Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Δήμος Εμμανουήλ Παππά : Θα κλεισει ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών ??



 

 

Την σημαντικότερη ( από σύστασης του δήμου Εμμανουήλ Παππα ) καλούνται να λάβουν τα μέλη του δημοτικου συμβουλίου .Στην συνεδρίαση της Τετάρτης 27 Μαρτίου , πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη ειναι  :

Η Συζήτηση και λήψη απόφασης σε πρόταση της Εταιρείας MAGNA ENERGIA A.Ε. για το φωτοβολταϊκό πάρκο Μενοικίου Όρους (Εισηγητής Δήμαρχος).

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν λάβει ολοι οι δημοτικοί σύμβουλοι η πρόταση της εταιρείας ειναι  παροχή ετησίως και για τα επόμενα 25 χρονια ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος η οποία καλύπτει όλη την κατανάλωση του δήμου ( κοινόχρηστος φωτισμός , δημοτικά κτήρια , αντλιοστάσια κ.λ.π ). Μάλιστα η εταιρεία δέχεται να υπάρχει και ποινική ρήτρα αν δεν υλοποιήσει την προταση της

Ως μόνη προϋπόθεση ειναι ο δήμος να παραιτηθεί από την προσφυγή που έχει υποβάλλει στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η μελέτη περιβαλλοντικών όρων.

 Αν δεχτεί το δημοτικό συμβούλιο , αυτό σημαίνει οτι ο δήμος μπορεί ( από την στιγμη που θα γλυτώσει την δαπάνη για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος ). Αυτο το κέρδος να το μετακυλίσει στους δημότες με την μείωση ή τον μηδενισμό των δημοτικών τελών

Εύλογο το ερώτημα αν η προσφορά ειναι ή δεν ειναι συμφέρουσα για τον δήμο .

Ας πιάσουμε τον μίτο της Αριάδνης από την αρχή.

Πρώτο και σημαντικότερο το έργο θα κατασκευαστεί .Είτε συμφωνήσει είτε δεν συμφωνήσει ο δήμος. Η άδεια δίνεται από το υπουργειο .

Τι θα κερδίσει ο δήμος αν επιμείνει στην προσφυγή του ??

Απλά θα καθυστερήσει η υλοποίηση του έργου ( το οποίο ξανατονιζουμε θα γίνει ). Αλλά θα χάσει τα αντισταθμιστικά οφέλη που του προσφέρει η εταιρεία .


Μέχρι στιγμής η άκαμπτη τακτική έχει κοστίσει στον δήμο και στους δημοτες.

Αρνούμενος να προχωρήσει στην ενοικίαση της έκτασης 4.200 περίπου στρεμμάτων . Η εταιρεία ειχε προσφέρει το ποσό των 150 ετησίως το στρεμμα . Ο δήμος έχασε ετησίως πάνω από 600.000 για τα επόμενα 25 χρονια. Αφού το αρμόδιο υπουργειο χαρακτήρισε το έργο εθνικού σκοπού και απαλλοτρίωσε την έκταση και ο δήμος θα λάβει ποσόν 600.000 ως αποζημίωση και τέλος .

Μάλιστα η απαλλοτρίωση της έκτασης στέρησε από τους κατοίκους του Νέου Σουλίου  το ποσοστό ( το οποίο μεταφράζεται σε χρήμα ) που τους αναλογούσε από το 2% της ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος που θα παράγεται  από το φωτοβολταϊκό . Δικαίωμα που διατηρούν μόνο οι κάτοικοι του Αγίου Πνεύματος .Αίτια που χάθηκε ήταν οτι ο δήμος δεν είχε δεχθεί την αρχική πρόταση της εταιρείας.Με αποτέλεσμα μετα την απαλλοτρίωση το ποσοστό των κατοίκων του Νέου Σουλιου περνάει στους κατοίκους του Ελαιώνα και της Οινουσσας .Καθως η έκταση ανήκει διοικητικά στον δήμο Σερρών  , αλλα η ιδιοκτήτρια ειναι η  κοινότητα Νεου Σουλίου

Πλέον στην αυριανή συνεδρίαση οι δημοτικοί σύμβουλοι καλούνται να αποφασίσουν .Οχι παραταξιακά και ¨¨πολιτικά κοντόφθαλμα ¨¨  αλλά με βάση τον ρεαλισμό . Αν πουν οχι  ,πρόσκαιρα μπορεί να πάρουν το εύγε και το μπράβο μιας μικρής ή μεγάλης μερίδας δημοτών. Και να το εγγράψουν στο πολιτικό τους βιογραφικό οτι αντιστάθηκαν . Όταν  μετά από ενα ή δύο χρονια το έργο υλοποιηθεί. Τοτε θα πρέπει να απολογηθούν γιατι επέτρεψαν να χαθούν τα οφελη για τους δημότες. Οι πολιτικές καριέρες χτίζονται υπηρετώντας το κοινό καλό .Και οχι το κοινό καλό να θυσιάζεται προκειμένου να χτιστούν οι πολιτικές καριέρες

2 σχόλια:

  1. Θα πει άραγε την αλήθεια ο δήμαρχος για τη συγκεκριμένη υπόθεση;
    Εξαιτίας του έχασε ο δήμος Εμμανουήλ Παππά 4.100 στρέμματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βύρωνα καθηγητή πανεπιστημίου,οι ανεμογεννήτριες ήτανε καλές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.