Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Νίκος Φίλης, στο «Σ.Θ.»: στοίχημα για την «Νέα Αριστερά» οι ευρωεκλογές

 


 

Λαϊκίστικη, μεταπολιτική στροφή προς την κεντροδεξιά το κόμμα Κασσελάκη

 

Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς Νίκος Φίλης επισκέφθηκε την πόλη των Σερρών την Δευτέρα 20 Μαΐου στο πλαίσιο των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Ο πρώην υπουργός λίγη ώρα πριν παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του κόμματος, απάντησε στις ερωτήσεις του «Σ.Θ.»

Πείτε μου τις εντυπώσεις σας από την περιοδεία σας στις Σέρρες;

Ο κόσμος ζορίζεται από την ακρίβεια, στο σούπερ Μάρκετ, στα ενοίκια, αλλά ταυτόχρονα αισθάνεται μία αδιαφορία από την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων .

Τον απασχολεί η κατάσταση στο χώρο της υγείας,  το ΕΣΥ που διαλύεται, ενώ στις άλλες χώρες με την πανδημία το μήνυμα είναι η αναδιοργάνωση, εδώ είναι  η  αποδιοργάνωση. Υπάρχει ένα διάχυτο αίσθημα ανασφάλειας, έχει να κάνει με την μετακίνηση του κόσμου, το βλέπουμε με τα Τέμπη για παράδειγμα, με την εγκληματικότητα στις γειτονιές, με την διάλυση του ΕΣΥ, που ο άλλος δεν ξέρει που θα γιατροπορευτεί, με τη βία στα σχολεία, με την αστυνομική βία ιδιαίτερα εναντίον ευπαθών ομάδων, εκτελέσεις παιδιών ROMA και πάνω από όλα αυτό που δημιουργεί μία πίεση που το αντιλαμβάνεται άμεσα είναι η κατάσταση του πολέμου στη Ευρώπη.

Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, συζητούν στην Ευρώπη το ενδεχόμενο του πολέμου, με ανοικτές τις πληγές στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Μία αριστερά, όπως είναι η Νέα Αριστερά, θέλει να αναδείξει τα κοινωνικά ζητήματα και να επιμείνει στην ανάγκη ειρηνευτικών πρωτοβουλιών. Χωρίς  ειρήνη και ειρήνευση και κατευνασμό του πολέμου δεν μπορεί να υπάρξει καλυτέρευση της ζωής μας, γιατί όλα τα χρήματα πηγαίνουν στα όπλα πια, αυτή είναι η κατεύθυνση στην Ευρώπη δυστυχώς και την Ελλάδα, όχι λόγω της Τουρκίας αλλά λόγω ενός νέου ψυχρού πολέμου που υπάρχει με αιχμή την Ρωσία.

Τελικά τι εξέφραζε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αρχηγό τον Αλ. Τσίπρα. Εσάς που συνεχίζετε να εκφράζετε τις ίδιες απόψεις, αποχωρήσατε από  το κόμμα και συγκροτήσατε την Νέα Αριστερά οι δημοσκοπήσεις σας δίνουν ένα ποσοστό περί το 3% και ο διερχόμενος –επισκέπτης Κασσελάκης που αναδείχθηκε αρχηγός του δίνουν ένα ποσοστό 15% περίπου.

Τελικά τι ιδεολογία είχαν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και ποιος τους εκφράζει τελικά;

Το ποιος εκφράζει τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα θέμα που θα φανεί στην ιστορία και στις εκλογές αυτές και στη συνέχεια.

Σημασία έχει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα δεν είναι αυτός που ξέραμε, τελείωσε. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του κ. Κασσελάκη είναι ένα κόμμα που έχει μετατοπιστεί προς την κεντροδεξιά με λαϊκιστική εκφορά λόγου. Με δεδομένο ότι το ΚΚΕ είναι ένα ακίνητο κόμμα και τον Κασσελάκη να κινείται προς την κεντροδεξιά υπάρχει ένας ευρύς χώρος στο χώρο της ευρύτερης αριστεράς που περιμένει να εκπροσωπηθεί. Αν το πετύχουμε και σε ποιο βαθμό θα το πετύχουμε είναι ένα στοίχημα που θα το παίξουμε και τώρα και στις επόμενες εκλογικές μάχες.

Η Νέα Αριστερά με τους 11 Βουλευτές της έχει κατοχυρωθεί στην πολιτική ζωή της χώρας και παρότι δεν έχουμε καμία μεγάλη προώθηση από τα Μίντια, για την προβολή των θέσεων μας, δείχνουμε κάθε μέρα ότι πείθουμε κόσμο ότι η εκπροσώπηση αυτής της ριζοσπαστικής ανανεωτικής αριστεράς είναι αναγκαία και δεν πρέπει να αφεθεί στον ευτελισμό της κεντροδεξιάς της λαϊκιστικής του κ. Κασσελάκη ή στην ακινησία του ΚΚΕ.

Απευθυνόμαστε στους ανθρώπους που ήταν μαζί μας επί τόσα χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ και έκαναν την  επιλογή να μην ακολουθήσουν εμάς αλλά να παραμείνουν και να ακολουθήσουν τον Κασσελάκη. Τους λέμε ότι δεν είναι προσωπική διαμάχη, είναι μία διαμάχη που αφορά την πορεία της Αριστεράς. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν ανάλογα φαινόμενα τα οποία οδήγησαν στη διάλυση της Αριστεράς. Η Ιταλοποίηση, η διάλυση του κραταιού  P.C.I. και η διαμόρφωση διαφόρων σχημάτων είναι ένα παράδειγμα αρνητικό. Μην αφήσουμε και στην Ελλάδα το πείραμα της ριζοσπαστικής αριστεράς που εξέφραζε τις λαϊκές προσδοκίες για μία δημοκρατική ανατροπή στη χώρα μας με την κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα, μην αφήσουμε αυτές τις προσδοκίες να εξανεμιστούν σε τηλεοπτικό σόου και σε διαδικασίες μετα- πολιτικής δηλαδή σε διαδικασίες που δεν μιλάνε και δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα του κόσμου, αλλά προσπαθούν να δημιουργήσουν συγκλίσεις με την συντηρητική παράταξη.

 

https://sertharros.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.