κατασκευαστικό τομέα, στη μονή του Τιμίου Προδρόμου στις Σέρρες αναβιώνουν πρακτικές και χρησιμοποιούνται υλικά που χάνονται στον χρόνο. «Είναι μια φέρουσα κατασκευή η οποία δεν έχει οπλισμό από σκυρόδεμα. Χρησιμοποιήσαμε κορασάν της θηραϊκής γης, ντόπιες πέτρες, κάναμε μια προσπάθεια παραδοσιακής δόμησης», λέει ο τεχνολόγος πολιτικός μηχανικός κ. Ιωάννης Μεϊχανετζόγλου που επέβλεψε το έργο και διευκρινίζει ότι για λόγους αντισεισμικής προστασίας τοποθέτησαν στους τοίχους αντί για ξύλο σίδερο.
Η καθηγουμένη της μονής κ. Ιακώβη έχει χαρακτηρίσει «μνημειώδες έργο» την κατασκευή του πρωτότυπου αυτού ναού που θα αποτελέσει και το νέο καθολικό του μοναστηριού, μια και το παλαιό δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στη ραγδαία αύξηση προσέλευσης πιστών.
Αλλά το πανέμορφο γυναικείο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου έχει παράδοση στην... παράδοση, αφού και οι αγιογραφίες στον υπάρχοντα ναό έγιναν με αγνά υλικά και με βάση πρακτικές που χάνονται στον χρόνο.
Για την αγιογράφηση του τέμπλου του παλαιού καθολικού χρησιμοποιήθηκε ως συνθετικό υλικό το αβγό με το ξίδι, ενώ νέες εικόνες ζωγραφίστηκαν σε άριστης ποιότητας αφρικανικό κέδρο με μια παλιά αγιορείτικη πρακτική.
Με την ολοκλήρωση του έργου της κατασκευής του καθολικού, η μονή τύπωσε και κυκλοφόρησε σχετικό λεύκωμα, το οποίο θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου. Ομιλητές θα είναι ο καθηγούμενος της Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους κ. Ελισαίος, ο αρχιμανδρίτης κ. Ευδόκιμος Καρακουλάκης, ο αρχιτέκτων αναστηλωτής κ. Πλούταρχος Θεοχαρίδης και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου.
Πηγή: kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.