Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Θόδωρος Καστρινος : Αυτοδιοικητικες 2023 και εκλογικες συνεργασίες

 


 

Στις 14/07/2018 με αφορμή μια από τις πολλές παρεμβάσεις του Δημάρχου Πατραίων Πελετίδη γράφαμε:

«Στην σημερινή πραγματικότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπάρχουν Δήμαρχοι και "Δήμαρχοι". Ο Δήμαρχος Πατραίων Πελετίδης είναι μια περίπτωση Δημάρχου, που αξίζει να μελετηθεί, απ' όλους/ες εκείνους/ες, οι οποίοι αντιλαμβάνονται τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης "αλλιώς", έξω από τα καθιερωμένα, συστημικά πλαίσια. Στην προοπτική της ανατροπής τους. Αποτελεί μια πρόκληση, σε όσους/ες επιζητούν να παρέμβουν στα δημοτικά πράγματα. Αν θα αποτελέσει και πρόσκληση. ...είναι το ζητούμενο!»

 Η πρόσκληση δεν έτυχε αποδοχής τότε .. Μεσολάβησαν διάφορα .. κορονοιοί, απαγορεύσεις συγκεντρώσεων, συζητήσεων, μια μακρά προεκλογική περίοδος, διπλές εκλογές .. και να, πέρασαν πέντε (5) χρόνια από τη δημόσια διατύπωση της πρότασης για συζήτηση της περίπτωσης Πελετίδη.

 Σήμερα μετά από εννέα (9) χρόνια συνεχόμενης δημοτικής διακυβέρνησης και  παρεμβάσεων σε λαϊκά  προβλήματα όπως, επανάκτησης δημόσιων κοινόχρηστων χώρων (πλατείες, παιδικές χαρές, πάρκα κ.λπ.), συντήρηση και τσιμεντόστρωση αγροτικών δρόμων, με μελέτες και κατασκευή από τις τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου (έξω οι εργολάβοι και οι απευθείας αναθέσεις), ίδρυσης και λειτουργίας αναγκαίων δομών για τα παιδιά που χρήζουν ειδικής εκπαιδευτικής υποστήριξης, γραφείου υποστήριξης ΑμεΑ, Λαϊκού Φροντιστηρίου Αλληλεγγύης και την χρηματοδότησή τους από το Δήμο, συνεχών προσπαθειών και νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αποτροπή της παραχώρησης των στρατοπέδων, των «τουριστικών δημοσίων κτημάτων», παραλιών στην ΕΤΑΔ Α.Ε και το πέρασμά τους στη δικαιοδοσία του Δήμου, τη διανομή τροφίμων σε 510 δικαιούχους της Δομής του Κοινωνικού Παντοπωλείου του ΚΟΔΗΠ, τους αγώνες για την στήριξη των  δημοτών  στους οποίους έγινε  διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ, ενάντια στους πλειστηριασμούς των κατοικιών από τις Τράπεζες και πολλών άλλων … σήμερα επαναδιατυπώνουμε την πρόσκληση, αφού αποτελεί πια αναγκαιότητα να μιλήσουμε για όλα αυτά.

 Να αντιστοιχίσουμε την εμπειρία «Πελετίδη» στον Δήμο μας, να αναλύσουμε τα καινούργια δεδομένα, μετά την εκλογική κυριαρχία της Ν.Δ. που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και την προώθηση των αντιλαϊκών πολιτικών της, που θα οξύνει ακόμη περισσότερο τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα.

 Οι αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτώβρη 2023, η «επόμενη μέρα»,  πρέπει να αποτελέσουν την αφορμή και την απαρχή μιας μακράς και επίπονης συζήτησης για την ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων που θα  αντιμετωπίσουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ., άλλα κυρίως να δημιουργήσουν έναν ισχυρό αριστερό, ενωτικό εκλογικό συνδυασμό, ο οποίος θα διαμορφώσει ένα κοινό εκλογικό πρόγραμμα σε ριζική αντίθεση από τις ασκούμενες, μέχρι σήμερα, πολιτικές στο Δήμο. Δεν αρκεί να αλλάξει ο διαχειριστής της ίδιας σε γενικές γραμμές αντιλαϊκής, νεοφιλελεύθερης, αντικοινωνικής και αντιαναπτυξιακής πολιτικής. Πρέπει να συμβάλλει στη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης αγώνων για μια καλλίτερη ζωή και για την προστασία του περιβάλλοντος από τα αδηφάγα καπιταλιστικά συμφέροντα .

Η δημόσια αυτή πρόταση δεν μπορεί παρά να είναι ανοιχτή σε όλους όσους θέλουν να αγωνιστούν μαζί μας για την υπεράσπιση των λαϊκών αναγκών και του περιβάλλοντος. Και αυτό επιβάλλεται, όχι μόνο από την πολιτική και αυτοδιοικητική συγκυρία, αλλά κυρίως ανταποκρίνεται στις διαθέσεις, τις ανάγκες και τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων, των αγροτών, των βιοτεχνών, των εμπόρων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των ανέργων, των συνταξιούχων και της νεολαίας.

 Ο πολιτικός συσχετισμός και το νέο καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα, επιβάλλουν την ευρύτερη δυνατή εκλογική συνεργασία των δυνάμεων των αυτοδιοικητικών παρατάξεων για να ενισχυθούν οι εκπροσωπήσεις της αγωνιζόμενης αριστεράς σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Μόνο έτσι μπορούν να ενισχυθούν οι αγώνες σε τοπικό επίπεδο και να αποκαλύπτονται οι χειρισμοί των καθεστωτικών δυνάμεων πίσω από κλειστές πόρτες.

Οι όποιες υπαρκτές διαφωνίες δεν αποτελούν επαρκή λόγο για αποσυσπειρώσεις. Σήμερα είναι εφικτό να διαμορφωθούν εκλογικές συνεργασίες όλων των δυνάμεων της αριστεράς σε τοπικό επίπεδο που να συσπειρώνουν όλο τον αγωνιζόμενο χώρο της αριστεράς, ανένταχτους αγωνιστές της αριστεράς στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Σεβόμενοι την αυτοτέλεια και ανεξαρτησία των αυτοδιοικητικών σχημάτων και παρατάξεων, χαράζουμε δρόμους και διαδικασίες που οδηγούν στην  ευρύτερη δυνατή συστράτευση και μια επιτυχημένη παρέμβαση της αριστεράς στις εκλογές της 8ης Οκτώβρη, σε δήμους και περιφέρειες.

Για να στηριχτούν και να δυναμώσουν οι λαϊκοί αγώνες, απέναντι στις πολιτικές διάλυσης, φτωχοποίησης και καταστροφής.

 Θόδωρος Καστρινός

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.