Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Το ερώτημα της ημέρας : Πολύ αργά για (κροκοδείλια) δάκρυα??????


Αν μπορούσες με μια φράση να εκφράσεις το μέλλον του τόπου ποια θα ήταν η απάντηση σου;

 Άρθρο του Νίκου Κουφοτόλη

‘’Πνέει τα λοίσθια‘’ .

Και ποιοι ευθύνονται ;

  

Από πού να αρχίσεις και που να τελειώσεις. Λες όλοι και δεν αφήνεις κανέναν έξω από το κάδρο. Λες περισσότερο αυτοί που άσκησαν εξουσία και διοίκηση και έχεις τον κόσμο με το μέρος σου. Αρχίζεις να αναφέρεις ονοματεπώνυμα και φθάνεις όχι εγώ, οι άλλοι. Άλλοι τους ψήφιζαν, άλλοι τους επέβαλαν. Άλλοι τους ανέδειξαν, τους στήριξαν. Άλλοι εξόφλησαν γραμμάτια, άλλοι πληρώθηκαν, άλλοι το βιώνουν. Στο τέλος ένα φταίω μόνο εγώ, και κλείσαμε.

Η περιφέρεια  ψυχορραγεί. 

Διακομματικές επιτροπές για τη μελέτη του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, συμφωνούν. Τα δημογραφικά προβλήματα είναι εξαιρετικά πολύπλοκα, επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες (οικονομικούς, κοινωνικούς, θρησκευτικούς, μεταναστευτικούς κλπ), οι συνέπειες τους αγγίζουν το ασφαλιστικό, την εκπαίδευση, τα εργασιακά, το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Απειλούν την εθνική μας ανεξαρτησία και την εδαφική μας ακεραιότητα και υποσκάπτουν τις προοπτικές επιβίωσης του Έθνους μας. 

Και η κατάληξη.  Μελετούν, αναλύουν, προτείνουν, αλλά αρνούνται να αναλάβουν ουσιαστική δράση. Έτοιμοι από καιρό για τα κροκοδείλια δάκρυα, μόλις ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία της διενεργηθείσας απογραφής.

Προβληματική απογραφή …

Λάθος χρόνος, εν καιρώ πανδημίας, ανεπαρκής προετοιμασία,  έλλειμμα εγκυρότητας και αξιοπιστίας, ελλιπής ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία της απογραφής, είναι ζητήματα που θα μας απασχολήσουν μετά την …κρυάδα των προσωρινών αποτελεσμάτων, που αναμένονται στο τρίτο τρίμηνο του 2022.

Η απογραφή θα επιβεβαιώσει, αυτό που όλοι… γνώριζαν.

Η μεγάλη οικονομική κρίση τα τελευταία δέκα χρόνια, το φυσικό ισοζύγιο (οι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι από τις γεννήσεις) αλλά και το μεταναστευτικό ισοζύγιο, παρά την προσφυγική κρίση είναι επίσης αρνητικό.  Ο πληθυσμός γερνάει, οι νέοι αναζητούν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό, το brain drain έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, ειδικά σε περιοχές όπως η δική μας που δεν υπάρχουν ορατοί διέξοδοι ή επιλογές.

Συνέπειες

Δυστυχώς η προβληματική απογραφή του 2021, που τα αποτελέσματα της θα μας «συντροφεύουν» για μια ολόκληρη δεκαετία, θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τη χώρα, εφόσον μια σειρά δράσεων στο μέλλον θα βασιστεί σε λανθασμένα στοιχεία για τα αριθμητικά, δημογραφικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του μόνιμου πληθυσμού, των νοικοκυριών, των κατοικιών, καθώς και της εισερχόμενης και εξερχόμενης μετανάστευσης.

Πρόσθετο πρόβλημα οι… διαφυγές

Έμπειροι δημογράφοι, υπολογίζουν ότι το ποσοστό διαφυγής, των πολιτών δηλαδή που δεν απογράφηκαν από λάθος, αβλεψίας ή λόγω άρνησης θα κινηθεί στο 6%-7% ως μέσος όρος πανελλαδικά, ποσοστό διπλάσιο του 3% των διαφυγών κατά την προηγούμενη απογραφή.

Οι παράγοντες που το διαμόρφωσαν ήταν, το ισχυρό αντιεμβολιαστικό κίνημα στις Σέρρες, την αποδοχή από την τοπική κοινωνία διαφόρων θεωριών συνωμοσίας, αλλά και το ισχυρό κίνημα αρνητών σε ότι αφορά το αίτημα για την καταγραφή του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ του πολίτη, που  υπήρξε για πρώτη φορά στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής…

Για την ιστορία…

Αφήνεται στην κρίση της τοπικής μας κοινωνίας ότι ο Δήμος Σερρών χρηματοδότησε καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, όταν είχε επίσημα… ολοκληρωθεί η διαδικασία!!!.

Η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία στο ετήσιο δελτίο της, στο οποίο αποτυπώνει την μεταβολή του πληθυσμού της προηγούμενης χρονιάς αναφέρει για τις Σέρρες, 3.218 θάνατοι, 931 γεννήσεις το 2020.

Συμπέρασμα,

Χωρίς άμεσα και ρηξικέλευθα μέτρα και κυρίως χωρίς να αλλάξουν οι βασικές προτεραιότητες της χώρας, δεν επιτυγχάνεται αναστροφή της δημογραφικής κατάρρευσης, ο δημογραφικός μαρασμός θα συνεχίζεται και η ύπαιθρος θα αποψιλώνεται.

Η απογραφή και οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Από την ακριβή καταγραφή του πληθυσμού εξαρτάται η κατανομή των κεντρικών αυτοτελών πόρων. Η διάκριση των Ο.Τ.Α. βάσει πληθυσμιακού ορίου τίθεται ως κριτήριο ορισμού αυτών ως δυνητικών δικαιούχων σε πλήθος προσκλήσεων χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Οι Δήμοι πάνω από 100.000 πληθυσμό έχουν μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Θα υπάρξει αντίκτυπος:

  • » Στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων κι ως εκ τούτου και του ΕΝΦΙΑ
  • » Στο πλήθος και την κατανομή των υποδομών εκπαίδευσης και υγείας
  • » Στην καταγραφή των στοιχείων που είναι αναγκαία για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής
  • » Στον προσδιορισμό των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας.

Ποιοι θα ανησυχήσουν;  Πρώτα οι  βουλευτές μας.

ΠΕ Σερρών

1974-19968 έδρες
1997-20147 έδρες
2015-20236 έδρες
2024????

Η μείωση του πληθυσμού, έχει αντίκτυπο στον αριθμό των εδρών, μιας και ο αριθμός των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας καθορίζεται με βάση το νόμιμο πληθυσμό, όπως αυτό προκύπτει από το αποτέλεσμα της τελευταίας απογραφής.

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν μεταβολή του πληθυσμού τουλάχιστον σε συνολικά 16 εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες θα έχουμε αλλαγή και στην κατανομή των εδρών.  Αναμένεται να κερδίσουν εκλογικές έδρες η Ανατολική Αττική, οι τρεις Περιφέρειες της πάλαι ποτέ ενιαίας Β’ Αθηνών, η Α’ και η Β’ Θεσσαλονίκη.

Ο τελευταίος ας κλείσει την πόρτα.

Οι έχοντες την ευθύνη, κάθονται αναπαυτικά στις θέσεις εξουσίας που τους …βάλαμε. Είναι σύνηθες, σαν το τέλος μιας ταινίας που ξαναβλέπεις και εύχεσαι αυτή τη φορά να έχει αλλάξει το φινάλε. Δυστυχώς. Μακαρία η οδός.

Και όσοι σκέφτονται. Ότι ήρθε η ώρα να αποφασίσουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν. Η απάντηση του σε αυτό το ερώτημα, γεννά ελπίδα.

Αντί επιλόγου….

Όλα τα παραπάνω δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια αποτίμηση των ‘τεχνικών’ συνεπειών της δημογραφικής πορείας του τόπου. Επί της ουσίας όμως, ποιον ενδιαφέρει το αν θα μειωθεί ο αριθμός των εκλεγέντων βουλευτών – πλην των ιδίων και του περιβάλλοντος τους –  και όσοι θα επιθυμούσαν να εκλεγούν στο μέλλον. 

Και τι έγινε αν η απογραφή έγινε με άρτιο τρόπο ή όχι. Η απογραφή απλά έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι γνωρίζαμε. Ο τόπος μας μαραζώνει, ‘φτωχαίνει’. Οι νέοι δεν έχουν δουλειά και χωρίς δουλειά δεν έχουν μέλλον. Οι δημιουργικές φωνές αυτού του τόπου δεν έχουν βήμα να εκφραστούν. Περιθωριοποιούνται.

Η απογραφή δεν είναι καμπανάκι. Αυτό έχει χτυπήσει προ πολλού, αλλά οι περισσότεροι δεν ήθελαν να το ακούσουν. ‘’Κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου’’. Η απογραφή είναι ο επικήδειος μιας επικίνδυνης και ανεύθυνης πολιτικής της πολιτικοοικονομικής ελίτ του τόπου (πλην ελαχίστων και μεμονωμένων περιπτώσεων), που ακολουθήθηκε συστηματικά τα τελευταία χρόνια και οδήγησε, όχι απλά στο μαρασμό του τόπου, αλλά της ναρκοθέτησης των δυνατοτήτων ανάκαμψης. Δεν είμαστε στον πάτο.  Ο πάτος είναι 2-3 μέτρα πιο πάνω.

Χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, πρέπει να αναδειχθεί η νέα γενιά,  της οικονομικής, ακαδημαϊκής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου που με πραγματικό ενδιαφέρον θα εργαστούν με ανιδιοτέλεια και όραμα για την ανασύσταση του.  Είναι παντού. Στα πανεπιστήμια, στις επιχειρήσεις, προσφέρουν εθελοντικά στις οργανώσεις. Να τους εμπιστευτούμε.    Με όχημα και οδηγό την τοπική αυτοδιοίκηση να μετατραπεί ο ‘’επικήδειος’’ σε κάλεσμα δημιουργικής ανασυγκρότησης. Να πατήσει πάνω, η επόμενη γενιά. Οι καλύτεροι Έλληνες. Οι Σερραίοι που πραγματικά θέλουν  να δημιουργήσουν σε μια πόλη, ένα τόπο που αξίζει να ζεις. 


https://www.anexartitos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.