Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Σέρρες : Μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας των Μελισσοκόμων


 

 

 

 

Στους δρόμους της πόλης για διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα τους θα βρεθούν την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου οι Σερραίοι επαγγελματίες Μελισσοκόμοι.

Με αφετηρία τη διασταύρωση του Νέου Σουλίου στις 12:00, οι μελισσοκόμοι του Νομού Σερρών θα πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας, συμμετέχοντας στο Πανελλήνιο κάλεσμα του μελισσοκομικού κλάδου. Με πρώτο σταθμό την Κτηνιατρική υπηρεσία, όπου θα επιδώσουν ψήφισμα, οι Μελισσοκόμοι θα κατευθυνθούν προς το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, θα τοποθετήσουν άδειες κυψέλες στην αυλή του Διοικητηρίου και θα έχουν συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλο. «Είναι μια ιστορική μέρα για την Ελληνική Μελισσοκομεία αφού για πρώτη φορά μόνοι μας θα βγούμε στους δρόμους να διεκδικήσουμε τα αιτήματα μας. Τα προηγούμενα χρόνια ως επαγγελματίες μελισσοκόμοι συμμετείχαμε στους κινητοποιήσεις των αγροτών» είπε στην ΕΡΤ Σερρών ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Γιάννης Χαρίσης.

Το αιτήματα των επαγγελματιών μελισσοκόμων στην αυριανή τους κινητοποίηση είναι «Όχι στην νοθεία του Ελληνικού μελιού. Όχι στις Ελληνοποιήσεις. Όχι στην καταστροφή της μελισσοκομίας λόγο του υπερβολικού κόστους παραγωγής.

Με το ψήφισμα τους οι μελισσοκόμοι διεκδικούν και κάνουν προτάσεις για σημαντικά θέματα όπως οι Ελληνοποιήσεις, το Ελληνικό σήμα ένδειξη της γεωγραφικής προέλευσης, το μελισσοκομικό ηλεκτρονικό μητρώο, τοποθέτηση μελισσοσμηνών, μελισσοκομία στο δάσος, χρηματοδότηση της μελισσοκομίας, σωστή εφαρμογή του καν. 852/2004 στη μελισσοκομία και προϊόντα κυψέλης.

Για τις ελληνοποιήσεις οι Μελισσοκόμοι ζητάνε:

α) Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού β) Συχνοί έλεγχοι. γ)Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος με παράλληλη χρήση τοπωνυμιών. δ) Δίωξη εμπόρων που διακινούν μέλια με παραπλανητικές ετικέτες όσο αφορά τη χώρα τρύγου ε) «Ελληνικά μέλια» τα οποία εντοπίζονται με υπολείμματα φαρμακευτικών ουσιών τα οποία δεν χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα, να ελέγχονται για τη γεωγραφική τους προέλευση. στ) Καθορισμός κατώτερου ορίου συνολικών γυρεοκόκκων στα ελληνικά μέλια. ζ) Οι εισαγωγής μελιού να δηλώνουν παράλληλα με τα μέλια που εισάγουν και τις γλυκαντικές ουσίες (φιλτραρισμένο μέλι). η) Επιβολή βαριών κυρώσεων σε εμπόρους που συλλαμβάνονται με νοθευμένα ελληνοποιημένα μελια

 https://www.ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.