Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δήμος Σιντικης : Ψηφιοποίηση του αρχείου της Πολεοδομιας

 




Από το Σιδηρόκαστρο ξεκινάει η ψηφιοποίηση του αρχείου των Πολεοδομιών στην ΠΕ Σερρών η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2024.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας υλοποιεί ως αναθέτουσα αρχή το έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων των Υπηρεσιών Δόμησης όλης της χώρας.
Για το έργο έχει υπογράφει Συμφωνία Πλαίσιο με την Ένωση Εταιριών «VODAFONE ΠΑΝΑΦΟΝ Α.Ε.Ε.Τ-NETCOMPANY-INTRASOFT S.A.-NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ A.E.» στο πλαίσιο της οποίας υλοποιείται η 1η εκτελεστική σύμβαση στην οποία έχουν ενταχθεί άλλα τα αρχεία της Πολεοδομίας στην ΠΕ Σερρών.
Ο χώρος εργασίας έχει ετοιμαστεί και ο εξοπλισμός εγκαταστήθηκε ώστε το αρχείο της Πολεοδομίας που αφορά τον Δήμο Σιντικής και τμήμα του Δήμου Ηράκλειας να αποτελέσει τον πρόδρομο των εργασιών για την ολοκλήρωση όλου του πολεοδομικού αρχείου των Δήμων της ΠΕ Σερρών.
Για να αντιληφθεί ο καθένας μας πόσο σημαντικό έργο είναι θα αναφερθώ στην απλοποιημένη περιγραφή που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του TEE Γιώργος Ν. Στασινός σε παλιότερη συνέντευξη του, ώστε να είναι κατανοητή από οποιονδήποτε αναγνώστη που δεν έχει τεχνικές γνώσεις.
«Το 2010, ένας μηχανικός, για να δηλώσει για τακτοποίηση έναν ημιυπαίθριο χώρο, έπρεπε να πάει στις 05:00 τα ξημερώματα έξω από την πολεοδομία και να γράψει το όνομά του σε λίστα προτεραιότητας, για να καταφέρει να κάνει τη δουλειά του 09:00-14:00 που θα ήταν ανοιχτή η πολεοδομία.
Από το 2018 ο μηχανικός μπορεί να καταθέσει φάκελο οικοδομικής άδειας ηλεκτρονικά (προφανώς όλο το 24ωρο) και να κάνει τη δουλειά του χωρίς να χρειάζεται να πάει στην πολεοδομία.
Αυτή τη στιγμή, το ΤΕΕ εκτελεί έργα όπως ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, η ψηφιοποίηση των φακέλων των πολεοδομιών σε όλη τη χώρα και τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια για το 70% της χώρας, που θα έχουν μέχρι το 2030 το παρακάτω αποτέλεσμα:
Ενας μηχανικός θα μπορεί να είναι στην Αλάσκα, να βρίσκει όλα τα γεωχωρικά δεδομένα που απαιτούνται για την αδειοδότηση κάνοντας ένα κλικ στο ακίνητο που τον ενδιαφέρει στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και αμέσως να εκδίδει την οικοδομική άδεια για μία κατοικία, ένα ξενοδοχείο ή μία βιομηχανία ή οποιαδήποτε άλλη κατασκευή.»
Οπως αναφέρεται στο τεύχος διακήρυξης του έργου, το φυσικό αρχείο των πολεοδομιών περιλαμβάνει μεγάλο πλήθος φακέλων των οποίων η φύλαξη, η αναζήτηση εγγράφων από πολίτες και μηχανικούς κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια ανά έτος.
Επιπλέον, το φυσικό αρχείο απειλείται από φυσικές καταστροφές (έχει συμβεί αρκετές φορές) αλλά και από τη φυσική γήρανση του χαρτιού, που επέρχεται με τον χρόνο.
Σκοπός είναι η προστασία και διαφύλαξη των έντυπων αρχείων, αφενός, αφού το πέρας των ετών και οι χώροι αποθήκευσής τους προκαλούν τη φυσική φθορά των εγγράφων, και, αφετέρου, η εύκολη πρόσβαση και διάθεση/αξιοποίηση των στοιχείων, καθώς ο μεγάλος όγκος τους καθιστά δύσκολη την αναζήτηση στοιχείων από τους ενδιαφερομένους. Επιπλέον, η πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί και θα είναι διαλειτουργική με άλλες πλατφόρμες, θα επιτρέψει την εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης, την εξάλειψη της διαφθοράς και των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι οικονομικές και επενδυτικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη δόμηση και τον χωρικό σχεδιασμό στους τομείς του τουρισμού, των παραγωγικών-επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, της ανάπτυξης δημοσίων ακινήτων και της κατοικίας στο σύνολο.
Συγκεκριμένα το έργο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την καταγραφή των στοιχείων των οικοδομικών αδειών και την ψηφιοποίηση (σάρωση) των στελεχών, τοπογραφικού διαγράμματος, διαγράμματος κάλυψης, σχεδίων αρχιτεκτονικών μελετών και σχεδίων στατικών μελετών.
Αναλυτικότερα:
1. Στάδιο ψηφιοποίησης στελεχών
2. Στάδιο Χαρακτηρισμού των στελεχών
3. Στάδιο καταλογογράφησης
4. Σάρωση φακέλων αδειών (ψηφιοποίηση σχεδίων Α0)
Αναζήτηση και επιλογή των προς ψηφιοποίηση εγγράφων:
Στο πλαίσιο του έργου πρέπει να εντοπιστούν και να σαρωθούν τα κάτωθι: Στέλεχος, Τοπογραφικό, Διάγραμμα Κάλυψης, Κάτοψη, Τομή, Όψη, Σχέδια Στατικής Μελέτης (Ξυλότυπος, Θεμέλια, Πλαίσιο), Πολλαπλά Σχέδια (Αφορά παλαιότερα σχέδια στα οποία αποτυπώνεται παραπάνω από μία κατηγορία σχεδίων)
Με την ψηφιοποίηση των πολεοδομικών αρχείων διευκολύνουμε τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τους μηχανικούς στη δουλειά και την καθημερινότητά τους, για να κάνουν πιο εύκολα, πιο γρήγορα, με μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου τις πολεοδομικές και άλλες εργασίες που επιθυμούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.