Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Δήμος Σιντικής :Γεώργιος Τάτσιος.Πρέπει να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας

Σήμερα, έχουμε την χαρά και την τιμή να παρουσιάζουμε έναν άνθρωπο, του οποίου η κοινωνική του προσφορά
και το εθελοντικό του έργο εκτείνονται πολύ πέρα από τα όρια της περιοχής καταγωγής του.
Ο Γιώργος Τάτσιος κατάγεται από την Δ.Ε. Πετριτσίου, όμως το πολυποίκιλο της δραστηριότητάς του τον έχει υποχρεώσει να ταξιδεύει όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, για την προώθηση των σκοπών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και του Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη.
Στην συνέντευξη που είχε την καλοσύνη να μας παραχωρήσει, δεν διστάζει να κατονομάσει συγκεκριμένα κακώς κείμενα και να δώσει το ξεκάθαρο στίγμα των φορέων που ηγείται. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Κύριε Τάτσιο, καταρχάς σας ευχαριστούμε για τον χρόνο που μας διαθέτετε. Πόσο εύκολο είναι, στις μέρες μας, να συνδυάζεται ο εθελοντισμός με τις επαγγελματικές και άλλες υποχρεώσεις;
Γ.Τ.:  Ο χρόνος αποτελεί υποκειμενικό παράγοντα. Από άνθρωπο σε άνθρωπο, έχει διαφορετική αξία και αξιοποιείται εντελώς διαφορετικά. Ο εθελοντισμός δίνει υπεραξία και πολλαπλά οφέλη στις κοινωνίες όπου πραγματοποιείται. Οι δε εθελοντές, τις περισσότερες φορές πληρώνουν αδρά το τίμημα της συναισθηματικής πληρότητας, που τους κατακλύζει ως επιστέγασμα της εθελοντικής προσφοράς. Ως εκ τούτου, θεωρώ αναγκαία τη συνθήκη συνδυασμού του εθελοντισμού με τις επαγγελματικές, οικογενειακές και άλλες υποχρεώσεις.
Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ 
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ
Είστε επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων. Πείτε μας λίγα λόγια για την Π.Ο.Π.Σ.Μ., που εμφανίζεται ιδιαιτέρως δραστήρια, παρόλο το σύντομο χρονικό διάστημα της παρουσίας της.
Γ.Τ.:  Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων δημιουργήθηκε επίσημα το 2014, ως αποτέλεσμα διεργασιών που ξεκίνησαν από το 2011. Τότε, οι παράγοντες των πολιτιστικών συλλόγων των γηγενών αυτόχθονων Μακεδόνων μοιράστηκαν τις ανησυχίες, σε ό,τι αφορά την αλλοίωση της γνήσιας Μακεδονικής παράδοσης, από ανθελληνικούς κύκλους. Η καταχρηστική οικειοποίηση των σλαβόφωνων ιδιωμάτων εκ μέρους «αυτονομιστών» Μακεδόνων και η σαλαμοποίηση των βασικών στοιχείων της Μακεδονικής παράδοσης (τραγούδι, χορός, ενδυμασία και μουσική) με την αντίστοιχη παράδοση των βορείων γειτόνων, ώθησαν τους εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων Μακεδόνων να δημιουργήσουν την Ομοσπονδία, δηλαδή το Δευτεροβάθμιο Όργανο, που θα περιφρουρήσει τη γνήσια Μακεδονική παράδοση. Πρόσφατα, τον Μάιο επανεξελέγην στο τιμόνι της Ομοσπονδίας των Μακεδόνων με καθολική αποδοχή, γεγονός που με οπλίζει με την ευθύνη για την περάτωση του δύσκολου έργου.
Τι να περιμένουμε από την Π.Ο.Π.Σ.Μ. το 2017;
Γ.Τ.:  Η ΠΟΠΣΜ αναμένεται να ανοίξει τα φτερά της το 2017. Ήδη υπογράψαμε σύμφωνο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με σκοπό την ίδρυση έδρας Μακεδονικής Παράδοσης και Ιστορίας. Δημιουργείται ένα τεράστιο δίκτυο ερευνητών που θα χτενίσουν ΟΛΗ τη Μακεδονία. Θα ληφθεί υπόψη και το υπάρχων αρχείο από καταγραφές που έγιναν στο παρελθόν. Στόχος είναι η δημιουργία ενός φορέα πιστοποίησης της Μακεδονικής παράδοσης που θα αποτελείται από επιστήμονες με βαθειά γνώση αυτής, στους τομείς του τραγουδιού, του χορού, της ενδυμασίας και της μουσικής. Επίσης προγραμματίζονται κατά τόπους ημερίδες και το ετήσιο συνέδριο που θα γίνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
«…ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ
ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΔΙΟ…»
Πώς είναι η συνεργασία της Ομοσπονδίας σας με τους θεσμοθετημένους φορείς του Ελληνικού Κράτους, αλλά και τους εκπροσώπους των άλλων Ομοσπονδιών (ποντιακών σωματείων, βλάχων κ.ο.κ.);
Γ.Τ.:  Η συνεργασία με τους θεσμούς του Ελληνικού Κράτους καθορίζεται από την πολιτική που ασκούν αυτοί, σε θέματα που αφορούν στη Μακεδονία. Η πάγια θέση μας αφορά στη ΜΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ για το γειτονικό κρατίδιο. Πρόσφατα, ζητήσαμε από τον ΥΠΕΞ κ.Κοτζιά να αποσύρει τη διαταγή σφράγισης των διαβατηρίων τρίτων χωρών που εισέρχονται από τα Σκόπια …και το καταφέραμε!
Με τις άλλες ομοσπονδίες διατηρούμε ικανοποιητικές σχέσεις.
Βρισκόμαστε σε επαφή και ευελπιστούμε κάποια στιγμή να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό όργανο, στο οποίο θα υπάρχει εκπροσώπηση από όλες τις ομοσπονδίες, με σκοπό να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τα εθνικά θέματα.
Να σας θυμίσω ότι τον περασμένο Οκτώβριο η Π.Ο.Π.Σ.Μ. απέστειλε επιστολής διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Παιδείας κ.Νίκο Φίλη, λόγω της δήλωσης του, περί μη αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων, διατυπώνοντας τη μεγάλη μας δυσφορία για την πολιτική εθνομηδενισμού που ασκείται.
«Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΩΝ
ΟΧΥΡΟΥ ΙΣΤΙΜΠΕΗ
ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ
ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΥΦΗΛΕΙΟ
…»
Πέρα από την Π.Ο.Π.Σ.Μ., είστε ενεργότατο μέλος και στον Σύνδεσμο Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη. Πείτε μας δυο λόγια για αυτήν την πρωτοβουλία…
Γ.Τ.:  Όλα ξεκίνησαν το 2012, όταν (όπως κάθε χρόνο) διαπίστωσα ότι η προσέλευση των επισκεπτών στην επετειακή εκδήλωση του Απριλίου ήταν μηδαμινή.
Με στεναχώρησε αυτή η εξέλιξη, καθώς τα πολλά ταξίδια που έχω πραγματοποιήσει στο εξωτερικό με έκαναν να λυπάμαι που απαξιούμε την ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ιστορία μας. Αποφάσισα να μην το αφήσω έτσι το θέμα του Οχυρού Ιστίμπεη. Ξεκίνησα κάποιες συζητήσεις με Πετριτσιώτες, που έχουν κοινές ευαισθησίες και συγκροτήσαμε μια άτυπη ομάδα που ονομάστηκε «ΦΙΛΟΙ ΟΧΥΡΟΥ ΙΣΤΙΜΠΕΗ».
Πρώτη ενέργεια ήταν να στείλουμε μια επιστολή προς ΟΛΑ τα κόμματα της Βουλής περιγράφοντας συνοπτικά την οικτρή κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο δρόμος που οδηγεί στο Ιστίμπεη και αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την προσέλκυση επισκεπτών. Ζητήσαμε 1,000 λίτρα πετρέλαιο και 20 φορτηγά αμμοχάλικο (κόστους 3,000 ευρώ). Ανταποκρίθηκε η Νέα Δημοκρατία και η κα Κόλλια Μαρία, που τότε ήταν αντιπρόεδρος της Βουλής. Με την οικονομική τους βοήθεια και δική μας εθελοντική δουλειά, αποκαταστήσαμε την πρόσβαση για την επέτειο τον Απρίλιο του 2013 και προσελκύσαμε πολυάριθμους επισκέπτες διοργανώνοντας παράλληλες εκδηλώσεις.
Δυστυχώς, η επισκευή του δρόμου ήταν πρόσκαιρη και, μέχρι σήμερα, ο δρόμος απαιτεί επισκευή κάθε χρόνο, για να είναι προσβάσιμος την ημέρα της επετείου. Από τότε, κάθε χρόνο πληθαίνουν οι δράσεις που διοργανώνουμε, με σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών.
Από το 2014, πραγματοποιείται ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΒΙΩΣΗ στο Οχυρό Ιστίμπεη, με την πολύτιμη συνδρομή της Ομάδας Αναβίωσης ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ 1940, που έχει ως έδρα την Αθήνα.
Το 2015, δημιουργείται ο Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη από 67 ιδρυτικά μέλη.
Η οργάνωση στηρίζεται από Έλληνες που κατοικούν σε όλη την υφήλιο. Αναγνωρίζουν το έλλειμμα ιστορικής ευθύνης που υπάρχει στη χώρα μας και εγγράφονται ως μέλη του Συνδέσμου, για να συμβάλουν κι αυτοί στον ιερό μας σκοπό. Από το 2015, ξεκινά και ο Μαθητικός Διαγωνισμός με θέμα «Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Σερρών.
Το 2016 ,συμμετείχαν 500 μαθητές από 24 Δημοτικά Σχολεία, ενώ το έπαθλο ήταν ένα 4ήμερο ταξίδι στη Νορμανδία για την παρακολούθηση των εκδηλώσεων για την ξακουστή απόβαση. Οι μαθητές που πήραν μέρος στον διαγωνισμό έμαθαν την ιστορία της Μάχης των Οχυρών και έφτιαξαν ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ έργα (ζωγραφιές, ποιήματα, διηγήματα, τρισδιάστατες κατασκευές, κόμικς και ταινίες μικρού μήκους). Τον Απρίλιο του 2016, πραγματοποιήθηκε αναπαράσταση μιας μάχης στην επιφάνεια του Οχυρού Ιστίμπεη, έτσι όπως περιγράφεται από την αναφορά του Λοχαγού Αποστολόπουλου, που πολέμησε στο Οχυρό. Σε αυτήν συμμετείχαν, εκτός από τους Έλληνες, Πολωνοί αναβιωτές, οι οποίοι φορούσαν τις στολές των Γερμανών κυνηγών (με σήμα το Endelweis) που επιτέθηκαν στο Ιστίμπεη την 6η Απριλίου 1941.
Για το 2017, ο Σύνδεσμος ετοιμάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων, επηρεασμένος από το ταξίδι στη Νορμανδία. Θα περιλαμβάνει ποικίλες αναβιωτικές δράσεις, ορεινό αγώνα δρόμου που θα περνά μέσα από Οχυρά και φυσικά τον Μαθητικό Διαγωνισμό, ο οποίος επεκτείνεται και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και σε όλη την Ελλάδα (μέσω της επίσημης ιστοσελίδας: www.istibeifort.com).
Θα πρέπει να αναφέρω ότι όλα αυτά τα χρόνια ο Σύνδεσμος στηρίζεται οικονομικά και ηθικά από τη νυν Υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, κα. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, και την ευχαριστούμε ιδιαίτερα.
«Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ
ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΝΑ ΤΙΜΑΤΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ
ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ…»
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρατηρούμε μια ιδιαίτερη κινητικότητα από πλευράς του Δήμου Σιντικής, σχετικά με την αξιοποίηση της περιβόητης «Γραμμής Μεταξά». Το σχόλιό σας;
Γ.Τ.:  Ο Δήμος Σιντικής, επιτέλους, ξεκίνησε να ασχολείται με την αξιοποίηση των Οχυρών.
Για εμάς, τους Φίλους του Οχυρού Ιστίμπεη, αποτελεί μια ηθική δικαίωση, καθώς όταν ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με τα Οχυρά ΚΑΝΕΙΣ δε μας έδινε σημασία, αντιθέτως μας θεωρούσαν γραφικούς. Άλλωστε, οι τοπικοί παράγοντες είναι βουτηγμένοι στον μικρόκοσμό τους και δύσκολα απαγκιστρώνονται από αυτόν.
Η κινητικότητα που παρατηρείται από πλευράς Δήμου Σιντικής (σήμερα), χαρακτηρίζεται από τον σαφή προσανατολισμό στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Για τον Σύνδεσμο Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη, που απαρτίζεται ΜΟΝΟΝ από εθελοντές, η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας είναι θεμιτή, αλλά όχι ο αυτοσκοπός. Πιστεύουμε ότι αυτά μπορούν να συνυπάρξουν, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαμόρφωση νοοτροπίας ως  προς την ιστορική μνήμη, η οποία θα οδηγήσει νομοτελειακά στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
Ο Δήμος Σιντικής προχώρησε στη διεξαγωγή εκδήλωσης με επίκεντρο τα Οχυρά Ιστίμπεη και Ρούπελ τον Μάιο 2016, με στόχο την αύξηση της εμπορικής κίνησης στην περιοχή. Ο Μάιος επελέγη με κριτήριο να είναι ο καιρός καλός και να ευνοήσει την τέλεση της εκδήλωσης. Από το ταξίδι μας στη Νορμανδία τον περασμένο Ιούνιο και από συζητήσεις μας με αναβιωτές από πολλές χώρες του κόσμου, διαπιστώσαμε ότι οι επετειακές (μεγάλες) εκδηλώσεις πραγματοποιούνται ΠΑΝΤΟΥ με επίκεντρο την ημέρα της επετείου (για τη Μάχη των Οχυρών είναι η 6η Απριλίου) κι όχι έναν μήνα αργότερα.
Άλλωστε, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ να πραγματοποιείται η ΚΕΝΤΡΙΚΗ εκδήλωση μια εθνικής επετείου σε χρόνο πραγματικό κι όχι όταν μας βολεύει.
Ο Σύνδεσμός μας, όπως κάθε χρόνο, μεθόδευσε την υποστήριξη της επετειακής εκδήλωσης του Απριλίου, σε συνεργασία με την Στρατιωτική Αρχή, με αποτέλεσμα να επικρατήσει σύγχυση στους υποψήφιους επισκέπτες σε ότι αφορά τις εκδηλώσεις για τη Μάχη των Οχυρών.
Πολλοί ρωτούσαν… «Τελικά ΠΟΤΕ θα γίνει η εκδήλωση; Απρίλιο ή Μάιο;».
Το δια ταύτα είναι, ότι ο Δήμος Σιντικής δε συνεργάστηκε δεόντως με τους εθελοντές του Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη και, ως εκ τούτου, δεν συμμετέχουμε (ως τώρα) στη λήψη αποφάσεων που αφορούν στην ανάδειξη της οχυρωματικής Γραμμής Μεταξά. Έκτοτε, καλούμαστε μόνο σε ενημερωτικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος σε συνεργασία με μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση(;)…
«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΙΣΤΙΜΠΕΗ
ΚΑΙ ΤΑ ΓΥΡΩ ΟΧΥΡΑ
ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ(…)

ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ,
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΣΤΙΑΣΟΥΜΕ
ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ

ΤΗΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ…»
Τι είναι αυτό που θα προτείνατε για την καλύτερη αξιοποίηση των ιστορικών οχυρών και, ιδιαιτέρως, αυτού του Ιστίμπεη;
Γ.Τ.:  Οποιαδήποτε προσπάθεια αξιοποίησης πρέπει να στηρίζεται σε γερά θεμέλια, αλλιώς θα καταρρεύσει σύντομα και θα καταστήσει οποιαδήποτε μελλοντική απόπειρα αναξιόπιστη.
Γύρω από το Οχυρό Ιστίμπεη υπάρχουν κι άλλα Οχυρά.
Το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στην πρόσβαση. Ο δρόμος που οδηγεί στο Ιστίμπεη πρέπει να κατασκευαστεί από την αρχή. Είναι 16 χιλιόμετρα συνολικά. Η κατασκευή του θα δημιουργήσει τις προοπτικές να αναδειχθούν και τα γύρω Οχυρά που είναι εγκαταλελειμμένα.
Εφόσον συμβεί αυτό, θα ανοίξει ο δρόμος για επιχειρηματική δραστηριότητα, ως φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Πράγματι, η δυναμική που θα δημιουργηθεί, θα δώσει πολλές θέσεις εργασίας στην περιοχή μας.
Έχουμε αποταθεί (παλαιότερα) στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και, προσφάτως, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζητώντας την αποκατάσταση του οδοστρώματος.
Το ΥΠ.ΕΘ.Α. μας ζήτησε να τους γνωρίσουμε ΠΟΙΕΣ εργασίες μπορούμε να αναλάβουμε ΕΜΕΙΣ ή ο οικείος Δήμος. Μα, …όσες εργασίες είχαμε δυνατότητα να κάνουμε, ως οργάνωση τις κάναμε. Αλλιώς, δε θα ζητούσαμε τη συνδρομή του ΥΠΕΘΑ.
Ο Δήμος Σιντικής ΔΕΝ απάντησε στο ερώτημα που υποβάλλαμε εγγράφως σχετικά με τη δυνατότητα συνδρομής του στην επισκευή του δρόμου.
Άλλα προβλήματα που πρέπει να λυθούν, είναι η χρήση αυτού του δρόμου. Επειδή χρησιμοποιείται από υλοτόμους, κυνηγούς και κτηνοτρόφους, πρέπει να γίνει μια συνεννόηση, για τη σωστή χρήση του δρόμου και να τεθούν όροι, ώστε ΟΛΟΙ να κάνουν τη δουλειά τους με ασφάλεια και χωρίς να καταστρέφεται ο δρόμος(εφόσον επισκευαστεί).
Μέχρις όμως να γίνει ο δρόμος, πρέπει να εστιάσουμε στη διαμόρφωση της νοοτροπίας των πολιτών. Οι τοπικοί πρέπει να κατανοήσουν ΠΟΣΟ σημαντική είναι η ύπαρξη των Οχυρών, που βρίσκονται ακριβώς πάνω από τα κεφάλια τους. Η νεολαία πρέπει να γνωρίζει την ιστορία της Μάχης των Οχυρών γιατί είναι το σήμα κατατεθέν της περιοχής μας. Αυτό προσπαθούμε να το πετύχουμε (ως Σύνδεσμος) με την τέλεση του μαθητικού διαγωνισμού με θέμα: «Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ», αλλά και με διαλέξεις που πραγματοποιούμε κυρίως σε σχολεία στις εθνικές επετείους, αλλά και σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους.
Αν δεν προηγηθεί η προσέγγιση και διάδοση της ιστορικής αλήθειας, οποιαδήποτε απόπειρα επιχειρηματικής δραστηριότητας θα είναι πρόσκαιρη και θα είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Μόνο αν αντιμετωπίσουμε την ιστορία μας με σεβασμό, θα κατορθώσουμε να αξιοποιήσουμε τα Οχυρά μας. Αυτό ακριβώς έκαναν οι ξένοι, πχ στη Γαλλία (Γραμμή Μαζινό, Νορμανδία κτλ), υπάρχει σαφές θεσμικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο αξιοποιούνται τα ιστορικά μνημεία.
Δυστυχώς, στην Ελλάδα, όπως σε πολλούς τομείς, δεν υπάρχει σταθερή πολιτική από το επίσημο κράτος σε θέματα ιστορικού τουρισμού και ανάδειξης της ιστορίας μιας περιοχής.
Μια ακόμη πρόταση είναι η τέλεση ΟΛΩΝ των εκδηλώσεων σε ημερομηνίες κοντινές στην 6η Απριλίου (ημερομηνία που επιτέθηκαν οι Γερμανοί στα Οχυρά). Ο καιρός και η προσέλευση των επισκεπτών δεν μπορεί να έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από την απόδοση τιμής στους ήρωες στον πραγματικό χρόνο.
Σε ότι αφορά τον Δήμο Σιντικής είναι απαραίτητη η δημιουργία επιτροπής, που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους ΟΛΩΝ των φορέων (συλλόγων) που έχουν ως πεδίο δράσης τα Οχυρά της Γραμμής Μεταξά, ώστε να συνδυαστεί το «χτίσιμο» της νοοτροπίας των πολιτών με την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας.
Ο Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη ήδη εργάζεται για το πρώτο σκέλος, καθώς είναι ο κύριος καταστατικός σκοπός του.
«Κάποιοι» εκφράζονται με ειρωνεία για εμάς λέγοντας ότι ασχολούμαστε με «μνημόσυνα» κι όχι με την ανάπτυξη της περιοχής. Ξεκαθαρίζουμε, λοιπόν, ότι ανάπτυξη χωρίς διαμόρφωση της νοοτροπίας του κόσμου δε γίνεται.
Κι επειδή, ένας επιχειρηματίας επενδύει χρήματα με σκοπό το κέρδος και δεν μπορεί να περιμένει να αλλάξει η νοοτροπία, ο Σύνδεσμός μας καθίσταται ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ κρίκος της αλυσίδας, που οδηγεί στην ανάπτυξη και, εν τέλει, στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Ο Δήμος Σιντικής πρέπει να παίξει τον ρόλο του συντονιστή.
Κάποιοι μας λοιδορούν και λένε «ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΑΣ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΤΟ ΟΧΥΡΟ ΙΣΤΙΜΠΕΗ;»
Η απάντηση είναι απλή.  Η οργάνωσή μας έχει περιορισμένες δυνατότητες.
Έχουμε ως έδρα το Νέο Πετρίτσι και η ιστορία του Οχυρού Ιστίμπεη είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη του χωριού μας. Συν τοις άλλοις, ΑΥΤΕΣ είναι οι δυνατότητές μας. Τι νόημα θα είχε να θέσουμε έναν βαρύγδουπο τίτλο, πχ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΦΙΛΩΝ ΟΧΥΡΩΝ (δηλαδή όλων), εφόσον δεν έχουμε τη δυνατότητα να τα στηρίξουμε όλα; Αντίθετα η δημιουργία κατό τόπους οργανώσεων, όπως η δική μας και σε άλλες περιοχές, που θα αναλάβουν να στηρίξουν κι άλλες ιστορικές τοποθεσίες, θα δημιουργήσει έναν οργασμό εθελοντισμού, στο πλαίσιο της ανάδειξης της τοπικής μας ιστορίας.
Ήδη, γίνονται τέτοιες συζητήσεις στα Άνω Πορόια, για τη σύσταση οργάνωσης που θα επικεντρωθεί στην ανάδειξη των πολυβολείων πάνω από τα Πορόια! Το ίδιο συμβαίνει και στην περιοχή του Σιδηροκάστρου. Ο Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη θα καλοδεχθεί τις νέες οργανώσεις και θα τις βοηθήσει να πετύχουν τον σκοπό τους!
Είναι γεγονός ή αυταπάτη, ότι η τοπική κοινωνία, ιδίως της περιοχής Πετριτσίου, έχει αρχίσει να ασχολείται ιδιαιτέρως με το ζήτημα της ανάπτυξης του ιστορικού τουρισμού;
Γ.Τ.:  Ο ιστορικός τουρισμός μέχρι τώρα ήταν σχεδόν άγνωστος στο λεξιλόγιο της τοπικής κοινωνίας. Την πρώτη φορά που συζητήθηκε το θέμα στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη τα μέλη μας κατάλαβαν ότι ανοίγονται καλές προοπτικές. Ωστόσο, η οποιαδήποτε δραστηριότητα εξαρτάται από την πρόσβαση στα ιστορικά μνημεία. Κανένας επιχειρηματίας δε θα επενδύσει, αν δεν υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες. Δυστυχώς, για τους κρατικούς φορείς, η βελτίωση της πρόσβασης σε ιστορικά μνημεία δεν αποτελεί προτεραιότητα. Η τοπική κοινωνία το γνωρίζει πολύ καλά αυτό και δεν τρέφει αυταπάτες. Όσοι πιστεύουν ότι θα δημιουργήσουν μια επιχείρηση (π.χ. έναν ξενώνα) και θα βιοπορισθούν από αυτό, θα το μετανιώσουν αν δεν ικανοποιηθούν οι απαραίτητες συνθήκες.
«ΕΙΜΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΥΤΥΧΗΣ
ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΔΡΑΣ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ & ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ«
Σε όλα αυτά τα χρόνια της διαδρομής σας στην εθελοντική προσφορά, ποια ήταν η πιο ευχάριστη και ποια η πιο δύσκολη στιγμή;
Γ.Τ.:  Η πιο δύσκολη στιγμή για έναν εθελοντή είναι αυτή της αμφισβήτησης των κινήτρων. Προσωπικά, έχω δεχθεί πολλές επιθέσεις σε ότι αφορά τα κίνητρα της προσφοράς μου, τόσο στην ενασχόλησή μου με την ανάδειξη της ιστορίας της Μάχης των Οχυρών, όσο και με την ίδρυση, την οργάνωση και λειτουργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων.
Μου προσάπτεται, ότι ο απώτερος σκοπός μου είναι η διεκδίκηση κάποιας θέσης (βόλεμα δηλαδή) μέσω εκλογικής διαδικασίας κι όχι το όραμα και η πραγμάτωσή του. Άραγε, κάποιος που προσφέρει εθελοντικά στο κοινωνικό σύνολο με μεγάλο κόστος (οκονομικό και εις βάρος της οικογένειας) για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχει το δικαίωμα να συμμετέχει σε κάποια εκλογική διαδικασία; Ή μήπως η πλειοψηφία των αιρετών που δεν έχουν ασχοληθεί ΠΟΤΕ με τα κοινά εμφανίζει μεγαλύτερες ικανότητες;
Η πιο ευχάριστη στιγμή μου ήταν αυτή της υπογραφής του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η οποία οδηγεί στη δημιουργία έδρας Μακεδονικής Παράδοσης και Ιστορίας. Πρόκειται για την ενέργεια, που θα αντιστρέψει το δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί από την ενορχηστρωμένη αλλοίωση της γνήσιας Μακεδονικής Παράδοσης και θα αποτρέψει την ψευδή απόδειξη ύπαρξης δήθεν «Μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα. Πρόκειται για μείζων εθνικό έργο και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που υπέγραψα αυτήν τη συμφωνία! Θα με δικαιώσει το μέλλον!
Την εθελοντική σας δραστηριότητα έρχεται να συμπληρώσει η έκδοση της εφημερίδας ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΠΕΛΛΕΣ. Πώς ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια;
Γ.Τ.:  Από το Νέο Πετρίτσι ξεκίνησε η προσπάθεια δημιουργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων.
Τον Νοέμβριο του 2011 ο Σύλλογος Σταρτσοβιτών απέστειλε πρόσκληση σε πολυάριθμους πολιτιστικούς συλλόγους ντόπιων γηγενών Μακεδόνων, να συμμετέχουν σε ημερίδα σχετικά με τη δημιουργία της ομοσπονδίας. Μία εβδομάδα πριν την ημερίδα, κυκλοφόρησε μια προπαγανδιστική 16σέλιδη επιστολή, με υβριστικό περιεχόμενο προς τους διοργανωτές, με την οποία προπαγανδιστικοί αυτονομιστικοί κύκλοι προσπάθησαν να μειώσουν την προσέλευση των Μακεδόνων στην εν λόγω ημερίδα.
Τότε ήμουν αντιπρόεδρος του Συλλόγου Σταρτσοβιτών. Απέστειλα απάντηση σε ΟΛΑ τα τοπικά Μ.Μ.Ε. με σκοπό την αποκατάσταση της αλήθειας. Δυστυχώς ΚΑΝΕΝΑ έντυπο ή ηλεκτρονικό Μ.Μ.Ε. δε δημοσίευσε την απάντηση. Σε συνδυασμό με την έλλειψη ενός εντύπου με πολιτιστικό περιεχόμενο στην περιοχή μας γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία της «Φωνής του Μπέλλες».
Το περιεχόμενο αυτής της τοπικής εφημερίδας αποτελεί το αποτύπωμα των γεγονότων, που δείχνει τις απόψεις των ανθρώπων σε διάφορα θέματα και πολιτιστικά στοιχεία της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας. Θα αποτελέσει παραπομπή σε πολλές έρευνες του μέλλοντος. Γι’ αυτό το περιεχόμενό της καταχωρείται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους.
«…ΕΥΤΥΧΩΣ, Η «ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΠΕΛΛΕΣ»
ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΙ
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ…»
Πόσο εύκολη είναι η συντήρηση μιας επαρχιακής εφημερίδας;
Γ.Τ.:  Δυστυχώς το οικονομικό πρόβλημα επηρεάζει όλα τα έντυπα μέσα. Οι συνεργάτες της «Φωνής του Μπέλλες» (όλοι τους εθελοντές) καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για την εξεύρεση επαγγελματιών που επιθυμούν να προβάλλουν την επιχείρησή τους. Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή, που οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη.
Ευτυχώς, ο κορμός των επαγγελματιών που στηρίζουν τη «Φωνή του Μπέλλες» το κάνουν ηθελημένα, με σκοπό την ισχυροποίηση των θέσεων που αυτή εκφράζει.
Σε γενικότερο επίπεδο, πώς κρίνετε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας; Μήπως τελικά έχουμε ξεχάσει το «Μακεδονικό», όπως είχε προβλέψει κάποιος πρώην πρωθυπουργός;     
Γ.Τ.:  Η εξωτερική πολιτική σε ότι αφορά το «σκοπιανό» ζήτημα έχει αλλάξει από το 1992 μέχρι σήμερα. Τότε οι πολιτικοί αρχηγοί της χώρας είχαν αποφασίσει να μη δεχθεί η Ελλάδα όνομα για το γειτονικό κρατίδιο που να περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Δυστυχώς σήμερα η κυβέρνηση παραδίδει απλόχερα το όνομα «Μακεδονία» προτείνοντας σύνθετη ονομασία. Ευτυχώς η αδιαλλαξία της πολιτικής Γκρούεφσκι είναι αυτή που δεν επέτρεψε την «πώληση» του ονόματος της Μακεδονίας. Ο Ελληνικός λαός προφανώς δε συμφωνεί με αυτήν την πολιτική. Κανένας πολιτικός δε νομιμοποιείται να πάρει τόσο σοβαρή απόφαση ερήμην του λαού. Κι επειδή η σημερινή κυβέρνηση διατείνεται ότι ο λαός πρέπει να λαμβάνει τις κρίσιμες αποφάσεις, είναι καιρός να ερωτηθεί ο ίδιος ο λαός για τη διαμόρφωση της πολιτικής της χώρας σε αυτό το θέμα με … δημοψήφισμα!
«…ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΚΟΙ…»
Ένα κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής της χώρας άπτεται και της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος και, πιο συγκεκριμένα, της δημιουργίας κέντρων φιλοξενίας (εμείς τα αποκαλούμε «στρατόπεδα συγκέντρωσης»). Πώς κρίνετε το ενδεχόμενο ίδρυσης ενός κέντρου φιλοξενίας στην περιοχή μας;
Γ.Τ.:  Δυστυχώς, ο Ερντογάν φαίνεται ως ρυθμιστής των προσφυγικών και λαθρομεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας και τα πιο άσχημο είναι ότι παίζει χωρίς αντίπαλο. Όλη αυτή η κατάσταση δημιουργήθηκε με την εκλογή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι τα σύνορά μας είναι ανοικτά.
Δυστυχώς, χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, έχουν πέσει θύματα της «αλητείας» των προαναφερθέντων προσώπων. Είναι οι αυτουργοί που οδήγησαν στο προσφυγικό ζήτημα. Τουλάχιστον αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές. Ανθρώπινες ζωές χρησιμοποιούνται ως διαπραγματευτικό «χαρτί» στη διπλωματική σκακιέρα της διεθνούς πολιτικής σκηνής.
Τα κέντρα φιλοξενίας ή «στρατόπεδα συγκέντρωσης» δημιουργούνται σε πολλές περιοχές της Πατρίδας μας. Οι επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες είναι μεγάλες, αλλά κανένας κρατικός ή δημοτικός φορέας δεν είναι έτοιμος να ρυθμίσει και να επιλύσει τα προβλήματα που δημιουργούνται.
Γι’ αυτό έρχονται οι ξένες Μ.Κ.Ο. και κάνουν πάρτι στην πλάτη του Ελληνικού λαού. Απορροφούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τη δήθεν φιλοξενία των προσφύγων ή μεταναστών και μετά από λίγο καιρό θα φύγουν αφήνοντας την Ελληνική κοινωνία να τα βγάλει πέρα μόνη της.
Κανείς δεν τους ρώτησε αυτούς τους ανθρώπους αν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα. Πέρα, όμως, από τις πολιτικές σκοπιμότητες έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.
Κι εμείς ως άνθρωποι, ως Έλληνες και ως Χριστιανοί δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς. Στο πλαίσιο της φιλανθρωπίας οφείλουμε να συντρέξουμε, όπως πάντα έκανε ο Ελληνικός λαός. Για όσο καιρό μείνουν αυτοί οι άνθρωποι στη χώρα μας, οφείλουμε να τους αντιμετωπίσουμε με τη δέουσα προσοχή και φροντίδα. Να τους δείξουμε ότι είμαστε φιλόξενοι, αλλά κι αυτοί ότι πρέπει να σέβονται τους νόμους και τους πολίτες της Ελλάδας. Τα παιδιά του πρέπει να γίνουν κοινωνοί της Ελληνικής Παιδείας. Μόνον έτσι θα ελαττώσουμε τα δυσμενή αποτελέσματα της διαφαινόμενης γκετοποίησης των ξένων. Επίσης, είναι καιρός η Εκκλησία να προσεγγίσει αυτούς τους ανθρώπους, όπως θα έκανε αν πραγματοποιούσε ιεραποστολή στη Συρία. Η Συρία (και όχι μόνο) λοιπόν ήρθε στην Ελλάδα! Ας αναλάβει τον ρόλο της! Ας κηρύξει την Αγάπη και το Ευαγγέλιο στους μουσουλμάνους.
Οι Έλληνες δεν είναι ξενοφοβικοί. Οι επικίνδυνες κυβερνητικές πολιτικές τους κάνουν…
Κλείνοντας, θα θέλαμε ένα σύντομο σχόλιό σου για τους φίλους του Ροδόπολη.net.
Γ.Τ.:  Πρόκειται για μια αξιόλογη προσπάθεια νέων ανθρώπων, που αγαπούν τον τόπο μας και έχουν μεγάλη διάθεση για προσφορά. Είθε αυτή η ενέργεια να «φωτίζει» το δρόμο της αλήθειας, που τόσο ανάγκη έχει ο λαός μας από τα ΜΜΕ.

http://www.rodopolis.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.