για αυτούς και στα μη εμπορικά τους χρέη.
«Και αυτό, όταν σήμερα το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών είναι ανασφάλιστοι, όταν το 67% των δανείων των ελεύθερων επαγγελματιών είναι «κόκκινα», σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και όταν οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι, ακόμη περιμένουν να υπαχθούν σε ρύθμιση των κόκκινων δανείων τους αλλά και των κτηνοτροφικών χρεών τους, που έχουν σταλεί στο δημόσιο ταμείο ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν οι εκμεταλλεύσεις τους, που βγαίνουν ήδη σε πλειστηριασμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Έντονη κριτική άσκησε η κ. Αραμπατζή και σε ένα από τα μεγάλα προβλήματα του νομοσχεδίου, την ανετοιμότητα της αυτοματοποιημένης διαδικασίας μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με αποτέλεσμα, μέχρι να ολοκληρωθεί το ψηφιακό σύστημα, να προδιαγράφεται γραφειοκρατικό «αλαλούμ» στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων, που θα υποδέχονται αρχικά τις γραπτές αιτήσεις των ενδιαφερομένων.
«Τι πρωτότυπο άραγε! Τα ίδια ισχύουν δυστυχώς και για την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Αναπτυξιακού Νόμου αλλά για γι’ αυτήν των Μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020), που εμποδίζουν την αξιολόγηση χιλιάδων δικαιούχων» ανέφερε.
Η κ. Αραμπατζή, εν αναμονή της συγκεκριμενοποίησης των βελτιώσεων που γενικόλογα ανέφερε ο Υπουργός, τόνισε ότι το νομοσχέδιο κινδυνεύει να μετατραπεί σε μηχανισμό μαζικής επιβράβευσης συστηματικών κακοπληρωτών, αφού οι οφειλέτες θα έχουν την ευκαιρία να προβούν σε ανακριβείς ή/και εσφαλμένες αιτήσεις κερδίζοντας, όμως, χρόνο από επτά μηνών έως 2 και 3 χρόνια.
Σε ό,τι αφορά το κατώτατο όριο υπαγωγής στη ρύθμιση μεταξύ των 20.000 ή των 50.000 ευρώ, με δεδομένο ότι οι μικρές οφειλές θα αποτελούν το 25% του συνόλου των αιτήσεων, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, «πνίγοντας» τις σχετικές υπηρεσίες και καθιστώντας το σύστημα αναποτελεσματικό, η κ. Αραμπατζή σημείωσε ότι χρειάζεται διαχωρισμός των διαδικασιών, με τυποποιημένες λύσεις για τους μικρούς, προκειμένου να μη χάσουν και αυτοί τις όποιες επωφελείς ρυθμίσεις του Νόμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.