Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Χ. Τσιλιακούδης : Μόνο αν ονειρεύεσαι δημιουργείς

 


 

 Πρέπει να σοφιστούμε τρόπους να φέρουμε ξένο κόσμο στις Σέρρες

  • Μιλά για την επιχειρηματική δράση του στο “Σ.Θ.”

 

Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Ο Χαράλαμπος Τσιλιακούδης, πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων και συναφών επαγγελμάτων Ν. Σερρών, μιλά για την συμπλήρωση 11 ετών από την λειτουργία του καταστήματος «Cityzen».

Θεωρεί ότι η ύπαρξη ονείρων είναι η καύσιμη ύλη του επιχειρηματία, ώστε να συνεχίζει να δημιουργεί και να προοδεύει.

Εκτιμά ότι και φέτος οι Έλληνες του Εξωτερικού, που θα έρθουν για διακοπές στην Ελλάδα, θα τονώσουν οικονομικά τα καταστήματα του χώρου.

Πιστεύει ότι πρέπει να αναζητηθούν τρόποι ώστε να επισκεφθεί περισσότερος ξένος  κόσμος τον τόπο μας. Πρέπει να σοφιστούμε οργανωμένα πως μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, τονίζει τη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Εκθειάζει την επιχειρηματική κίνηση του Παναγιώτη Τσινάβου να δημιουργήσει το Μουσείο Παγωτού στις Σέρρες που, αν συνδυαστεί και με άλλα θεματικά πάρκα ή δράσεις, μπορούν να ανεβάσουν τον τουρισμό στον τόπο μας.

Ποια είναι τα συναισθήματα σας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 11 ετών από την λειτουργία του καταστήματος «Cityzen»;

Ανάμεικτα, ποικίλα, γιατί σε μία πορεία τόσων ετών έχουν δοκιμαστεί πολλά πράγματα.

Οι σχέσεις με το προσωπικό,  τους προμηθευτές και τους  φίλους. Κρατάμε μόνο τα θετικά και προχωράμε. Φέτος επενδύσαμε στο Νομό Καβάλας, κάναμε το Cityzen seaside,  στο ναυτικό όμιλο της Καβάλας. Είναι ένα εγχείρημα που  ξεκίνησε καλά  και  συνεχίζει δυναμικά. Πέρσι επενδύσαμε στην κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων, σε έναν εγκαταλειμμένο χώρο με το Cityzen CANTEEN  και βλέπουμε ότι όλα τα καταστήματα των  Σερρών προσπαθούν να  μιμηθούν το Cityzen CANTEEN   με διάφορους τρόπους.

Μπήκαμε σε μία διαδικασία συνεργασίας με την εταιρεία ΚΡΙ- ΚΡΙ και το Μουσείο Παγωτού που δημιούργησε. Η συνεργασία αυτή μας τιμά ιδιαίτερα γιατί η ΚΡΙ- ΚΡΙ μας έδειξε εμπιστοσύνη. Δείχνει πως η  επιχειρηματική μας πορεία έχει αποκτήσει πολύ καλές βάσεις και είμαστε μία από τις καλές επιχειρήσεις της πόλης μας.

Ετοιμάζουμε κάτι ακόμη, γιατί το Cityzen έχει πάρει μία πορεία ανοδική.

Στο χώρο του Cityzen, εδώ που επίσης ήταν ένας χώρος εγκαταλειμμένος, περιμένατε αυτή την επιτυχία;

 Στιγμιότυπο απο το κατάστημα Cityzen seaside στην Καβάλα.

Στιγμιότυπο απο το Cityzen CANTEEN

Η αλήθεια είναι ότι κάποιους χώρους τους  ονειρεύεσαι.

Όταν  κέρδισα τη Δημοπρασία στο χώρο, ερχόμουν πολλές φορές πριν ξεκινήσουν οι εργασίες για την δημιουργία του καταστήματος.

Πιστεύω ότι ο χώρος του Cityzen έγινε ξανά χώρος αναφοράς για την πόλη των Σερρών, έγινε χώρος αναφοράς για την Ελλάδα και, μπορεί να ακούγεται εγωιστικό, έγινε σημείο αναφοράς και για κάποια μέρη του εξωτερικού.

Καταφέραμε να φέρουμε πολύ κόσμο στην πόλη, βλέπετε τι γίνεται την περίοδο των Χριστουγέννων.

Οπότε αν με ρωτάτε αν ονειρεύτηκα την επιτυχία θα σας πω ότι την σκεφτόμουν και την ονειρευόμουν και μπορώ να σας πω ότι πραγματοποιήθηκαν όλα μου τα όνειρα.

Το λέω αυτό γιατί σε αυτές τις δουλειές αν σταματήσεις να ονειρεύεσαι, μπαίνεις στη διαδικασία του τέλματος.

Εμείς προχωράμε, σκεφτόμαστε συνεχώς νέα πράγματα, τα οποία εφαρμόζουμε στους χώρους εστίασης που διαθέτουμε.

Τι περιμένετε για φέτος το καλοκαίρι;

Εμείς τον μόνο τουρισμό που έχουμε είναι ο εσωτερικός τουρισμός, είναι ο κόσμος που έρχεται από το Εξωτερικό για τις διακοπές του. Η δική μου τοποθέτηση, στη συνάντηση που είχαμε με την Δήμαρχο Σερρών ως σωματείο, ήταν ότι το πρόβλημα δεν είναι τα πέντε , έξι τραπέζια που θα αναπτυχθούν στην οδό Ερμού ή την οδό Κ. Καραμανλή.

Ότι θα λείπουν τραπεζοκαθίσματα από το κέντρο της πόλης  δεν είναι λόγος που δεν θα έρθει ο επισκέπτης στην πόλη μας.

Είπα ότι πρέπει να βρούμε τρόπους να φέρουμε κόσμο στην πόλη μας και μετά να συζητήσουμε όλα τα υπόλοιπα.

Βλέποντας και ζώντας και την καθημερινότητα στην Καβάλα, είπα στη συνάντηση που είχαμε με την Δήμαρχο, ότι ο κόσμος που περνά από την Καβάλα είναι υπερβολικά μεγάλος σε σχέση με τους ντόπιους. Οπότε όταν υπάρχει περαστικός κόσμος υπάρχει άλλη διάθεση, Φανταστείτε έναν χώρο που περνά σε ένα μήνα, ένα εκατομμύριο κόσμος, τι ζωντάνια δίνει.

Πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους και στις Σέρρες να φέρουμε ξένο κόσμο, έχουμε ομορφιές να τον κεντρίσουμε (μοναστήρια, λίμνη, σπήλαιο, βουνά).

Έχουμε πλεονεκτήματα να φέρουμε κόσμο, απλά πρέπει να βρεθούμε να συζητήσουμε με ποιόν τρόπο.

Δυστυχώς δεν είμαστε τουριστικός προορισμός, γιατί δεν διαθέτουμε θάλασσα. Πρέπει να βρούμε εναλλακτικές προτάσεις, ώστε να προσελκύσουμε κάποιο κόσμο που θέλει να κάνει διαφορετικές διακοπές.

Για την ώρα περιμένουμε τους δικούς μας ανθρώπους που θα έρθουν από την Γερμανία, την Αυστραλία, την Αμερική, την Σουηδία να κάνουν τις διακοπές τους στα χωριά μας και να τονώνουν την κίνηση στα καταστήματα μας ως καταναλωτές.

Πως μπορεί να προσελκυστεί κάποιος κόσμος, να έρθει για λίγες ημέρες και στις Σέρρες; Μπορεί να γίνει σε συνεργασία με ταξιδιωτικά γραφεία;

Ο χώρος του Cityzen  στο μουσείο παγωτού της ΚΡΙ-ΚΡΙ

Εμείς συνεργαζόμαστε με ένα ταξιδιωτικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη.

Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έχει βάλλει στον τουριστικό χάρτη την  πόλη των Σερρών, ένα Vip τριήμερο- τετραήμερο το οποίο αφορά την πόλη των Σερρών με επισκέψεις στην Αλιστράτη, το Ρούπελ, την Κερκίνη, σε Μοναστήρια και μέσα σε αυτές τις επισκέψεις είναι και κάποια γεύματα σε καταστήματα των Σερρών. Δεν είναι μόνο στο δικό μας κατάστημα, αλλά σε όλα τα καταστήματα. Και αυτό γίνεται γιατί θέλω να τονωθεί όλη η αγορά της πόλη μας. Και το κάνω γιατί θέλω να δείξω σε κάποιους συναδέλφους ότι μπορούμε να φέρουμε κόσμο. Θα μου πείτε ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας φέρνει 100-200 άτομα. Σημασία έχει ότι από κάπου ξεκινάμε. Γιατί αυτοί θα μεταφέρουν τις εντυπώσεις τους  και θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά τα επόμενα χρόνια.

Πρέπει να μπουν κάποιες βάσεις. Εμείς εδώ δημιουργούμε ένα Χριστουγεννιάτικο χωριό που είναι προορισμός όχι μόνο για τους Σερραίους. Έρχονται και από άλλους νομούς, την Καβάλα, την Δράμα, την Ξάνθη την Θεσσαλονίκη. Το έλεγα χαριτολογώντας ότι την πρώτη χρονιά του εγχειρήματος, όταν εμείς στέλναμε λεωφορεία στα Τρίκαλα,  καταφέραμε να αποσπάσουμε τρία αυτοκίνητα από την Θεσσαλική  πόλη , ενώ πέρσι ήρθαν  12 αυτοκίνητα από τα Τρίκαλα. Θα μου πείτε είναι μεγάλη επιτυχία; Ναι, έγινε η αρχή. Το έλεγα πάντα ότι αν βρεθούμε τρείς , τέσσερις επιχειρηματίες, με ρομαντισμό, όραμα και συνεργαστούμε με τον Δήμο και την Περιφέρεια μπορούμε να πετύχουμε κάτι για την πόλη.

Αρχικά δημιουργώντας έναν θεσμό, στη συνέχεια κάτι άλλο. Μπορεί να μην μπορούμε να φθάσουμε στο επίπεδο των Τρικάλων ή της Δράμας, αλλά μπορούμε να κάνουμε θεματικά events. Υπάρχουν ωραίοι χώροι στις Σέρρες που μπορούν να προσελκύσουν κόσμο.

Φανταστείτε ένα Χριστουγεννιάτικο χωριό στην κοιλάδα Αγίων Αναργύρων, ένα διαδραστικό παραμύθι, που θα ξεκινά από την αρχή της και θα καταλήγει στη λίμνη , σε ένα φυσικό περιβάλλον που θεωρώ ότι δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα. Γιατί είδατε ότι ένας ιδιώτης, ο κ. Τσινάβος έκανε ένα θεματικό πάρκο στην πόλη μας και έρχονται και το επισκέπτονται από όλες τις πόλεις της Ελλάδας.

Κάθε Σάββατο, όσο και αν σας κάνει εντύπωση εξυπηρετούμε σχεδόν 1000 άτομα στο θεματικό πάρκο της Κρι- κρί.  Ήρθαν 40 άτομα από άλλη πόλη για να κάνουν παιδικά γενέθλια. Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα συνδυαστικά, για να προσελκύσουμε κόσμο.

 https://sertharros.gr

 

3 σχόλια:

  1. Σαν επιχειρηματίας είσαι σίγουρα καλός. Σαν άνθρωπος φαίνεσαι χαμηλών τόνων. Το ότι επέλεξες να πολιτευτείς με τον Χρυσάφη όμως μου βγάζει έναν καιροσκοπισμό που είναι κάκιστο.
    Όπως και να έχει στο μαγαζί σου ερχόμαστε πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα όνειρα θέλουν ύπνο ξύπνιοι δεν βλέπουμε ονειρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙ ΠΑΡΚΙΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΗΧΑΝΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΠΑΡΚΙΝ ΣΚΕΤΗ ΤΡΕΛΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.