Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Δήμος Αμφίπολης : Πολλά τα προβλήματα με τα αρδευτικά και υδρευτικά δίκτυα και τις παράνομες χωματερές

 


 

Δελτίο τύπου των δημοτικών συμβούλων της παράταξης  Δημιουργία Δήμου Αμφίπολης για τα οσα συζητήθηκαν στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο .

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 31/07/2024
Την Τρίτη 30 Ιουλίου 2024 σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εκτός ημερήσιας, τέθηκαν για διευκρινήσεις τα παρακάτω θέματα:
1. Θέσαμε το θέμα της λειψυδρίας και καταθέσαμε εγγράφως ένα σύνολο δέκα προτάσεων, στην κατεύθυνση της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων του Δήμου μας. Ενώ, επισημάναμε την αδυναμία της υποστελεχομένης υπηρεσίας ύδρευσης, να επισκευάσει σπασίματα που υπάρχουν εδώ και μήνες στα υδρευτικά και αρδευτικά δίκτυα των Ν. Κερδυλλίων και της Πρώτης.
2. Με αφορμή την μεγάλη φωτιά στην Κρηνίδα, η οποία έλαβε μεγάλες διαστάσεις λόγω και της συσσώρευσης ογκωδών απορριμμάτων, τονίστηκε για ακόμη μια φορά η επικινδυνότητα των χώρων που έχουν μετατραπεί σε παράνομες χωματερές άλλα και η αναγκαιότητα εκπόνησης του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, ως προϋπόθεση ένταξης του Δήμου μας σε χρηματοδοτικά προγράμματα για τα απορρίμματα (ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ). Ο κ. Δήμαρχος μας διαβεβαίωσε ότι έχει εκπονηθεί, ωστόσο, όπως διαπιστώσαμε μετά από επικοινωνία με την αρμόδια υπάλληλο (κα. Μπακιρτζή Ελ.) του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) της Κεντρικής Μακεδονίας, ουδέποτε ο Δήμος Αμφίπολης έχει καταθέσει το Σχέδιο Διαχείρισης για σύμφωνη γνώμη στον ΦΟΔΣΑ.
3. Σχετικά με την εκδήλωση “1ST AMPIPOLIS FORUM“ που πραγματοποιήθηκε στην Αμφίπολη, διατυπώσαμε τις ενστάσεις μας ως προς την οργάνωση και ζητήσαμε από τον κ. Δήμαρχο να θέσει υπ’ όψιν του Δημοτικού Συμβουλίου, την εισήγηση που ο Δήμος κατέθεσε στο FORUM σχετικά με την ανάπτυξη του Δήμου μας. Προς έκπληξή μας, ο κ. Δήμαρχος δήλωσε ότι εμείς ήμασταν απλά παρατηρητές και πως εκ μέρους του Δήμου δεν κατατέθηκαν προτάσεις.
Ως προς τα θέματα της Ημερήσιας διάταξης:
Σχετικά με το 7ο Θέμα: «Έγκριση Ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Οφειλών προς το Φορέα Διαχείρισης Κεντρικής Μακεδονίας», καταγγείλαμε την καταστροφική διαχείριση των οικονομικών του Δήμου. Αφού δεν καταβάλλονταν εκ μέρους του τα τέλη για τα σκουπίδια για τα έτη 2021, 2022, 2023, συσσωρεύτηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές 373.171,00 Ευρώ. Έτσι, μπροστά στον κίνδυνο να σταματήσουν να μας παίρνουν τα σκουπίδια, αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε ρύθμιση οφειλών επιβαρύνοντας τον Δήμο και τους Δημότες μας με υψηλούς τόκους. Η ρύθμιση προβλέπει 24 μηνιαίες δόσεις των 15.548,79 Ευρώ, δόσεις που θα στραγγαλίσουν την οικονομική λειτουργία του Δήμου.
Παρακάτω, παρατίθενται οι προτάσεις που ως δημοτική παράταξη καταθέσαμε για την προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος της λειψυδρίας:
1. Ενημέρωση των δημοτών για την ανάγκη οικονομίας στη διαχείριση του νερού.
2. Ενίσχυση της υποστελεχομένης Υπηρεσίας Ύδρευσης – Άρδευσης.
3. Κάλεσμα όλων των παλαιών υδρονομέων του Δήμου, για την κατάθεση πολύτιμων γνώσεων σχετικά με τα δίκτυα ύδρευσης.
4. Γνωμοδότηση – κατάθεση προτάσεων από τα Τοπικά Κοινοτικά Συμβούλια για την ορθολογική διαχείριση – αξιοποίηση των νερών ανά κοινότητα, συνεργασία με τους/τις Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων για τον εντοπισμό διαρροών και την άμεση αποκατάσταση των βλαβών.
5. Αξιοποίηση περισσότερων πηγών υδροληψίας.
6. Πρόγραμμα συντήρησης των υδρευτικών γεωτρήσεων για αύξηση της απόδοσης.
7. Χρήση των γεωτρήσεων που είναι ακατάλληλες για την ύδρευση, αλλά και φραγμάτων μόνο για την τροφοδοσία σε υδροστόμια για ραντιστικά και άρδευση.
8. Άμεση δημοπράτηση του έργου της υδρευτικής γεώτρησης στη θέση ΚΑΪΝΑΚΙΑ στην Κρηνίδα (υπάρχει χρηματοδότηση από το 2019, 1.200.000 ευρώ).
9. Άμεση αδειοδότηση για διάνοιξη νέων γεωτρήσεων.
10. Σύνταξη μελετών για την αντικατάσταση πεπαλαιωμένων κεντρικών δικτύων που εμφανίζουν μεγάλη συχνότητα βλαβών και διαρροών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.