Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Την χασαμε την έξυπνη πόλη πατριώτες

 




  • Εξι δράσεις της πρότασης, κόπηκαν από την Διαχειριστική Υπηρεσία «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Δήμων» που αντιστοιχούν στο 40% του Προϋπολογισμού!!!
  • Οι 52 Δήμοι που πρώτοι εντάσσονται (μεταξύ των οποίων Αμφίπολη και Σιντική)
  • Στην Δημοτική Αρχή της Βαρβάρας Μητλιάγκα η προσπάθεια να μην χαθεί η «κουτσουρεμένη» πλέον πρόταση

Το «Show» Χρυσάφη με τους δύο Υπουργούς (Πιερρακάκη, Λιβανιο) τον Οκτώβριο του 2022 τελικά δεν ευοδώθηκε, αφού η πρόταση του Δήμου Σερρών για την “εξυπνη Πόλη” (Smart Cities) δεν περιλαμβάνεται στους πρώτους 52 δήμους (μεταξύ των οποίων η Αμφίπολη και η Σιντική) που εγκρίθηκαν! Και όχι μόνον αυτό, ο προϋπολογισμός κόπηκε κατά 40% από την Διαχειριστική Υπηρεσία του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ».

Την περασμένη Πέμπτη 25/7/2024 ανακοινώθηκε από τους Υπουργούς κ.κ. Λιβάνιο και Παπαστεργίου η Ενταξη 52 δήμων στη δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ» Σε αυτούς δεν περιλαμβάνεται ο Δήμος Σερρών, του οποίου την πρόταση εκθείαζε τον Οκτώβριο του 2022 ο τότε Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης σε δύο Υπουργούς Λιβάνιο, Πιερρακάκη που  επισκέφθηκαν στις 1/10/2022 τις Σέρρες στα πλαίσια ενημέρωσης του προγράμματος στους Δήμους.

Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση του Δήμου Σερρών

ο Δήμαρχος Σερρών παρέδωσε στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης την πρόταση του Δήμου για το πρόγραμμα smart cities σε ένα …φλασάκι

Αλ.Χρυσάφης: Πρόταση 2,3 εκατ. Ευρώ για να γίνει ο Δήμος Σερρών… «έξυπνος»!

Ενώ στην συνέχεια ανέφερε ότι: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου Σερρών σε έξυπνο Δήμο βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης, το περασμένο Σάββατο 1/10/2022 του Δημάρχου Σερρών κ.Αλέξανδρου Χρυσάφη στο Δημαρχείο με τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ.Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Υφυπουργό κ.Θοδωρή Λιβάνιο.


Με την πρόταση που καταθέτουμε στο πρόγραμμα Smart Cities για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των ΟΤΑ ύψους 2,3 εκατ. ευρώ προχωράμε στην υλοποίηση των δεσμεύσεων μας για την πλήρη ψηφιοποίηση του Δήμου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας», τόνισε ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης και πρόσθεσε:

«Είναι ευλογία που έχουμε σύμμαχους σε αυτή την προσπάθεια τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Υφυπουργό Θοδωρή Λιβάνιο, οι οποίοι χαράσσουν τον δρόμο για τη μετάβαση της Ελλάδας στη νέα ψηφιακή εποχή αφήνοντας πίσω μια εποχή γραφειοκρατικού μεσαίωνα!»

Τι συνέβη στην πραγματικότητα

Όταν τα φώτα της δημοσιότητας έφυγαν, και το επικοινωνιακό σόου τελείωσε, αποκαλύπτεται σήμερα πως, τελικά η πρόταση του Δήμου Σερρών κατατέθηκε … εννιά μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 20 Ιουνίου του 2023 (Από τους πρώτους Δήμους που κατέθεσαν πρόταση) το τεχνικό δελτίο με τίτλο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Δήμου Σερρών» με προϋπολογισμό 2.200.000€ περίπου.

Τον Οκτώβριο του 2023, λιγο πριν τις εκλογές η Διαχειριστική αρχή του προγράμματος ζήτησε πάνω από … 10 συμπληρωματικά στοιχεία  για να μπορέσει να εξετάσει την πρόταση. Η Δημοτική Αρχή του Αλέξανδρου Χρυσάφη απάντησε προς το τέλος του Οκτώβρη.

ός» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μανόλης Γιαμπουράς.

Η δράση για τις Smart Cities υλοποιείται μέσω του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» του ΕΣΠΑ 2021-2027 με συνολικό προϋπολογισμό 235.285.163 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός για τις συγκεκριμένες 52 εντάξεις ανέρχεται σε περισσότερα από 39 εκατ. ευρώ. Το πόσο για κάθε Δήμο κυμαίνεται από 210.000 έως 2.770.000 ευρώ ανάλογα με τον πληθυσμό του.

Τα έργα ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 10 ανά Δήμο και επιλέγονται μεταξύ 38 προτεινόμενων έργων από τους ίδιους τους Δήμους με βάση τις τοπικές ανάγκες. Από το σύνολο των προτάσεων που υπέβαλαν οι 312 Δήμοι, οι πέντε δημοφιλέστερες είναι οι ακόλουθες:

  • Η ολοκληρωμένη υποδομή προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις (Network Firewall, Endpoint security κλπ.) και η παροχή συστήματος τηλε-εργασίας που επιλέχθηκε από 165 Δήμους
  • Η κεντρική ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης και συλλογής δεδομένων δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΤΑ που επιλέχθηκε από 149 Δήμους
  • Η οργάνωση γραφείου κίνησης και η διαχείριση δημοτικού στόλου οχημάτων που επιλέχθηκε από 145 Δήμους
  • Ο έξυπνος οδηγός Πόλης / Δήμου με καταγραφή τοπικών επιχειρήσεων που επιλέχθηκε από 144 Δήμους
  • Το σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικών πληρωμών που επιλέχθηκε από 135 Δήμους

Στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των ΟΤΑ με έξυπνες εφαρμογές

Επισημαίνεται ότι το Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ» στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) με έξυπνες εφαρμογές τεχνολογίας και πληροφορικής προς όφελος των κατοίκων, των επιχειρήσεων, αλλά και των επισκεπτών των Δήμων. Ειδικότερα οι δράσεις έχουν στόχο τη βιώσιμη μετακίνηση, την εξοικονόμηση ενέργειας, την ενδυνάμωση της τοπικής δημοκρατίας, την προστασία από κυβερνο-επιθέσεις, την ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών και ευρύτερα τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών, των επιχειρήσεων και της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος δήλωσε: «Έχουμε διαβεβαιώσει από την πρώτη στιγμή τους φορείς και εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης ότι θα διαθέσουμε προς αυτούς όλα τα απαραίτητα εργαλεία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πόλεών τους. Στο πλαίσιο αυτό, η δράση για τις “Smart Cities” που υλοποιείται σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δίνει την ευκαιρία στους Δήμους να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στο κοινό και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών με αιχμή του δόρατος την τεχνολογία».

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε: «Η τεχνολογία εξελίσσεται ταχύτατα και μας προσφέρει εργαλεία τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν σημαντικά να οικοδομήσουμε τις πόλεις του μέλλοντος. Πρόκειται για πόλεις “έξυπνες” που αφουγκράζονται τις ανάγκες των πολιτών και δίνουν λύση στα προβλήματά τους. Αυτός είναι και ο δικός μας στόχος στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών δίνουμε στους Δήμους την ευκαιρία να υιοθετήσουν τα τεχνολογικά εργαλεία εκείνα που θα τους βοηθήσουν να γίνουν πιο φιλικοί, πιο προσβάσιμοι και πιο βιώσιμοι. Θέλουμε πόλεις όπου οι δημότες θα μετακινούνται με ευκολία, θα συμμετέχουν ενεργά στη λήψη αποφάσεων, θα εξυπηρετούνται άμεσα και άκοπα από τις δημοτικές υ
πηρεσίες. Με μία λέξη θέλουμε οι πόλεις μας να είναι “ανθρώπινες”»https://www.anexartitos.gr/
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.