Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Δήμος Σερρών : Τεράστια οικολογική ζημιά επί πληρωμή το κλάδεμα των Δέντρων



Αποτέλεσμα εικόνας για δουκασ κλαδεμα σερρεσΜεγάλη φασαρία είχε γίνει και πέρσι και φέτος για το κλάδεμα των δέντρων στην πόλη των Σερρών .
Με τον αντιδήμαρχο πρασίνου κ Δούκα ( ο οποίος κλάδευε και ο ίδιος τα δέντρα με ποιες γνώσεις άραγε ?? ) να υπεραμύνεται του τρόπου που ακολουθήθηκε . Και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και επιστημονικών φορέων της πόλης να αντιδρούν χαρακτηρίζοντας τον τρόπο μη σωστό . Το πόρισμα του κ Θεοχάρη Ζάγκα Καθηγητής Δασοκομίας, του Α. Π. Θ ο οποίος κατόπιν προσκλήσεως της παράταξης Φωτιάδη πραγματοποίησε στις 12 Απριλίου αυτοψία στα κλαδεμένα δέντρα είναι καταπέλτης . 
Ο κ Ζάγκας τονίζει οτι <<Η κλάδευση πρέπει να γίνεται από ανθρώπους που έχουν τις απαραίτητες γνώσεις.>> .
Ενώ τονίζει οτι <<  ότι συντελέστηκε σε βάρος της πόλης των Σερρών και των πολιτών της μια τεράστια οικολογική ζημιά επί πληρωμή.>>


Διαβάστε το πόρισμα του κ Ζάγκα όπως δημοσιεύθηκε στον ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ



ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ 
Για τον τρόπο κλάδευσης των πλατανιών στην πόλη των Σερρών
ΟΕΟΧΑΡΗΣ Δ. ΖΑΓΚΑΣ Καθηγητής Δασοκομίας, Ειδικός στη Δασοκομία Πόλεων. Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Αριστοτελείου Πανεπιστημίου θεσσαλονίκης



Τα δένδρα αποτελούν σημαντικά αισθητικά και λειτουργικά στοιχεία των πόλεων. Διατηρώντας την τυπική τους μορφή αποτελούν επιβλητικά «αρχιτεκτονήματα» απαράμιλλης αισθητικής που μόνο η φύση μπορεί να δημιουργήσει. Επίσης, η κόμη με το φύλλωμά της αποτελεί ένα πραγματικό εργοστάσιο στο δένδρο, πηγή όλων των ευεργετικών επιδράσεων για τον αστικό χώρο και κατ' επέκταση για τον άνθρωπο. Στον αστικό χώρο, δυστυχώς όλες οι δραστηριότητες του ανθρώπου ρυπαίνουν και οι μόνοι οργανισμοί που απορρυπαίνουν και δροσίζουν τον ατμοσφαιρικό αέρα είναι τα δένδρα. Συνεπώς, οποιαδήποτε κλάδευση της κόμης είναι σφάλμα, διότι μειώνει τη ζωτικότητα του δένδρου, δημιουργεί πληγές και δίνει ευκαιρία στους μύκητες, τα βακτήρια και τα έντομα να προσβάλλουν τα δένδρα.
Τεχνικές κλάδευσης που χρησιμοποιούνται στα βραχύβια οπωροφόρα δένδρα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στα δένδρα του αστικού χώρου, γιατί μειώνουν το προσδόκιμο της ζωής τους.
Επομένως, η κλάδευση θα πρέπει να αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα για τα δένδρα των πόλεων.
Σήμερα, λίγοι μόνο λόγοι μας οδηγούν να κλαδεύσουμε τα δένδρα στον αστικό χώρο. Οι λόγοι αυτοί είναι:
1.      Αποκατάσταση ζημιών της κόμης.
2.       Μείωση του βάρους της κόμης μετά από απώλεια ριζών, μονόπλευρη φόρτιση, κλίση κορμού κλπ.
3.       Βελτίωση της σταθερότητας κυρίως γέρικων δένδρων, μείωση του μήκους μεγάλων κλαδιών, προστασία γραμμών κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΤΕ), διευκόλυνση της κυκλοφορίας κλπ.
4.       Χαλάρωση της κόμης.
5.       Ειδικές περιπτώσεις δενδροχειρουργικών επεμβάσεων και
6.       Απομάκρυνση νεκρών κλαδιών, αδηφάγων βλαστών και αλληλοεπικαλυπτόμενων ή αλληλομαστιγούμενων κλαδιών.
Η κλάδευση πρέπει να γίνεται από ανθρώπους που έχουν τις απαραίτητες βοτανικές, φυσιολογικές, οικολογικές, βιολογικές και ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις.
Αποτελέσματα αυτοψίας στην πόλη των Σερρών.
Την Τετάρτη 12 Απριλίου 2017 επισκέφθηκα την πόλη των Σερρών, μετά από πρόσκληση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Στ. Φωτιάδη.

Ο κ. Φωτιάδης και οι συνεργάτες του μου επέδειξαν τα πλατάνια της οδού Μεραρχίας, αλλά και αυτά που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης (ΙΚΑ, Λέσχη Αξιωματικών, Δικαστήρια κλπ) και κλαδεύτηκαν πρόσφατα.
Ο τρόπος με τον οποίο κλαδεύτηκαν αυτά τα δένδρα είναι επιεικώς απαράδεκτος και σε μένα τον ειδικό δίνεται η εντύπωση ότι ο άνθρωπος ο οποίος διενήργησε την κλάδευση μισούσε τα δένδρα. Οι ζημιές οι οποίες προκλήθηκαν στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι ανεπανόρθωτες και στην επιστημονική μας γλώσσα χαρακτηρίζονται ως «θανατηφόρες» κλαδεύσεις.
Τα περισσότερα από τα δένδρα αυτά δεν έχουν λόγο ύπαρξης, λόγω της καταστροφής της τυπικής τους μορφής, δηλαδή η αισθητική τους λειτουργία έχει μηδενιστεί, ενώ έχουν μειωθεί δραστικά τα αφομοιωτικά τους όργανα και άρα η απορρυπαντική τους λειτουργία έχει μειωθεί στο ελάχιστο. Λόγω της διάνοιξης μεγάλης διαμέτρου πληγών, η σήφη των κλαδιών και των κορμών τους είναι βέβαιη, ενώ τα νέα κλαδιά, τα οποία θα εκπτυχθούν, θα είναι πιο επικίνδυνα από τα προϋπάρχοντα, γιατί δεν ανήκουν στην αρχική διακλάδωση του κορμού, αλλά θα είναι «συγκολλημένα» πάνω σε αυτόν και στα εναπομείναντα χονδρά κλαδιά και σε λίγα χρόνια θα αποκολλώνται και θα πέφτουν με την επίδραση του ίδιου τους του βάρους. Με λίγα λόγια, θα ακολουθήσει ένας «φαύλος κύκλος» κλαδεύσεων που αποτελεί τη χαρά των εργολάβων πρασίνου για τη συντήρηση των ήδη προβληματικών δένδρων.
Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, συμπεραίνουμε ότι συντελέστηκε σε βάρος της πόλης των Σερρών και των πολιτών της μια τεράστια οικολογική ζημιά επί πληρωμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.