Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Μαρία Ναβαλη : Μονο ο Χρυσαφης δεν έβλεπε την ήττα που ερχόταν

 




Κειμενο Μαρια Ναβαλη 

Με την ανακοίνωση της απόφασης για τις ενστάσεις για τα άκυρα, τα ροζ και λευκά, τελειώνει και επίσημα η περίοδος των εκκρεμοτήτων σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα στον Δήμο των Σερρών. 
 
Κλείνει ο κύκλος των υποθέσεων, της ελπίδας, της ανησυχίας, της αβεβαιότητας. Δήμαρχος η κ. Μητλιάγκα, στα έδρανα της αντιπολίτευσης οριστικά ο Αλέξανδρος Χρυσάφης. Δύσκολο;
 
 Ναι, δύσκολο... ανθρώπινο οπότε κατανοητό. Ακόμη πιο δύσκολο όταν είσαι το φαβορί, ο απόλυτος κυρίαρχος και αυτός που θεωρητικά έχεις όλους τους "ούριους ανέμους" μαζί σου να σε σπρώχνουν στη νίκη. 
 
Δεν θα αποτυπώσω κάτι καινούργιο. Θα γράψω πράγματα που συζητούν όλους αυτούς τους μήνες, από τις εκλογές και μετά, σχεδόν όλοι στην τοπική μας κοινωνία. 
 
Ο Αλέξανδρος Χρυσάφης το απόλυτο φαβορί, έχασε από το απόλυτο αουτσάιντερ (για τους περισσότερους) Βαρβάρα Μητλιάγκα. Αυτό λέγεται, αυτή είναι η αίσθηση που υπάρχει σχεδόν σε όλους. 
 
Με όσους συζητούσα για μήνες πριν τις εκλογές έλεγαν το ίδιο, πως αποκλείεται να χάσει η Συμμαχία, όχι για κανέναν άλλο λόγο, παρά μόνον γιατί την ευνοούσαν οι συνθήκες και δεν υπήρχε αντίπαλος. 
 
Ο συνδυασμός της κ. Μητλιάγκα εξάλλου "στήθηκε" αργά ενώ είναι γνωστές όλες οι υπόλοιπες προσπάθειες... Τελικά πολύ λίγοι ήμασταν κάθετοι και πιστεύαμε πως το παιχνίδι είναι χαμένο για τον εν ενεργεία δήμαρχο τότε, με οποιονδήποτε απέναντι .
 
Το πίστευα πως θα χάσει κι εγώ, έπαιξα εξάλλου για πρώτη φορά στοίχημα υπέρ Μητλιάγκα (κατά Χρυσάφη δλδ) και κέρδισα! Γιατί το πίστευα; Γιατί άκουγα την κοινωνία, κυρίως στην πόλη των Σερρών. Όχι στο κέντρο μόνο, στις γειτονιές, στην περιφέρεια της πόλης. Και η πόλη έδωσε το μεγαλύτερο χτύπημα στον τέως πλέον δήμαρχο. 
 
Γιατί όμως ο Αλ. Χρυσάφης έχασε τελικά; Θα επιμείνω στο πρόσωπο, γιατί θεωρώ, όπως και η πλειοψηφία όσων συζητώ, πως η ήττα ήταν προσωπική του τέως δημάρχου. Οι λόγοι είναι αρκετοί και έχουν να κάνουν με συμπεριφορές κυρίως. 
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω πως εκφράζομαι με πολιτικά κριτήρια και όχι προσωπικά. Δεν ήταν λοιπόν, μόνο το γεγονός πως οι δημότες άκουγαν για εκατομμύρια και δεν τα έβλεπαν.
 
 Ήταν κυρίως γιατί έβγαινε ένα προφίλ αλαζονείας, τόσο σε δημόσιες εκφάνσεις όσο και σε προσωπικές επαφές.
 Ήταν η αλλεργεία σε οποιαδήποτε κριτική. Η όποια εμπειρία έχω αποκτήσει τις δύο αυτές δεκαετίες της ενασχόλησής μου με την δημοσιογραφία, μου έχει δείξει πως ο κόσμος έχει αισθητήριο. Καταλαβαίνει.
 
 Μπορεί στην αρχή να τον ξεγελάσεις ή να κρύψεις κάποια πράγματα, αλλά τελικά δεν μπορείς να κρυφτείς. Έχω την αίσθηση πως η προσπάθεια να μην ακούγεται τίποτε αρνητικό για τη Δ.Α. είχε μόνο αρνητικό αποτέλεσμα. Βέβαια, αλλεργεία στην κριτική είχαν και έχουν όλοι οι Άρχοντες.
 Όσο πιο πίσω πηγαίνω όμως, τόσο συνειδητοποιώ πως οι πολιτικοί άνδρες και γυναίκες των προηγούμενων χρόνων είχαν πολιτικό ανάστημα, σεβασμό στην αντίθετη άποψη και στην κριτική, γιατί είχαν τις απαντήσεις. Εξάλλου καμία εξουσία δεν μπορεί να είναι πραγματικά ισχυρή χωρίς κριτική και αντιπολίτευση. Όποιος δεν έχει λόγο να φοβάται την κριτική δεν έχει λόγο να την αποφεύγει. 
 
Εννοείται πως υπήρξε σωρεία αστοχίων, χειρισμοί πολλών θεμάτων του Δήμου τουλάχιστον περίεργοι, προσπάθεια αποφυγής ευθυνών στα δύσκολα τις οποίες "φορτωνόταν" σχεδόν πάντα οι καλοί και πρόθυμοι συνεργάτες γιατί δεν έπρεπε να πληγεί το πρόσωπο του δημάρχου, πρόσωπα (όχι αιρετοί) που πλαισίωσαν τον δήμαρχο και δεν είχαν την έξωθεν καλή μαρτυρία (πόσο "κομψη" πια!), ατυχέστατη, ερασιτεχνική επικοινωνιακή τακτική από την αρχή της θητείας και πολύ απειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση, αδυναμία συνεργασίας με τους υπαλλήλους του Δήμου. 
 
Δυσαρέσκεια από κάποιο σημείο και μετά από μέλη της ομάδας. Γνωρίζω και γνωρίζουν πάρα πολλοί πως προσπάθησαν κάποιοι από τους συνεργάτες να ορμηνεύσουν, να βοηθήσουν τον κ. Χρυσάφη αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν.
 
 Έμειναν ως το τέλος κάποιοι που έβλεπαν την κατάσταση για τους δικούς του λόγους ο καθένας αλλά και γιατί δεν πίστευε κανείς πως θα ηττηθούν, ας μην γελιόμαστε. Ήταν αυτοί οι σύμβουλοι που έφεραν ψήφους τελικά γιατί - το παραδέχονται σε προσωπικές συζητήσεις - οι κινήσεις του κ. Χρυσάφη ειδικά στο τέλος μόνο ζημιά έκαναν. 
 
Τελικά, μετά το θρίλερ της βραδιάς των εκλογών, όλοι
"ζαλίστηκαν" από το αποτέλεσμα. Δεν το πίστευαν - λογικό εξάλλου, ούτε οι ΕΝΤΟΣ το πίστευαν.
 
Η ήττα ήταν - είναι πολυεπίπεδη. Ήττα για τον κ. Χρύσάφη, ήττα για τους συμβούλους του που κάποιοι λίγοι, ήταν καλοί στη δουλειά τους και τους πήρε η μπάλα, ήττα για την τοπική ΝΔ, γιατί επένδυσαν κομματικά στο πρόσωπό του... και είναι κρίμα που το 2019 έγινε αυτό το πισωγύρισμα στον Δήμο σε επίπεδο Τ.Α., εννοώ την τόσο μεγάλη κομματική εμπλοκή στους "ανεξάρτητους" υποψήφιους Περισσότερο κρίμα γιατί συνεχίζεται από τους νυν και μόνο κακό κάνει στον Δήμο και τους δημότες ( για την νυν Δ.Α. έχουμε να πούμε αρκετά σε άλλο "επεισόδιο") !
Είναι γνωστό πως πολλοί ΝΔημοκράτες ψήφισαν τον άλλο συνδυασμό όπως είναι γνωστό πως πάρα πολλοί κομματικοί της ΝΔ δεν πήγαν να ψηφίσουν γιατί δεν ήθελαν να ψηφίσουν Χρυσάφη αλλά δεν μπορούσαν να ψηφίσουν "τους άλλους" γιατί δεν πήγαινε το χέρι τους...
Οπότε, αντί να μιλάμε για επιλογή του καλύτερου με όρους αυτοδιοικητικούς, μιλάμε για την επιλογή του λιγότερου κακού (θα φανεί βεβαίως).
Η ΝΔ την είχε ξαναπάθει στις νομαρχιακές εκλογές του 2006.. λάθος τότε το πρόσωπο, δεν ψήφισαν οι Σερραίοι τα ...σακάκια τους! Μυαλό δεν έβαλε.
Το δηλώνω δημοσίως εδώ και χρόνια πως καλά θα κάνουν όλα τα κόμματα, να αφήσουν ήσυχες τις τοπικές κοινωνίες. Ήδη είναι αποδεδειγμένο πως όλο και λιγότεροι πολίτες, που έχουν ικανότητες και θα ήθελαν να θέσουν τον εαυτό τους στην κρίση του κόσμου για να προσφέρουν, δεν το κάνουν γιατί κυρίως εμπλέκονται τα κόμματα.
Το μέλλον της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ θα φανεί, λίγη σημασία έχουν οι προβλέψεις. Υπάρχουν δυσαρέσκειες εσωτερικά για το πρόσωπο του επικεφαλής, θα δείξει το επόμενο χρονικό διάστημα.
Πάντως, επειδή είχαν αμέριστη βοήθεια και απόλυτη συνεργασία από την αντιπολίτευση τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια περιμένουν όλοι να πράξουν ανάλογα... αν η Δ.Α. τη δεχτεί φυσικά.

14 σχόλια:

  1. Δικαστής η κ. Νάβαλη, πήρε το σφυράκι της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμ Μαράκι το γραφείο βαρουσε Βαρνάβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πως να έβλεπε ο Χρυσάφης την ήττα που ερχότανε, αφού το μόνο που έβλεπε ήταν τον φακό της τηλεόρασης και γενικότερα τον προβολέα της δημοσιότητας. Αυτό τον ενδιέφερε μόνον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαρία, δεν πιστεύω ότι περίμενες να βγει η δικαστική απόφαση, να έχεις σιγουράκι την παραμονή της Μητλιάγκα στην Δημαρχία, για να ασκήσεις κριτική στον Χρυσάφη...
    Γιατί δεν το είχες κάνει πριν τέσσερις μήνες τώρα αυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η εντολή είναι μια . Για Σέρρες δεν θα ακούγεται τίποτα για τα επόμενα χρόνια. Και πολύχρωμα να είναι τα ψηφοδέλτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σωστά τα γράφει η Νάβαλη, συμφωνώ μαζί της μέχρι κεραίας και να προσθέσω 2-3 ακόμη, γιατί όμως η έμπειρη δημοσιογράφος περίμενε το αποτέλεσμα του εκλογοδικείου για να γράψει το κατεβατό. Μήπως επειδή ακριβώς είναι πολύ «έμπειρη», σου λέει κάτσε μη μας κάτσει η στραβή και την κάτσουμε και δε θα βρίσκουμε μαντήλι να κλάψουμε. Τώρα πήγαινε στον Εμμανουήλ Παπά για τα συντάξιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άσε μας έγινες πολιτικός αναλυτής και εσύ, στο γραφείο να πεις τη θα γίνει την άλλη φορά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η βουλευτινα σου τι στήριξε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στον Νότα που βολεύτηκες δεν τόλμησες ποτέ να ασκήσεις κριτική . Ολα τέλεια τα έπραξε . Επιλεκτική δημοσιογραφία κατά το συμφέρον σου έκανες μια ζωή. Αυταπατάσαι αν πιστεύεις ότι απευθύνεσαι σε κορόιδα Ναβαλη . Μαζέψου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γιατί τόση χολή;Η Ναβαλη είναι η σημαία της δημοσιογραφίας στις Σέρρες και όλα που έγραψε είναι σωστά.Ο χρόνος σας πείραξε;;σίγουρα όχι . Άλλο είναι το θέμα σας και είναι κατανοητό.Υπομονη και μην εκδηλώνετε κακία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κυρία Νάβαλη μετά Χριστόν προφήτες πολλοί. Μέχρι τώρα δε λέγατε τίποτα, μήπως περιμένατε κι εσείς την απόφαση… μπας και; Επίσης κυρία Νάβαλη όσο και να αποφεύγετε να το παραδεχτείτε, αυτό που έγινε στις εκλογές δεν ήταν ότι απλά έχασε ο Χρυσάφης, αλλά κέρδισε η Βαρβάρα. Ο κόσμος ψήφισε θετικά, ψήφισε τη Βαρβάρα. Δεν θα κέρδιζε ο οποιοσδήποτε απέναντι στο Χρυσάφη. Ούτε ο Τσιμερίκας ούτε κανένας άλλος από αυτούς που υποστηρίζατε. Αλλά κανριπς δρν θέλει να το παραδεχτεί αυτό. Ούτε καν κάποιοι δικοί της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εντάξει. Δάσκαλο είχες τον Σάκη. Μ' όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις. Κριτές των πάντων ο Σάκης κι εσύ. Καθρέφτη έχεις να κοιταχτείς; Χαιρετίσματα και στη Φωτεινούλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΜΗΤΣΟΣ Ο ΤΑΡΙΦΑΣ11 Μαρτίου 2024 στις 9:43 π.μ.

    ΜΕΤΑ ΧΡΙΣΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.