Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Δήμος Σερρών : Λόγος περί (αντι)πλημμυρικών έργων (μια αναπάντητη εδώ και 15 χρόνια ερώτηση)

 


 
 
 
 
 
Γράφει ο Αθανάσιος Μπόϊκος
υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ” Σερρών
 
Ήταν το 2008. Η δημοτική κίνηση “Διάβαση Πεζών” απευθύνθηκε εγγράφως προς τον τότε δήμαρχο Σερρών και την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου μας, ζητώντας να πληροφορηθεί αν για το μπάζωμα πίσω από το ξενοδοχείο δίπλα στη γέφυρα του Τσέλιου (βλ. φωτο 1-4, με κόκκινο η ζώνη μπαζώματος):
α. Έχει ζητηθεί και δοθεί άδεια από την/τις αρμόδια/ιες υπηρεσία/ες του Δήμου Σερρών
β. Αν είναι αυθαίρετο/παράνομο, τι προτίθεται να κάνει η πολιτική ηγεσία του δήμου.
Ο δήμαρχος (κος Βλάχος) δεν απάντησε και παρέπεμψε “δια τα περαιτέρω” στη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών από την οποία δε δόθηκε απάντηση.
Στις 21-6-2020 σημειώθηκε πλημμύρα στην πόλη μας. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από το βίντεο που συμπλήρωνε ρεπορτάζ του Ανεξάρτητου, η πλημμυρική ροή “καβάλησε” το άνω χείλος της όχθης του ρέματος Αγίων Αναργύρων μετά τη γέφυρα του Τσέλιου, απέναντι ακριβώς από το μέτωπο του μπαζώματος και κατέκλυσε τους δρόμους και τις αυλές – πυλωτές των πολυκατοικιών.
Μπορεί κάποιος αρμόδιος και ειδικός να αποκλείσει το ενδεχόμενο να προκλήθηκε αυτή η υπερχείλιση λόγω του μπαζώματος; Είμαστε όλο αυτιά!
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σερρών (ΣΥ.ΠΡΟ.ΠΕ.ΣΕΡ.) έθεσε και πάλι το ερώτημα σχετικά με το μπάζωμα – στένεμα της κοίτης. Καμία απάντηση από την όποια αρμόδια υπηρεσία (δημοτική ή περιφερειακή).
Φέτος και μέχρι στιγμής σταθήκαμε τυχεροί εδώ στις Σέρρες. Τα νερά ξέσπασαν στην ανοχύρωτη Θεσσαλία και την κατέστρεψαν. Η τύχη όμως είναι εφήμερη και κανείς δεν την κατέχει προνομιακά. Αν δε θέλεις να πνιγείς, φροντίζεις να φτιάξεις σωσίβιο.
Αναφύεται εδώ ένα επιπρόσθετο ερώτημα. Μετά την πλημμύρα της 21-6-20 έγινε καθαρισμός της κοίτης και αντιπλημμυρικά έργα με συρματοπλέγματα/σαρζανέτια στο ρέμα των Αγίων Αναργύρων, πάνω και κάτω από τη γέφυρα του Τσέλιου.
Κατάπιαν αμάσητο οι ιθύνοντες το μπάζωμα και “θωράκισαν”/νομιμοποίησαν το μπαζωμένο μέτωπο με σαρζανέτια;
Και αυτό το παρουσιάζουν σαν αντιπλημμυρικό έργο;
Ο συμπολίτης μας Βασίλης Τζανακάρης διέσωσε μια παλιά φωτογραφία της νεόδμητης τότε γέφυρας του Τσέλιου και μας πληροφορεί ότι κατασκευάστηκε από το φιλέλληνα Τούρκο δήμαρχο της πόλης Ακήλ Μπέη το 1910.
Όπως βλέπουμε στη φωτογραφία, η γέφυρα αρχικά είχε 4 τόξα. Σήμερα, μετά από συνεχείς προσχώσεις με φερτά υλικά και τις κατά καιρούς επιχώσεις/μπαζώματα, το εύρος της κοίτης μειώθηκε στο μισό και από τα 4 τόξα/καμάρες της γέφυρας φαίνονται μόνο τα 2. Οι άλλες 2 καμάρες είναι θαμμένες.
……………………………………….
Ακούσαμε τον τελευταίο καιρό απίστευτες θέσεις “επιστημόνων” και “ειδικών” για τους “πρωτοφανείς” όγκους νερού που έριξαν οι ουρανοί στο θεσσαλικό κάμπο. Μια φορά στα 400, στα 1.000, στις 4.000 και στις 16.000 χρόνια σημειώνονται τέτοια φαινόμενα, μας είπαν, ευτελίζοντας χωρίς ντροπή και την επιστήμη την οποία υπηρετούν αλλά και τον εαυτό τους. Στα μάτια του κόσμου παρουσιάστηκαν σαν μισθοφορική ομάδα (επιστημονικής) κρούσης των κυβερνώντων.
Γιατί να κάνουμε έργα για φαινόμενα που παρουσιάζονται κάθε 400 χρόνια, αναρωτήθηκε ο πάλαι ποτέ ροπαλοφόρος των ομάδων κρούσης της ακροδεξιάς, πλην όμως πλήρως αναβαπτισμένος και μεταμορφωμένος σε αξιοσέβαστη κυβερνητική γραβατούλα, κος Βορίδης.
Μας έβαλε γκολ ο παιχταράς με πάσα των “επιστημόνων”!
Η γραβατούλα του σήμερα πιο επικίνδυνη για την κοινωνία από το ρόπαλο του ΄80! Αν δε ζούμε στη Ντίζνεϊλαντ, σίγουρα παίζουμε στη superleague.gov.gr !
Το πιο απάνθρωπα ακραίο από όλα τα ακραία φυσικά φαινόμενα είναι η αναλγησία της πολιτείας και η αδιαφορία της να προστατέψει τους πολίτες από φωτιές και πλημμύρες.
Ξαναρωτούμε λοιπόν: Τι θα γίνει με το μπάζωμα ακριβώς κάτω και δεξιά από τη γέφυρα του Τσέλιου;
Όλα καλά και νόμιμα, κε Δήμαρχε και κε Αντιπεριφερειάρχη;
Αθανάσιος Μπόϊκος
υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ” Σερρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.