Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Δήμος Αμφίπολης : Ημέρες μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακου ελληνισμου

 


O Δήμος Αμφίπολης τίμησε το Σαββάτο 14 και την Κυριακή 15 Μαΐου την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, απόγονοι των οποίων πολλοί σήμερα αποτελούν δημότες μας σε διάφορα χωριά του Δήμου μας.
Το Σαββάτο το απόγευμα χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.κ. Ιερόθεου τελέστηκε τρισάγιο στον μνημείο των θυμάτων και κατάθεση στεφάνων στην Αμφίπολη παρουσία του Δημάρχου κ. Στέργιου Φραστανλή, Αντιδημάρχων και Δημ. Συμβούλων, της Προέδρου της ΔΗΚΕΔΑ και των τοπικών Κοινοτήτων, εκπροσώπων Πολιτιστικών Συλλόγων Ποντίων και πλήθος κόσμου. Το ιστορικό της ημέρας ανάγνωσε η φιλόλογος κα Χατζηκυριακίδου Δήμητρα.
Την Κυριακή το πρωί τελέστηκε μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Ν. Μπάφρα, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των θυμάτων στη κεντρική πλατεία από τον Δήμαρχο Αμφίπολης, τον Πρόεδρο της Κοινότητας και εκπροσώπους Πολιτιστικών Συλλόγων Ποντίων. Το ιστορικό της ημέρας παρουσίασε με ομιλία ο Αιδεσιμότατος Αντωνιάδης Γεώργιος της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μπαφραίων «Ηλίας Πάνου» συγκλόνισε με τους χορούς Κιζλάρ Γκαϊτεσί
και Σαρί Γκιζ Οπλαμασού. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική Πρώτης.
Το απόγευμα χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.κ. Ιερόθεου τελέστηκε τρισάγιο στον μνημείο των θυμάτων και κατάθεση στεφάνων στη Ν. Φυλή παρουσία του Δημάρχου κ. Στέργιου Φραστανλή, Αντιδημάρχων και Δημ. Συμβούλων, της Προέδρου της ΔΗΚΕΔΑ, του Προέδρου της Κοινότητας, εκπροσώπων Πολιτιστικών Συλλόγων Ποντίων και πλήθος κόσμου.
Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου καθιερώθηκε το 1994 με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου.
Στις 19 Μαΐου 1919, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και δρομολόγησε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντιακού Ελληνισμού, η οποία έγινε στο πλαίσιο του Απελευθερωτικού Αγώνα των Τούρκων κατά των Δυτικών (Αγγλογάλλων, Ιταλών, Ελλήνων), που κατείχαν εδάφη της Μικράς Ασίας και υπολογίζεται ότι περίπου 353.000 είναι οι Ελληνoπόντιοι που εξολοθρεύτηκαν από τους Νεότουρκους κατά την περίοδο 1916-1923, σ' ένα σύνολο 750.000 περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.