Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Δήμος Σερρών : Έλενα Τούσκα - Ερωτήσεις για την καθαριότητα και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

 




ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 26/6/2024
👉ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
📌Μετά τη λήξη των συμβάσεων των λεγόμενων εργαζομένων Covid, η υποστελέχωση των υπηρεσιών κυρίως στον τομέα της καθαριότητας δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο σ αυτή καθ αυτή την αποκομιδή των σκουπιδιών αλλά και στις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων με εντατικοποίηση της εργασίας τους και περικοπές αδειών. Σε συνθήκες δε καύσωνα τίθεται ακόμη και θέμα ασφάλειας και υγείας τόσο των εργαζομένων όσο και των δημοτών.
❓Πέρα από τις εκκλήσεις και υποδείξεις προς δημότες και εργαζομένους, ΤΙ έχει κάνει η δημοτική αρχή για την κάλυψη των κενών θέσεων;
👎Μόλις στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο την προηγούμενη δηλ βδομάδα, 6 μήνες αφού αναλάβατε και ενώ γνωρίζατε από την αρχή της θητείας σας τα κενά που θα προέκυπταν με την απόφασή σας να μην ανανεώσετε τους συμβασιούχους Covid, ήρθε το θέμα της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού για την πρόσληψη διμηνιτών στη καθαριότητα.
❓Αυτό σημαίνει ότι θα περάσει και ο Ιούλιος με ελλείψεις στο προσωπικό;
❓Θα συνεχίσει η δημοτική αρχή την πρακτική των δίμηνων συμβάσεων που διαχωρίζει τους εργαζόμενους σε ημέτερους και υμετέρους;
❓Θα συνεχίσει να αναθέτει το σημαντικό έργο της καθαριότητας σε εργαζόμενους με το απαράδεκτο καθεστώς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και δη δίμηνων, όπου κυριαρχεί η ανασφάλεια για το αύριο, ο εργασιακός μεσαίωνας και οι μειωμένες ώρες εργασίας;
🔴ΑΠΆΝΤΗΣΗ: Συνεχίζουμε με δίμηνα και "ωφελούμενους" από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και 55+ της ΔΥΠΑ.
👉ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
🎯Το ίδιο καθεστώς δυστυχώς ισχύει στον ακόμη πιο ευαίσθητο τομέα των βρεφονηπιακών σταθμών.
🎯Με τους βρεφονηπιοκόμους και τους νηπιαγωγούς να μετακινούνται ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ από παιδικό σταθμό σε παιδικό σταθμό και από χωριό σε χωριό για να καλύψουν τα κενά με ό,τι συνέπειες εχει αυτό όχι μόνο στις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών αλλά και στα παιδιά που ενώ σ αυτή την ηλικία χρειάζονται τη σταθερότητα και την ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης με τους εκπαιδευτικούς, κάθε τόσο βλέπουν και άλλο παιδαγωγό.
❓Ρωτάμε πώς θα καλυφθούν τα κενά και αν πέρα από τις δίμηνες συμβάσεις, θα προσληφθεί προσωπικό με ΣΟΧ μέσω ΑΣΕΠ;
❓Τι θα γίνει με τις προσωποπαγείς θέσεις των εργαζομένων που είναι κοντά στη συνταξιοδότησή τους;
🔴ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Καλύφθηκαν 3 κενά παιδαγωγών με δίμηνες συμβάσεις (από 13/6 έως 13/8) και δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για τον Σεπτέμβρη.
👉ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
🎯Το πρώτο θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου στις 26/6/2024, ήταν η τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου. Ένα τόσο σημαντικό θέμα η δημοτική αρχή αποφάσισε να το φέρει προς συζήτηση χωρίς να έχει προηγηθεί της σύνταξής του προτεινόμενου Οργανισμού, διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.
👎Για ακόμη μια φορά η δημοτική αρχή επικαλείστε ότι πιέζουν οι προθεσμίες και ότι το θέμα είναι «τυπικό». Για μας κανένα θέμα δεν είναι τυπικό πόσο μάλλον ο οργανισμός που καθορίζει τη λειτουργία του Δήμου.
🎯Κληθήκαμε να εγκρίνουμε έναν οργανισμό που η ίδια η Δήμαρχος δεσμεύθηκε να ξανά τροποποιήσετε άμεσα και αφού συγκληθεί επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των δημοτικών παρατάξεων και εκπροσώπων των εργαζομένων. Αυτό δηλαδή που όφειλε να πράξει πριν έξι μήνες για να έχουμε τον χρόνο να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και να μελετήσουμε τις προτάσεις των υπηρεσιών.
🎯Η Δήμαρχος, υπό την πίεση των παριστάμενων εκπροσώπων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, σε αντίθεση με την εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής, πρότεινε τη δημιουργία τρίτης Διεύθυνσης Παιδικής Μέριμνας (ή προσχολικής αγωγής, όπως προτάθηκε κατά την ακρόαση από την εκπρόσωπο των εργαζομένους).
👉Συμφωνούμε με την πρόταση για τη δημιουργία αυτοτελούς Διεύθυνσης για τους παιδικούς σταθμούς αλλά ως Λαϊκή Συσπείρωση δεν μπορούμε να ψηφίσουμε στο σύνολό του τον ΟΕΥ που συντάχτηκε με τόση προχειρότητα και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται ούτε καλύπτει τις ανάγκες των Υπηρεσιών, των εργαζομένων των δημοτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.