Τρίτη 17 Μαΐου 2022

ΔΑΟΚ Σερρών : Οδηγίες για τους ψεκασμούς στα μηλοειδή, στη ροδακινιά και στην κερασιά


H Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας ανακοινώνει τα παρακάτω:
Στην ΠΕ Σερρών εγκαταστάθηκε δίκτυο φερομονικών παγίδων για την παρακολούθηση της πτήσης τριών εντόμων της ροδακινιάς, ενός εντόμου της μηλιάς και ενός εντόμου της κερασιάς. Συγκεκριμένα τα έντομα που παρακολουθούνται στην ροδακινιά είναι η καρπόκαψα ή βλαστορύκτης (Grapholitha molesta), η ανάρσια (Anarsia lineatella) και ο φυλλοδέτης (Adoxophyes orana). Η ροδακινιά αποτελεί το σημαντικότερο ξενιστή των εντόμων της ανάρσιας και της καρπόκαψας, οι προνύμφες των οποίων κάνουν στοές στους νεαρούς βλαστούς, ενώ στους καρπούς προκαλούν αρχικά επιφανειακά φαγώματα και στη συνέχεια εισέρχονται στο εσωτερικό, προκαλώντας σημαντική ζημιά. Σύμφωνα με τις συλλήψεις, ξεκίνησε η πτήση της 1ης γενιάς της καρπόκαψας και της ανάρσιας της ροδακινιάς και συνιστάται στους παραγωγούς να προχωρήσουν άμεσα σε ψεκασμούς για την καταπολέμηση τους, ιδίως σε οπωρώνες με γνωστό ιστορικό προσβολών.
Στις καλλιέργειες των μηλοειδών (μηλιά, αχλαδιά και κυδωνιά) τοποθετήθηκαν φερομονικές παγίδες για την παρακολούθηση της καρπόκαψας των μηλοειδών (Cydia pomonella). Σύμφωνα με αυτές, ξεκίνησε η 1η πτήση του εντόμου στις καλλιέργειες στις πεδινές περιοχές στις 8/5, ενώ στις ορεινές περιοχές όχι ακόμη. Στην ΠΕ Σερρών, το έντομο συμπληρώνει συνήθως 3 γενιές ανά έτος. Το καρπίδιο της μηλιάς είναι ευαίσθητο σε προσβολές όταν έχει διάμετρο περίπου δύο εκατοστά και αρχίζει να χάνει το χνούδι του. Σύμφωνα με τις συλλήψεις, αναφέρεται ενδεικτικά ως κατάλληλος χρόνος ψεκασμού με προνυμφοκτόνα, περίπου στις 20-21 Μαϊου.
Οι ψεκασμοί τόσο στα μηλοειδή όσο και στα πυρηνόκαρπα συνιστάται να επαναληφθούν μετά από 10-14 μέρες, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Στους παραπάνω ψεκασμούς μπορούν να προστεθούν και μυκητοκτόνα εφόσον κρίνεται απαραίτητο, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και το στάδιο της καλλιέργειας.
Τέλος, στην καλλιέργεια της κερασιάς, σημειώθηκαν οι πρώτες συλλήψεις της ραγολέτιδας. Καθώς οι πρώϊμες ποικιλίες βρίσκονται στο στάδιο της αλλαγής του χρώματος, συνιστάται να γίνει ένας ψεκασμός με τα κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα για την προστασία από το συγκεκριμένο έντομο και επανάληψή του μετά από 10 μέρες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, το συγκεκριμένο δελτίο παρέχει μία τάση της πορείας των πληθυσμών των παραπάνω εντόμων, η οποία μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτική για κάθε αγροτεμάχιο. Σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις παρατηρήσεις τους και το ιστορικό του κάθε οπωρώνα (πολλές ή λίγες προσβολές τα προηγούμενα χρόνια), το φαινολογικό στάδιο της καλλιέργειας (εξαρτάται από την πρωιμότητα ή όχι της περιοχής και της ποικιλίας), τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες (καλοκαιρία και υψηλές θερμοκρασίες ή βροχοπτώσεις), την αναμενόμενη παραγωγή και τον τρόπο δράσης του εφαρμοζόμενου εντομοκτόνου.
Οι ψεκασμοί πρέπει να είναι επιμελημένοι με διαβροχή όλης της φυλλικής επιφάνειας και να φθάνουν και στα ψηλά τμήματα των δένδρων.
Η εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται από κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων και να εφαρμόζονται πιστά οι οδηγίες χρήσης όπως αναφέρονται στην ετικέτα.
Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών στο τηλ. 2321355224 (κ. Μυλωνόπουλος).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.