Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

«Μούδιασμα» από τα τελευταία γκάλοπ στη ΝΔ: Αποσυσπείρωση, νέοι και Βόρεια Ελλάδα τα μεγάλα προβλήματα

 




Αντιμέτωπη με τρεις πιθανές «μαύρες τρύπες» οι οποίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τον στόχο του 33% του 2019, είναι αντιμέτωπη η Ν.Δ. στην αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωκάλπες της μεθεπόμενης Κυριακής: Τη χαμηλή συσπείρωση και τη συνεχιζόμενη «αιμορραγία» από τα δεξιά της παράταξης στη Βόρεια Ελλάδα, την αναζωπύρωση της κοινωνικής δυσαρέσκειας για την παρατεταμένη ακρίβεια και τη δυσκολία που φαίνεται να αντιμετωπίζει στην προσπάθεια διείσδυσης στις νεότερες ηλικίες και τις γυναίκες. 

 

Γράφει η

Το πρώτο «μούδιασμα» ήρθε προχθές (28/05) από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis (MEGA), στην οποία η Ν.Δ. όχι δείχνει να αγγίζει μόλις το 31% στην εκτίμηση ψήφου, έναντι 15,7% του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι αντιμέτωπη με μία εκτεταμένη δυσαρέσκεια για τα αποτελέσματα της πολιτικής της. Μάλιστα, το ποσοστό που τη βαθμολογεί αρνητικά, φτάνει το 63%, ενώ το 40% των ερωτηθέντων προκρίνει την ακρίβεια ως το κατεξοχήν πρόβλημά του. 

 

Δεν ήταν, ωστόσο, το μοναδικό, αφού σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, όλα τα μηνύματα που καταφτάνουν στο ηγετικό επιτελείο, συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η μάχη στη Βόρεια Ελλάδα παραμένει πολύ κρίσιμη για τη Ν.Δ., η οποία, παρά τις αλλεπάλληλες περιοδείες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και κορυφαίων στελεχών, δεν έχει ακόμα πετύχει την επιδιωκόμενη συσπείρωση, ούτε τη θεαματική μείωση των διαρροών κυρίως προς τα δεξιά και ακροδεξιά κόμματα.

«Ο κόσμος στη Βόρεια Ελλάδα παραμένει θυμωμένος με την κυβέρνηση, για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, για την ακρίβεια αλλά και για τα εθνικά θέματα που αξιολογεί πολύ ψηλά», λένε τοπικοί κομματικοί παράγοντες, οι οποίοι εκφράζουν ανοιχτά τον φόβο ότι, σε κάποιους τουλάχιστον νομούς, τα ποσοστά της Ν.Δ. θα είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι βορειοελλαδίτες που δυσφορούν για την ακρίβεια. Πρόκειται για μία τάση που καταγράφεται πανελλαδικά. Μάλιστα, όσοι αναλύουν τις τάσεις στο εκλογικό σώμα, λένε ότι το αμέσως προηγούμενο διάστημα είχε υποχωρήσει λίγο, αλλά έχει επανακάμψει δριμύτερη.

Το «φλέρτ» με τους νέους

Αγωνιώδης είναι και η προσπάθεια για την προσέλκυση των νεότερων ψηφοφόρων, διότι πρόκειται για μία πολυπληθή κατηγορία η οποία, αν και στις τελευταίες εθνικές εκλογές στήριξε σε σημαντικό ποσοστό τη Ν.Δ., είναι η πρώτη «ύποπτη» για …κάθοδο στις παραλίες την μεθεπόμενη Κυριακή.

Το τελευταίο απασχολεί ιδιαίτερα το «γαλάζιο» επιτελείο, καθώς όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μειωμένο ενδιαφέρον των πολιτών για τις ευρωεκλογές – στοιχείο το οποίο παραδέχθηκε προ διημέρου και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι η αποχή από τις κάλπες αναμένεται να ξεπεράσει το 50% και να «χτυπήσει» ιστορικό ρεκόρ. 

 Αν λάβει κανείς υπόψη ότι στις εθνικές εκλογές του 2023, η Ν.Δ. ήρθε πρώτο κόμμα στην ψήφο των νέων, λαμβάνοντας την ψήφο του ενός τρίτου των ψηφοφόρων ηλικίας από 17 ως 34 ετών, αντιλαμβάνεται εύκολα την αγωνία των επιτελείων του Μεγάρου Μαξίμου και της Πειραιώς για τη στάση που θα τηρήσουν σε δέκα ημέρες. Πολύ περισσότερο, με δεδομένο ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, δείχνει να έχει πέρασμα σε αρκετούς νέους που επικροτούν το διαφορετικό του ηγετικό προφίλ αλλά και ότι η επιστολική ψήφος, παρά την αγωνιώδη προσπάθεια, δεν βρήκε συγκλονιστική απήχηση στα συγκεκριμένα εκλογικά κοινά, όπως και ευρύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.