Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Σέρρες : Δράση εμβολιασμού του ΕΟΔΥ στην κοινότητα Ρομά

 




Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Β.Ελλάδας και το Κέντρο Κοινότητας Σερρών (με παράρτημα Ρομά), υλοποιούν δράση εμβολιασμού παιδιών Ρομά.

 

Η τοπική επιδημική συρροή κρουσμάτων ιλαράς από τον Φεβρουάριο του 24 στη χώρα μας, η τρέχουσα επιδημιολογία της νόσου σε Ευρώπη, Ηνωμένο Βασίλειο και Αμερική και οι διαρκείς συστάσεις του CDC και ECDC οι οποίες εστιάζουν στην αναγκαιότητα:
1. Ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας για την έγκαιρη διάγνωση και αναφορά περιστατικών ιλαράς
2. Έλεγχο της κατάστασης εμβολιασμού για ιλαρά του παιδικού πληθυσμού αλλά και της κατάστασης ανοσοποίησης του ενήλικου πληθυσμού από τον παιδίατρο
3. Εμβολιασμού των ατελώς εμβολιασμένων ή ανεμβολίαστων πληθυσμών (κυρίως Ρομά και προσφύγων) οδήγησαν σε:

  • Σύσταση ομάδας εργασίας (ήδη από τον Φεβρουάριο του 24) προκειμένου να οργανωθούν παρεμβάσεις σε ενδεχόμενο κύμα ιλαράς όπως είχε συμβεί την περίοδο 2017 – 2018 δεδομένου του ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης επί του συνόλου του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα φαίνεται ότι εκτιμάται κοντά στο 83%, ενώ απαιτείται κάλυψη τουλάχιστον 95% για να επέλθει φραγμός
  • Δράσεις εμβολιασμού κατά της ιλαράς.

Στο πλαίσιο αυτό, στις 20, 21, 22, 23 και 24 Μαΐου 2024, κλιμάκια του ΕΟΔΥ, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και σε συνεργασία με εθελοντές παιδιάτρους από τις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων και τοπικούς φορείς, επισκέπτονται καταυλισμούς Ρομά σε περιοχές εντός των διοικητικών ορίων της 4ης ΥΠΕ προκειμένου να εμβολιαστούν με το εμβόλιο MMR (ιλαράς – παρωτίτιδας – ερυθράς) σε παιδιά Ρομά ηλικίας 12 μηνών έως 14 ετών.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού έχει ως εξής:
20/5 Σέρρες
21/5 Δράμα, Καβάλα
22/5 Ξάνθη
23/5 Κομοτηνή
24/5 Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα
25/5 Σουφλί, Διδυμότειχο

Στη Δράση έδωσε το παρών ο Hλίας Λιάντης, Προϊστάμενος του Τμήματος Συντονισμού Ετοιμότητας και Απόκρισης – επιχειρησιακά υπεύθυνος των κινητών ομάδων υγείας, ενώ το Κέντρο Κοινότητας Σερρών (με παράρτημα Ρομά) εκπροσώπησαν η Διαμεσολαβήτρια Ευδοκία Καρανίκα και η υπάλληλος του Κέντρου Κατερίνα Γκόγκα.

Δράση εμβολιασμού του ΕΟΔΥ στην κοινότητα Ρομά των Σερρών

Στο πλαίσιο της Δράσης μοιράστηκαν βιβλιάρια υγείας σε εντελώς ανεμβολίαστα παιδιά με την προτροπή για πλήρη εμβολιασμό.

Δράση εμβολιασμού του ΕΟΔΥ στην κοινότητα Ρομά των ΣερρώνΓια τη Δράση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Σέρρες, μίλησε η Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Β.Ελλάδας Όλγα Τζέτζη, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ΕΟΔΥ θα έχει σημαντικά αποτελέσματα, ενώ εξήρε την σύμπραξη του Κέντρου Κοινότητας Σερρών (με παράρτημα Ρομά) για την καθοριστική συμβολή του στην υλοποίηση της Δράσης.

https://www.serrespost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.