Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Στα άδυτα της γαλάζιας Κ.Ο. – Οι αποφάσεις Μητσοτάκη και τα μηνύματα για τη συνέχεια

 




Δεν ήταν μόνο τα μηνύματα των λεγόμενων δυσαρεστημένων στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και οι θέσεις που εκφράστηκαν και εκπροσωπούσαν όλες τις τάσεις που υπάρχουν εντός του κυβερνώντος κόμματος για μεγάλα θέματα εκτός της ιδεολογικής ταυτότητας, τις οποίες άκουσε με προσοχή επί πέντε ώρες χθες ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, η φράση: «Άκουσα και πράγματα που δεν γνώριζα» κρύβει πολλές αναγνώσεις όπως τόνιζαν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Έτσι, πίσω από τις κλειστές πόρτες της αίθουσας της Γερουσίας στη Βουλή πολλοί ήταν εκείνοι που δεν «μάσησαν» τα λόγια τους, που αποκάλυψαν όσα δεν έφταναν επί καιρό μέχρι την πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου, αλλά και έδειξαν τις προθέσεις τους ενόψει της επικείμενης εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το κλίμα πολλές φορές ήταν φορτισμένο και εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, αυτά που ειπώθηκαν αποδείχθηκαν χρήσιμα.

Μάλιστα, πηγές από το Μαξίμου τόνιζαν ότι η συζήτηση που έγινε από τη μια οδήγησε σε εκτόνωση του κλίματος που διαμορφώθηκε μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και σημείωναν την δέσμευση της κυβέρνησης να δώσει έμφαση στα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών.

Οι αποφάσεις Μητσοτάκη για τη συνέχεια

Εκτός από τα όσα είπε ως απολογισμό τόσο των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων και του κυβερνητικού έργου ο πρωθυπουργός μετά την τόσο στενή και έντονη επαφή με την κοινοβουλευτική του ομάδα πήρε αποφάσεις για το πως θα πορευθεί.

Κατ’ αρχήν θα ξεκινήσει επαφές με τους βουλευτές, ανά ομάδες των 20, έτσι ώστε να ακούει μέσω εκείνων τη βάση του κόμματος, αλλά και να «τσεκάρει» αν οι υπουργοί του έχουν ακολουθήσει τις οδηγίες του να μην μένουν κλειστές οι πόρτες στα υπουργεία τους.

Επίσης, προανήγγειλε αλλαγές σε επίπεδο γενικών γραμματέων οι οποίοι – λανθασμένα όπως αποδείχθηκε – μετά από όσα ακούστηκαν χθες στη Βουλή δεν «ανασχηματίστηκαν» όπως οι υπουργοί τους.

 

Η αναμενόμενη πρώτη «μπαταριά»

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μάριος Σαλμάς έδειχνε από νωρίς αποφασισμένος να ανεβάσει τους τόνους, το έδειχνε ακόμα και με την έκφρασή του.

Τόσο αναμενόμενο ήταν που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακούγοντάς τον να μιλάει για εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων, έναντι των πολλών, απάντησε λέγοντάς του: «Δε δέχομαι υπονοούμενα. Είμαστε με τους πολλούς και γι΄ αυτό πήραμε 41%».

Το χειροκρότημα που εισέπραξε λέγοντας αυτό ο πρωθυπουργός θεωρήθηκε και μήνυμα προς την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά.

Πολλοί ήταν εκείνοι οι βουλευτές – τουλάχιστον 10 – της Νέας Δημοκρατίας που άσκησαν κριτική όχι στην απόφαση της κυβέρνησης να νομοθετήσει την ισότητα στον γάμο αλλά για τα επινίκια που ακολούθησαν αλλά και το «μασάζ» στους διαφωνούντες για να μεταπειστούν και να το ψηφίσουν.

Κάποιοι στάθηκαν στα λεγόμενα του βουλευτή Μίλτου Χρυσομάλλη, βλέποντας πίσω από την φράση «δεν πρέπει να επιβραβεύσουμε όσους πανηγύριζαν για τα ομόφυλα ζευγάρια» δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου αλλά και όσων ανέλαβαν την επιχείρηση πειθούς.

Το κεφάλαιο εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας άνοιξε κατά πολλούς χθες στην συνεδρίαση της γαλάζιας ΚΟ. «Πρέπει να είναι δεξιός», είπε ο Νότης Μηταράκης.

Θέμα ιδεολογικής ταυτότητας της ΝΔ έθεσαν Νικήτας Κακλαμάνης και Ευριπίδης Στυλιανίδης με τον πρώτο να καλεί να μην γίνει η ΝΔ ΠΑΣΟΚ ή Ποτάμι και να λαμβάνει την απάντηση από τον πρωθυπουργό ότι «είμαστε πιστοί στην ιδρυτική μας διακήρυξη. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι αυτός που δίδαξε τον πραγματισμό στην πολιτική».

Κόντρα α λα… γαλλικά ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Ευριπίδη Στυλιανίδη με τον δεύτερο να προειδοποιεί ότι αν συνεχιστεί η διεύρυνση η ΝΔ θα πάθει ότι και ο Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό να απαντά ότι δεν υπάρχει καμία σύγκριση καθώς η ΝΔ κέρδισε τις ευρωεκλογές με 15 μονάδες διαφορά και ο Μακρόν έχασε με 15 μονάδες διαφορά.

Είχε προηγηθεί η εισήγηση του πρωθυπουργού ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι πρέπει όλοι να πουν όχι σε όσους θέλουν μία μικρή και φοβική Νέα Δημοκρατία.

Εκτιμήθηκε από πολλούς όπως φάνηκε αργότερα στα πηγαδάκια η παρομοίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Ποτέ δεν αρνηθήκαμε τις ρίζες μας. Αν όμως το δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλώνεται, τότε σημαίνει μάλλον ότι οι ρίζες του έχουν ξεραθεί, ενώ, αντίθετα, όταν τα κλαδιά του μεγαλώνουν, τότε μάλλον και οι ρίζες δικαιώνουν τον ρόλο τους. Οι ρίζες δεν υπάρχουν για τον εαυτό τους. Υπάρχουν για να κρατούν τελικά το δέντρο γερό και ακμαίο».

 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.