Τη φωτιά ή την πιάνεις στην αρχή όταν εκδηλώνεται (μέσα στο πρώτο μισάωρο) ή την αφήνεις στην τύχη του «στρατηγού ανέμου» και όπου …πάει.
Σήμερα διαπιστώνουμε ότι δεν έχουμε τοπικούς κυνηγούς της φλόγας διότι από το 1998 με τον νόμο Τζουμάκα επί της ουσίας διαλύθηκε η Δασική Υπηρεσία. Πλέον ΔΕΝ έχουμε τους παραδοσιακούς δασάρχες που να ξέρουν με «κλειστά μάτια» τη Ζώνη Ευθύνης τους, τα περάσματα, τα μονοπάτια και τα κατατόπια του Δάσους που έχουν οριστεί να προστατεύουν. ΔΕΝ ασχολείται κανείς με τη διάνοιξη αντιπυρικών Ζωνών και ούτε με τη φροντίδα των καμένων.
Το Όρος Πατέρας στη Μάνδρα Αττικής που ζει η οικογένεια μου περισσότερο από μισό αιώνα είχε καεί προπολεμικά σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παλαιότερων, ξανακάηκε το καλοκαίρι του 1985 και πάλι το 2021.
Έξη μήνες μετά την φωτιά του ´85 ήρθαν υλοτόμοι με τα μουλάρια τους από τη Μακεδονία και επί μήνες έκοβαν τους καμένους κορμούς και με αυτούς έφτιαχναν φυσικά αντιπλημμυρικά φράγματα. Ο Λάζαρος ο Δασάρχης και ο βοηθός του -νεαρός τότε με την αλογοουρά- ο «κοτσιδάκιας», σε συνεργασία με τον τοπικό πληθυσμό που ζούσε από το δάσος (ρητινοκαλλιεργητές / βοσκοί / κυνηγοί / αμπελουργοί / οικιστές ) παρέμεναν άγρυπνοι φρουροί του λαβωμένου δάσους. Ο «Πατέρας» μέσα σε μια πενταετία άρχισε να παίρνει και πάλι μπρος και αντί να συνεχίσουν τα έργα υποδομής με διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και στελέχωση της Δασικής υπηρεσίας με νέο «αίμα» που θα προστάτευε τον ορεινό όγκο της Δυτικής Αττικής με το σπάνιο ελατοδάσος, το εγκατέλειψαν και το άφησαν στην τύχη του. Το αποτέλεσμα ήταν τον Αύγουστο του 2021 η φωτιά που άναψε στα Βίλια με πλήρη άπνοια μετά από 3 μέρες να φτάσει και στο όρος Πατέρας αφού ούτε πτητικά μέσα πετούσαν λόγω υπερβολικής ζέστης, ούτε αντιπυρικές ζώνες υπήρχαν μα και ούτε οι ντόπιοι (ρητινοκαλλιεργητές / βοσκοί / κυνηγοί / αμπελουργοί / οικιστές). Μόνο η 83χρονη μάνα μου τους είχε ξεφύγει από την επιχείρηση εκκένωσης του οικισμού Αγίου Γεωργίου και η οποία για 2η φορά στη ζωή της κατάφερε να διασώσει μια λωρίδα με αιωνόβια πεύκα που βρίσκονται εντός οικιστικής ζώνης. Έγινε η «μάνα» του λόχου των Ρουμάνων δασοπυροσβεστών με τους οποίους συνεννοούνταν στην νοηματική. Τους άνοιξε τις στέρνες και τις δεξαμενές όλων των σπιτιών της γειτονιάς, τους υπέδειξε που είχαν τις γεννήτριες και τις αντλίες. Οι κατευθύνσεις της κυρα Ευσταθίας την κρίσιμη στιγμή ήταν καθοριστικές για να αποτραπεί η καταστροφή των κατοικιών του οικισμού. Εάν η γιαγιά δεν είχε ξεφύγει από την απόχη των Οργάνων που εκκένωσαν την περιοχή η καταστροφή θα ήταν ολοκληρωτική.
Έχουν περάσει δυο χρόνια από την τελευταία καταστροφή του Όρους Πατέρα και οι καρβουνιασμένοι κορμοί εξακολουθούν να χάσκουν όρθιοι. Μουλαράδες δεν εμφανίστηκαν αυτήν τη φορά από τη Μακεδονία. Αντιπλημμυρικά έργα ουδέποτε ξεκίνησαν στην περιοχή. Με τις βροχές οι καταστροφές είναι διαρκείς στο οδικό δίκτυο (κεντρικό και περιφερειακό), μα και ένα κομμάτι του δάσους μεταξύ Παλαιοχωρίου και τα Παλαιοκούντουρα, ότι δεν είχε προλάβει να καεί το 2021 καταστράφηκε φέτος με την φωτιά που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια και μετά από 3 ημέρες έφτασε στη Μάνδρα και κατέστρεψε τους οικισμούς στην Αγία Σωτήρα και τη Νέα Ζωή.
Χάος! Χάος και η ανησυχία μεγαλώνει καθώς οι κυβερνώντες και οι κρατούντες δείχνουν ότι δεν κατανοούν τα αίτια για τα οποία σήμερα δεν μπορούν να «πιάσουν», να ελέγξουν και να σβήσουν μια φωτιά.
Δ.Β.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.