Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

ΚΚΕ Σερρών : Ενημέρωση για την απάντηση του υπουργείου για τα έργα στον Αγγίτη

 


 

Απάντηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταρορών στην Αναφορά που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ στη Βουλή εκ μέρους   φορέων της Π.Ε. Σερρών σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα στον ποταμό Αγγίτη.


Σε απάντηση στη με αριθ. 1293/28-02-2024 Αναφορά, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τους βουλευτές κ. Δελή Γιάννη και κ. Λεωνίδα Στολτίδη, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, προς τους κ. Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας με θέμα: «Αντιπλημμυρικό έργο στονΝποταμό Αγγίτη στην ΠΕ Σερρών», σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα, όσον αφορά στιςΝαρμοδιότητες της Διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων τουΝΥπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, όπως περιγράφονται στο Π.Δ. 123 /2017 (ΦΕΚ Α’
151):
1. Σύμφωνα με τον ν.3852/2010: «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ Α’ 87), όπως έχει τροποποιηθεί με τον ν.4555/2018 «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» (ΦΕΚ Α’ 133) και ισχύει, και τα ειδικότερα αναφερόμενα στο άρθρο 186, παρ. ΙΙ, Τομέας ΣΤ', περιπτώσεις 3 και 15, οι αρμοδιότητες που αφορούν τον σχεδιασμό, μελέτη, κατασκευή και συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων, καθώς οι αρμοδιότητες που αφορούν τον καθαρισμό και την αστυνόμευση ρεμάτων και απαλλοτριωμένων χώρων παρά τα ρέματα ασκούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών.
2. Επιπρόσθετα, τα αντιπλημμυρικά έργα που εκτελούνται στην ορεινή κοίτη των υδατορεμάτων (έργα ορεινής υδρονομίας, μικρά ξυλοφράγματα κλπ.) αποτελούν ειδικά δασοτεχνικά έργα, που υπάγονται στην αρμοδιότητα των Δασικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


3. Στις αρμοδιότητες της Δ/νσης Δ19 της Γ.Γ.Υ. του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εμπίπτουν η μελέτη και η κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας (όχι η συντήρηση των υφιστάμενων έργων για την εξασφάλιση της λειτουργία τους, όχι ο καθαρισμός υδατορεμάτων, όχι έργα ορεινής υδρονομίας), εφόσον αυτά χαρακτηριστούν με Απόφαση Υπουργού ως ειδικά και σημαντικά έργα Εθνικού Επιπέδου, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 10 του ν. 679/1977 (ΦΕΚ 245 Α’), μετά από αίτημα των αρμόδιων φορέων. Επομένως έργα που δεν έχουν τα ανωτέρω χαρακτηριστικά δεν αποτελούν αντικείμενο της Υπηρεσίας μας.
4. Τα ανωτέρω αναφερόμενα επιβεβαιώνονται στο με αριθ. πρωτ. Α1841/05-10-2022 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με τίτλο: «Έργα και μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων – Προπαρασκευαστικές δράσεις εμπλεκομένων φορέων» (ΑΔΑ: 6Μ1Β46ΝΠΙΘ-567) (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β), σε συνδυασμό με τα κατωτέρω έγγραφά της:
• το με αριθ. πρωτ. Α1883/10-10-2022 «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων» και
• το με αριθ. πρωτ. 7767/30-10-2019 «Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων» (ΑΔΑ: ΩΧΦΧ46ΜΚ6Π-ΩΛΨ).
Σύμφωνα με το ανωτέρω πλαίσιο, η Υπηρεσία μας δεν έχει καμία εμπλοκή με το  έργο του θέματος, όσον αφορά στη μελέτη, δημοπράτηση, υλοποίηση και επίβλεψή του.
Επιπλέον σας ενημερώνουμε ότι με την υπ. αριθ. Δ19/65/11-02-2020 Απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών εγκρίθηκε δέσμευση προϋπολογισμού ποσού 300.000,00 € (με Φ.Π.Α.), σε βάρος του προϋπολογισμού του ενάριθμου έργου: 2014ΣΕ57200002 της ΣΑΕ 572, και διάθεση ισόποσης πίστωσης και μεταβίβασής της στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών για την υλοποίηση του έργου με τίτλο: «Επείγουσες εργασίες καθαρισμού και διαπλάτυνσης- ενίσχυσης κοίτης του ποταμού Αγγίτη σε αγροκτήματα των Δ.Δ. Σ.Σ. Αγγίστας και Σ.Λευκοθέας του Δήμου Νέας Ζίχνης Σερρών για την αντιμετώπιση εκτάκτων πλημμυρικών φαινομένων».
Στην ανωτέρω Απόφαση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ρητά ότι η Αναθέτουσα Αρχή, η Προϊσταμένη Αρχή και η Διευθύνουσα Υπηρεσία του εν λόγω έργου θα οριστεί με Απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.