Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Δήμος Ηράκλειας : Νέο έλλειμμα στην ΔΕΥΑΗ .. ¨¨ταράζει τα νερά ¨¨

 

 



Το αποκαλύπτει η έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου και αφορά το οικονομικό έτος 2016

  • Εξοφλήθηκαν χρηματικά εντάλματα ύψους 97 χιλιάδων ευρώ χωρίς νόμιμα αποδεικτικά πληρωμής και εκδόθηκαν και εξοφλήθηκαν χρηματικά εντάλματα ύψους 433 χιλιάδων ευρώ χωρίς νόμιμα φορολογικά παραστατικά

 

Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Ύπαρξη χρηματικού ελλείμματος ύψους 529,929,54 ευρώ  στη ΔΕΥΑΗ Ηράκλειας διαπιστώνει η έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου για το οικονομικό έτος 2016  που είναι προϊόν των εκθέσεων ελέγχου για το οικονομικό έτος 2016 όπου σημειωτέον πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ ήταν όντας δήμαρχος ο Κ. Κοτσακιαχίδης.

(Σ.Σ. Και όλα αυτά στη σκιά των δυο άλλων υπεξαιρέσεων  ύψους 739χιλιάδων ευρώ- αφορούν  63 χρηματικά εντάλματα για εικονικές πληρωμές στη ΔΕΗ( έτη 2017, 2018,2019) που δεν πληρώθηκαν ποτέ- και 127  χιλιάδων ευρώ( έτη 2018,2019)  για αυθαίρετες διαγραφές οφειλών που ενώ πληρώθηκαν από τους δημότες δεν υπάρχουν στα ταμεία της επιχείρησης  -έχουν υπεξαιρεθεί).

Και οι δυο υποθέσεις βρίσκονται  στη φάση της  ανακριτικής διαδικασίας  από την Ελληνική  Δικαιοσύνη )

Στην έκθεση παρουσιάζονται συμπεράσματα και συστάσεις του εν λόγω ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την Υπηρεσία της Επιτρόπου της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

Ο έλεγχος διεξήχθη κατά το χρονικό διάστημα από τις 31 Ιανουαρίου 2022 και ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2023  όπου και εντόπισε ουσιώδεις ελλείψεις και παρατυπίες που αφορούν

Α. Τη  διαδικασία καταγραφής παρακολούθησης και επαλήθευσης των εσόδων και των εξόδων στο λογιστικό σύστημα της ΔΕΥΑ

Β. Την είσπραξη εσόδων

Γ. Την ενταλματοποίηση των δαπανών και την εξόφληση χρηματικών ενταλμάτων

Δ. Τη μη τήρηση της νόμιμης διαδικασίας έκδοσης χρηματικών ενταλμάτων( π.χ. μη επισήμανση των νόμιμων δικαιολογητικών της δαπάνης) καθώς και τη μη μεθοδική αρχειοθέτηση αυτών (π.χ. διάσπαση των δικαιολογητικών, όπως αποφάσεις αρμοδίων οργάνων, συμβάσεις, τιμολόγια σε διαφορετικούς φακέλους)

Ε. Την παρακολούθηση και επαλήθευση των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών της ΔΕΥΑ

ΣΤ. Την καθημερινή λειτουργία του ταμείου (π.χ. μη κατάθεση στην Τράπεζα των καθημερινών εισπράξεων

Και τέλος την ασφάλεια του μηχανογραφικού λογιστικού συστήματος του Δήμου.

Κατά την εν λόγω έλεγχο εκτός από τις οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΥΑ ελήφθη υπόψην η τελική έκθεση του ειδικού διαχειρισιακού ελέγχου για τα έτη 2016 έως 2019 της εταιρείας  ΜΕΤRON Auditing S.A. Ανώνυμη εταιρεία ορκωτών Λογιστών και Β) η από 23.12.2019 έκθεση ελέγχου επί της οικονομικής διαχείρισης της χρήσης 2016 των ορκωτών ελεγκτών λογιστών της εταιρείας ΣΟΛ-Growe

Ως προς τα έσοδα παρατήθηκε ότι

-Ακυρώθηκαν αποδείξεις είσπραξης χωρίς να αναφέρεται ο λόγος της ακύρωσης τους.

-Δεν εκδόθηκαν αποδείξεις είσπραξης ανά οφειλέτη για έσοδα που εισπράχτηκαν από τη ΔΟΥ άλλα εκδόθηκε συγκεντρωτική απόδειξη είσπραξης για το συνολικό ποσό που είχε εισπραχθεί από την ΔΟΥ

-Υφίστανται γραμμάτια είσπραξης τα οποία δεν φέρουν υπογραφή του αρμοδίου

-Όλα τα γραμμάτια είσπραξης δεν φέρουν την υπογραφή του αρμοδίου οργάνου.

Για τα έξοδα εντοπίστηκε

Εξοφλήθηκαν χρηματικά εντάλματα χωρίς να συνοδεύονται από τα νόμιμα αποδεικτικά πληρωμής ήτοι αποδείξεις πληρωμής με υπογραφή και σφραγίδα του δικαιούχου για τις πληρωμές που έγιναν στο ταμείο ή αποδείξεις της τράπεζας για τις πληρωμές μέσω τράπεζας.

Υφίστανται χρηματικά εντάλματα τα οποία εξοφλήθηκαν με την υπογραφή του  λαβόντος και χωρίς κανένα στοιχείο της ταυτοποίησης του δικαιούχου ( όπως σφραγίδα ή αναγραφή ονοματεπώνυμου)

Εκδόθηκαν και εξοφλήθηκαν χρηματικά εντάλματα χωρίς να συνοδεύονται από νόμιμα παραστατικά της φορολογικής νομοθεσίας όπως τιμολόγια πώλησης ή παροχής υπηρεσιών.

Διαπιστώθηκε εξόφληση ανυπόγραφων χρηματικών ενταλμάτων που δεν ενέπιπταν στον προληπτικό έλεγχο.

Υφίστανται χρηματικά εντάλματα που δεν συνοδεύονται από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εκκαθάριση της δαπάνης.

Ειδικότερα οι αναλήψεις δαπανών, οι αποφάσεις ανάθεσης καθώς και οι συμβάσεις βρέθηκαν σε διαφορετικούς  φακέλους.

Πρωτόκολλα παραλαβής, εργασιών και προμηθειών από τις αρμόδιες επιτροπές δεν υπήρχαν.

Κατά την πληρωμή  δεν υπήρχαν όπου απαιτούνταν, τα αποδεικτικά ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.

Ως προς την λειτουργία του Ταμείου παρατηρήθηκε ότι:

Δεν κατατίθεντο οι ημερήσιες εισπράξεις του φορέα σε τραπεζικό λογαριασμό.

Δεν υφίσταντο δικλείδες ασφαλείας στο πληροφοριακό σύστημα του Φορέα καθόσον για την έκδοση των αποδείξεων είσπραξης όλοι οι εισπράκτορες χρησιμοποιούσαν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης.

Διαπιστώθηκε ότι το δημιουργηθέν έλλειμμα είναι προϊόν που προκλήθηκε από τις πλημμελείς ενέργειες του γενικού διευθυντή και του ταμία της ΔΕΥΑΗ

Εξοφλήθηκαν τίτλοι πληρωμής (Χ.Ε.) χωρίς να συνοδεύονται  είτε από πρωτότυπα παραστατικά, είτε από νόμιμα φορολογικά στοιχεία ή νόμιμα αποδεικτικά πληρωμής.

Διαπιστώθηκε η δημιουργία ελλείμματος για το έτος  2016, συνολικού ύψους 529,929,54 ευρώ

Εξοφληθήκαν 125 ΧΕ χωρίς να συνοδεύονται από νόμιμα αποδεικτικά πληρωμής  ύψους 96.787,55 ευρώ

Εκδόθηκαν  και  εξοφλήθηκαν 432 ΧΕ χωρίς να συνοδεύονται από τα νόμιμα φορολογικά παραστατικά ύψους 433,141,99 ευρώ

Η έκθεση καταλήγει με συμπεράσματα και συστάσεις.

Στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι  η έλλειψη δικλείδων ασφαλείας στο μηχανογραφικό λογιστικό σύστημα της ΔΕΥΑ δημιουργεί τις προϋποθέσεις στον εκάστοτε ταμία να αυτονομείται και να αυθαιρετεί ενώ ο μη ενδελεχής και ανεπαρκής έλεγχος των λειτουργιών του ταμείου εκ μέρους του προέδρου και του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑ προς τον ταμία και τον γενικό διευθυντή της επιχείρησης, ο οποίος εκτελεί και χρέη οικονομικού διευθυντή του, καθιστούν μη οργανωτικά άτομα και ανεξέλεγκτα.

Τονίζεται επίσης ότι δεν  πραγματοποιείται τακτικός έλεγχος από τον πρόεδρο και το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ του  γενικού διευθυντή.

Τέλος γίνονται συστάσεις ότι το ταμείο πρέπει να ελέγχεται καθημερινά προκειμένου να διαπιστωθεί η συμφωνία των εισπράξεων και των πληρωμών με τις καταχωρήσεις που γίνονται στο  μηχανογραφημένο λογιστικό σύστημα καθώς και ότι επιβάλλεται τακτικός έλεγχος από τον πρόεδρο και το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΗ του γενικού διευθυντή.

 

https://sertharros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.