Απάντηση σε όσα του καταλογίζει ο Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη δίνει ο δημοσιογράφος κ Παναγιώτης Σαββίδης
Η απάντηση του κ Σαββίδη
Eπειδή οι προσωπικές μου διαφορές με τον συγχωριανό και Πρόεδρο του Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη, Συλλόγου Σταρτσοβιτών, Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων κ.α. κ.Γιώργο Τάτσιο δεν ενδιαφέρουν κανέναν παρά μόνο τους δυο μας, ως απάντηση στην ανακοίνωση του ιδίου στην ιστοσελίδαwww.istibeifort.com
Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη : Φτάνει η λάσπη κ Σαββίδη
Η απάντηση του κ Σαββίδη
Eπειδή οι προσωπικές μου διαφορές με τον συγχωριανό και Πρόεδρο του Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη, Συλλόγου Σταρτσοβιτών, Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων κ.α. κ.Γιώργο Τάτσιο δεν ενδιαφέρουν κανέναν παρά μόνο τους δυο μας, ως απάντηση στην ανακοίνωση του ιδίου στην ιστοσελίδαwww.istibeifort.com
1) Θεωρώ πως από τη στιγμή που και τα οκτώ (8) οχυρά των Σερρών, βρίσκονται στα διοικητικά όρια του δήμου Σιντικής, θα πρέπει να υπάρχει ενιαίος σχεδιασμός και ενδιαφέρον μακριά από τοπικισμούς. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που δεν συμμετείχα στην ίδρυση του Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη το 2015, εξηγώντας στον κ.Τάτσιο πως στο θέμα των οχυρών δεν χωρούν ξεπερασμένοι τοπικισμοί όταν ειδικά οι εποχές είναι δύσκολες και οι άνθρωποι που πραγματικά ενδιαφέρονται για το θέμα μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Παρόλα αυτά όταν κλήθηκα, βοήθησα τον Σύνδεσμο στις πρώτες του εκδηλώσεις προτείνοντας να καλέσει την Ομάδα Αναβιωτών Ε.Σ. 1940, τον ΣΙΣΟ και σχεδιάζοντας την πρώτη αφίσα. Όπως αποδείχθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, το ισχυρό brand «ΡΟΥΠΕΛ» έφερε χιλιάδες ξένο κόσμο στην περιοχή μας. Αντικρούοντας τοπικιστικές διαθέσεις, μαζί με ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο πάθος και την ίδια αγάπη ιδρύσαμε την «ΣΤΕΝΩΠΟ», συμπεριλαμβάνοντας μέσα σ’ αυτήν όλες τις οχυρώσεις Μπέλλες και Αγκίστρου, χωρίς κανεναν διαχωρισμό.
2) Πιστεύοντας στη δυνατότητα προώθησης του ιστορικού τουρισμού στην περιοχή μας τα τέλη του 2015 η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Άγκιστρο Δράση ΠΡΟΤΕΙΝΕ στην Δημοτική Αρχή Σιντικής την πραγματοποίηση μίας μεγάλης εκδήλωσης στο Ρούπελ, με στόχο να καταστεί κορυφαία του είδους στην Ελλάδα. Αντιλαμβανόμενος τη σημασία της εκδήλωσης αυτής για τον τόπο μας, ο δήμαρχος κ.Φωτης Δομουχτσίδης υιοθέτησε την πρόταση και προχώρησε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να πάρει το «πράσινο» φως από ΥΕΘΑ και ΓΕΣ .Θα πρέπει να δώσουμε δημόσια εύσημα στον ΑΝΥΕΘΑ κ.Δημήτρη Βίτσα που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την εκδήλωση. (Την πρόταση θα την καταθέταμε ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ προσώπου δημάρχου, γιατί πιστεύουμε στη δυναμική της).
Αν και ο κ.Τάτσιος ήταν πλήρως ενημερωμένος για τις κινήσεις του δήμου Σιντικής ως προς την προγραμματιζόμενη κεντρική εκδήλωση στο Ρούπελ και τις κινήσεις του, παρενέβη επιχειρώντας να επιβάλλει τη δική του ατζέντα, ζητώντας ανάλογες εκδηλώσεις στο Ιστίμπεη και στην Ομορφοπλαγιά το ίδιο τριήμερο. ΥΠΑΡΧΕΙ κανένας σώφρων που θεωρεί πως ο δήμος Σιντικής διαθέτει όλες εκείνες τις αναγκαίες υποδομές και προσωπικό που θα μπορούσαν να φέρουν σε πέρας ένα τριήμερο εκδηλώσεων σε Ρούπελ, Ιστίμπεη, Ομορφοπλαγιά ? Ανοίξτε έναν χάρτη, αναζητήστε τα σημεία και θα αντιληφθείτε τι εννοώ. Εκτός αν πιστεύουμε στην εύκολη λύση, να συμβάλλει ο Ε.Σ. στις εκδηλώσεις αυτές με μέσα και προσωπικό. Έχοντας καλή πίστη το 2016, ο δήμος Σιντικής αποδέχτηκε το αίτημα για παράλληλη εκδήλωση και στο Ιστίμπεη πριν τη κεντρική του Ρούπελ. Παρόλα αυτά ο Σ.Φ.Ο.Ι. προχώρησε σε δική του εκδήλωση 1,5 μήνα πριν αυτή που ήδη είχε ανακοινωθεί, με αποτέλεσμα να προκληθεί σύγχυση. Όσον αφορά την ιστορία με την ομάδα αναβιωτών Ε.Σ. 1940 –αυτούς που απείλησαν με μήνυση τον δήμο Σιντικής επειδή χρησιμοποίησε μια φωτογραφία τους σε προωθητική ενέργεια- θα χρειαζόντουσαν σελίδες ολόκληρες για να εκφράσω την άποψη μου. Απλά -και χωρίς κανέναν ενδοιασμό- τους θεωρώ πως φέρουν μεγάλο μέρος για το προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην τοπική κοινωνία. ΑΡΑ τι συνέβη ουσιαστικά. Ένας σύλλογος –δρώντας με καθαρά τοπικιστικά κριτήρια- επιχείρησε να υπονομεύσει την κεντρική εκδήλωση του δήμου Σιντικής που ΑΠΑΝΤΕΣ πλέον αντιλαμβάνονται τη σημασία για τον τόπο μας. Σωστά ο δήμος Σιντικής, και όσοι τον στήριξαν, επέμεναν στη διενέργεια μιας μεγάλης εκδήλωσης που έφερε χιλιάδες ξένο κόσμο στην περιοχή μας και προέβαλλε τον τόπο μας εντός και εκτός συνόρων.
Σαφώς –και εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές- η κεντρική εκδήλωση στο Ρούπελ μπορεί να εμπλουτιστεί με παράλληλες εκδηλώσεις στο Ιστίμπεη, την Ομορφοπλαγιά κ.α. Αυτό όμως που πρέπει, για να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια, είναι να καθιερωθεί η εκδήλωση στο Ρούπελ που εκ των πραγμάτων διαθέτει και τις αναγκαίες υποδομές και μπορεί να φιλοξενήσει χιλιάδες κόσμου. Ας έχουμε όλοι κατά νου, πως με την παρουσία 6.000 επισκεπτών, και αύριο 10.000, όχι μόνο το Ιστίμπεη και η Ομορφοπλαγιά αλλά ολόκληρος ο δήμος μας έχει να ωφεληθεί πολλά.
3) Από το 2016 ο δήμος Σιντικής ανακοίνωσε την πρόθεση του να λειτουργήσει Κέντρο Ιστορίας Οχυρών στην πρώην Λ.Α.Φ. Σιδηροκάστρου. Αργότερα copy paste η πρόταση παρουσιάστηκε από τον Σ.Φ.Ο.Ι. –πάλι με βάση καθαρά τοπικιστικά κριτήρια- για την πρώην Λ.Α.Φ. Πετριτσίου. Για το θέμα αυτό, εξέφρασα δημόσια τη διαφωνία μου και εξήγησα τους λόγους.
4) Ως μέλος της Κοιν.Σ.Επ. Αγκιστρο Δράση κατηγορούμαι πολλάκις πως το ενδιαφέρον μου για τα οχυρά και την ιστορία τους οφείλεται στα επιχειρηματικά μου σχέδια. Όποιος με παρακολουθεί τα τελευταία χρόνια αντιλαμβάνεται ποιοι είναι οι στόχοι μου και τι επιδιώκω. Ολόκληρο το βόρειο τμήμα των Σερρών, ένα απέραντο ιστορικό θεματικό πάρκο. Αλλά ακόμη και εάν το «επιχειρείν» είναι στόχος μου, που είναι το μεμπτό που φιλοδοξώ να επιστρέψω στον τόπο μου και να ασχοληθώ με αυτό που πιστεύω πως μπορεί να αλλάξει την εικόνα και να μας πάει ένα σκαλί ψηλότερα ? Αν νοιάζονται για «μνημόσυνα», εγω νοιάζομαι για τη «μνήμη». Και η ιστορική μνήμη διασώζεται μέσα από σύγχρονες εκδηλώσεις, θεματικά πάρκα, ψηφιακά μουσεία κ.α.
5) «Δημιουργήσαμε έναν ακόμη πόλο έλξης ιστορικού ενδιαφέροντος» λένε για τα Ιστίμπεη, που το θυμούνται κάθε παραμονή 6ης Απριλίου. Εκεί είναι η μεγάλη διαφορά μας. Ο αγώνας και η προσπάθεια για τα οχυρά, δεν ξεκινάει μια εβδομάδα πριν και τελειώνει την επομένη της επετείου. Αλλά είναι συνεχής όλο το χρόνο. Όποιος με παρακολουθεί αντιλαμβάνεται τι εννοώ. Η συνεχής δημοσιοποίηση, η έρευνα, οι εκδηλώσεις στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, οι επαφές κλπ ακριβώς αποσκοπούν στο να ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ το κέντρο για όλη τη «Γραμμή» και όχι επιλεκτικά για το Ιστίμπεη, αποστέλλοντας ενίοτε επιστολές σε ΥΕΘΑ και Π.Κ.Μ κλπ
6) Οι διαφορές μου με τον πρόεδρο του Σ.Φ.Ο.Ι είναι πάγιες και δεδομένες. Τον περασμένο Μάιο, επιχείρησε να τινάξει την εκδήλωση στο Ρούπελ με μία επιστολή στο Υπ.Εθνικής Άμυνας κατά της παρουσίας βουλγαρικής ομάδας αναβιωτών, που τίμησαν με την παρουσία τους την ελληνική ιστορία και τους ήρωες του Ρούπελ. Εγω –όπως και οι διοργανωτές- πιστεύω πως αυτού του είδους εκδηλώσεις πρέπει να λειτουργούν διδακτικά και αποτρεπτικά. Πρώην αντίπαλοι και εχθροί, σήμερα σύμμαχοι και φίλοι, αναβιώνουν ιστορικά γεγονότα προκειμένου να μην επαναληφθούν τραγωδίες του παρελθόντος όπως ο Β΄ Π.Π. Μακάρι στην επόμενη αναβίωση να πάρουν μέρος και Γερμανοί αναβιωτές Ο ακροδεξιός λόγο μόνο κακό κάνει. Και επειδή ο κ.Τατσιος δεν μπορεί να ασκεί «εξωτερική πολιτική» ΥΕΘΑ και ΥΜΑΘΡΑ πέταξαν την επιστολή του (με τίτλο : «Έξω οι κομιτατζήδες από το Ρούπελ») στον κάλαθο των αχρήστων. Αντιλαμβάνεστε όλοι το πώς η επιστολή αυτή, θα μπορούσε να δημιουργήσει διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο χώρες. Ευτυχώς όλα κύλησαν ομαλά. Πιστεύω τον προσεχή Νοέμβριο, όταν ο κ.Τατσιος επισκεφθεί το Στάρτσοβο της Βουλγαρίας να παραδώσει ένα αντίγραφο της επιστολής του στον δήμαρχο Πετριτσίου που θα τον υποδεχτεί.
7) Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, ο δήμος Σιντικής έχει χαράξει μεθοδικά ένα σχέδιο αξιοποίησης και ανάδειξης της «Γραμμής Μεταξά» που βρίσκεται στα όριά του. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δρομολογεί δικτύωση των οχυρών Μπέλλες και Αγκίστρου καθώς και τον Σκυρόδετων Πολυβολείων του δυτικού Μπέλλες. Παράλληλα με την καθιέρωση της εκδήλωσης «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ» επιχειρεί να φέρει ξένο κόσμο στην περιοχή μας καθιστώντας κορυφαίο φεστιβάλ του είδους στην Ελλάδα. Πρόκειται για ΑΝΑΒΙΩΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ και όχι για επιμνημόσυνη τελετή που πραγματοποιείται κάθε 6η Απριλίου. Χαίρομαι και είμαι ικανοποιημένος πως έχω συμβάλλει μαζί με συνεργάτες και φίλους –που μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα- προς την κατεύθυνση αυτή. Εννοείται πως όσο ο δήμος Σιντικής θεωρεί χρήσιμη τη συνεισφορά μου θα είμαι δίπλα του προς επίτευξη του κοινού στόχου. Ωστόσο –άλλο ένα ψέμα- δεν είμαι έμμισθος συνεργάτης του δήμου Σιντικής ούτε αμείβομαι για τα όσα κάνω. Πιστεύω και από αυτή την ιστορία ζημιωμένος είμαι, και εγώ και η Κοιν.Σ.Επ. Αγκιστρο Δράση, αλλά ΑΞΙΖΕΙ να το προσπαθήσουμε και είμαι σίγουρος πως το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει.
8) Την ίδια ώρα που ο Σ.Φ.Ο.Ι. μιλάει για «συνεργασία» με τον δήμο, τον υποσκάπτει εμμένοντας σε εκδηλώσεις (πχ αναβίωση) που επισκιάζουν το κεντρικό αναβιωτικό δρώμενο στο Ρούπελ προκαλώντας σύγχυση. Σε ένα δήμο, σε δύο γειτονικά οχυρά, σε απόσταση 20 χλμ, δύο αναβιώσεις σε διάστημα ενός μηνός. Το βλέπετε λογικό. Επίσης πολλάκις ο δήμος πρότεινε παράλληλες εκδηλώσεις στο Ιστίμπεη τις οποίες απέρριψε ο Σ.Φ.Ο.Ι. εμμένοντας στην προσωπική ατζέντα του κ.Τάτσιου.
9) Κλείνοντας. Δεν έχω θεσμικό ρόλο και ούτε διεκδικώ. Ευχαριστώ τον δήμαρχο Σιντικής για την εμπιστοσύνη και τη φιλία του. Το ίδιο θα έπραττα με όποιο πρόσωπο ήταν δήμαρχος και συμφωνούσε στις ιδέες και στις προτάσεις μας που σίγουρα δεν μπορούν να κατηγορηθούν για άκρατο τοπικισμό, αλλά αντιμετωπίζουν σφαιρικά και συλλογικά το θέμα. Πιστεύω ακράδαντα πως εάν δήμος, συλλογικοί φορείς, ιδιωτες κ.α. συνεργαστούν μπορούν να μετατρέψουν την περιοχή μας σε ένα μεγάλο ιστορικό θεματικό πάρκο. Πετυχημένα παραδείγματα στο εξωτερικό υπάρχουν. Δεν πάμε να ανακαλύψουμε τον τροχό της αμάξης
10) Τέλος. Δεν είμαι από αυτούς που θα κάτσω να απαριθμήσουν το τι έχουν κάνει και πετύχει για το θέμα των οχυρών. Για ένα όμως είμαι ικανοποιημένος μαζί με τους συνεργάτες και φίλους μου. Πως με τις εξωστρεφείς ενέργειες μας –όλες σε συνεργασία με τον δήμο Σιντικής- καταφέραμε και κάναμε το κέντρο (Αθήνα) να ασχοληθεί σοβαρά με τα οχυρά τα οποία είχαν αφεθεί στη τύχη τους. Η εκδήλωση δε «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ» απέδειξε περίτρανα πως μπορεί να καταστεί κορυφαία του είδους στην Ελλάδα, φέρνοντας χιλιάδες ξένο κόσμο στην περιοχή μας. Τα τελευταία δύο χρόνια, λοιδορήθηκα, στοχοποιήθηκα, κατηγορήθηκα για «κέρδος» κλπ επειδή εργάζομαι σταθερά και μεθοδικά για την επίτευξη ενός στόχου, που θεωρώ πως δεν θα αλλάξει μόνο τη ζωή μου, αλλά ολόκληρο τον τόπο μας. Από τα Πορρόια, έως το Πετρίτσι, το Σιδηρόκαστρο και το Αχλαδοχώρι. Αντιδρώντας εν θερμώ, ίσως να στεναχώρησα κάποιους, αλλά δεν το έκανα κακοπροαίρετα. Επίσης -και προς αποφυγή παρεξηγήσεων- δεν έχω καμία προσωπική διαφορά με τα υπόλοιπα μέλη και συγχωριανούς του Δ.Σ. του Σ.Φ.Ο.Ι. Αν πραγματικά υπάρχει διάθεση συνεργασίας, ας καθίσουμε σε ένα τραπέζι και ας αποφασίσουμε τις παράλληλες εκδηλώσεις γύρω από το «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ» που όμως δεν θα επισκιάζουν το κεντρικό δρώμενο. Αρκεί βέβαια να υπάρχει καλή διάθεση με μπόλικη δόση αυτοκριτικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.