Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Δήμος Σιντικης : Πνίγουν το οροπέδιο Αχλαδοχωρίου στα Φωτοβολταϊκά

 




Συνολικά περισσότερα από 15.000 στρέμματα έχουν δεσμευτεί στην ΡΑΕ (1/2 της έκτασης του οροπεδίου ή όσο τρεις πόλεις σαν τις Σέρρες!!!)

Από την μιά οι λιγοστοί κάτοικοι του οροπεδίου του Αχλαδοχωρίου (643 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή 2021) μιας από τις εσχατιές και πιο απομονωμένες περιοχές της χώρας, προσπαθούν ως άλλοι ακρίτες να επιβιώσουν και να ριζώσουν τις οικογενειές τους, καλλιεργώντας τη γη και αναπτύσσοντας την κτηνοτροφία.

Από την άλλη έρχονται οι “Επενδυτές” οι οποίοι, παρακάμπτουν τις τοπικές κοινωνίες και τις αρνητικές γνωμοδοτικές αποφάσεις που γίνονται από Δήμο και Περιφέρεια και απευθύνονται απευθείας στο Υπουργείο Ενέργειας, το οποίο φθορεί και παρα χρήμα τους δίνει γη και υδωρ για να υλοποιήσουν την “επένδυσή” τους, η οποία δεν συνεισφέρει … τίποτα τόσο στις τοπικές κοινωνίες ούτε καν στην Ελληνική, αφού η “ΔΩΡΕΑΝ” παραγόμενη ενέργεια εξάγεται εις τας χώρας της Βορείου Ευρώπης που φείδεται της ηλιοφάνειας.

 

Ουσιαστικά καθίσταται η περιοχή του Αχλαδοχωρίου μια τεράστια μπαταρία.

Ετσι μετά την έγκριση στις αρχές του περασμένου Απρίλιου για το φωτοβολταϊκό έργο της εταιρείας Pear Agrophotovoltaic, (Ουγγρικών συμφερόντων κεφάλαια) συνολικής ισχύος 227,5 MW  που θα καταλαμβάνει έκταση 2,500 στρεμμάτων, μια ακόμη μεγάλη επένδυση της Cero Development Hellas, δηλαδή του ελληνικού βραχίονα της Cero Generation, εταιρείας χαρτοφυλακίου του Macquarie’s Green Investment Group (GIG Αγγλικών συμφερόντων), παίρνει το δρόμο της υλοποίησης μετά την ΑΕΠΟ που δόθηκε από το ΥΠΕΝ για mega φωτοβολταϊκό πάρκο. 

 

Συγκεκριμένα, η Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ προχώρησε στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο) του έργου με τίτλο: “Πέντε (5) Φωτοβολταïκοί Σταθμοί Ισχύος 379,34 MW και Έργα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και Διασύνδεσης, στους Δήμους Σιντίκης και Κ. Νευροκοπίου των Π.Ε Σερρών και Π.Ε Δράμας αντίστοιχα”, της εταιρείας «Ήλιος Σερρών Μ.Α.Ε».

Σημειώνεται ότι μοναδική μέτοχος σήμερα της εταιρείας που συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, είναι η “Cero Generation Holdings Greece Limited”, ενώ Πρόεδρος της «Ήλιος Σερρών» είναι ο Declan Deasy και Αντιπρόεδρος ο Στέφανος Λιάλιος (της Cero Development Hellas).
Τι προβλέπει η ΑΕΠΟ

 

Το έργο αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και συγκεκριμένα την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών (κατασκευή και λειτουργία) συνολικής ισχύος 379,34 ΜW. Τα πέντε πολύγωνα που έχουν αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΕ έχουν συνολικό εμβαδό 8.003,33 στρ., ενώ τα γήπεδα εγκατάστασης των ΦΒ Σταθμών έχουν συνολικό εμβαδό 4.589,07 στρ.

Τα συνοδά έργα αφορούν στην κατασκευή και λειτουργία Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ), καθώς και υπόγειου και υπέργειου δικτύου διασύνδεσης μέσης και υπερυψηλής τάσης.

Τα έργα υπάγονται διοικητικά εντός των ορίων του Δήμου Σιντικής της Περιφερειακής Ενότητας

 Σερρών, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και εντός των ορίων του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, της Π.Ε Δράμας, της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας Θράκης.

Πνίγονται στα φωτοβολταϊκά

 

Οπως βλέπεται στον χάρτη της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) όπου σημειώνονται οι περιοχές που έχουν δεσμευτεί για “επενδύσεις” σε φωτοβολταϊκά πάρκα μαμουθ, στο Οροπέδιο Αχλαδοχωρίου καταλαμβάνουν μια έκταση που την μετρήσαμε (με τα εργαλεία που “προσφέρει” η ΡΑΕ) σε 15.000 στρέμματα (σχεδόν το 1/2 της έκτασης του οροπεδίου) κυκλώνουν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις (περίπου 15.000 στρέμματα, με εσπεριδοειδή, σιτηρά κ.α.) δημιουργώντας ένα αβέβαιο μικροκλίμα (φανταστείτε το σαν έναν τεράστιο καθρέπτη που καταλαμβάνει τους τρεις τοίχους του σπιτιού σας)

Ολα αυτά ουδόλως αγγίζουν τους καρεκλοκένταυρους των Υπουργείων που μετρούν ευρω και MWατώρες

Απόντες οι βουλευτές της ΝΔ

 

Από όλο αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται στο οροπέδιο του Αχλαδοχωρίου, ΑΠΩΝ δηλώνουν οι τέσσερεις κυβερνητικοί βουλευτές, (Αραμπατζή Φωτεινή, Καραμανλής Αχ. Κώστας, Λεονταρίδης Θεόφιλος και Χατζηβασιλείου Τάσος) που αποφεύγουν να πάρουν θέση για τις “επενδύσεις” που γίνονται στις εσχατιές του νομού που εκλέγονται.

Συμφωνούν με τις “επενδύσεις”, είναι καλές;;; αν ναι γιατί δεν εξηγούν και στους κατοίκους την οφελιμότητα τους;;; αν ΟΧΙ γιατί δεν τους υπερασπίζονται;;;

Το “πράσινο” ενεργειακό οξύμωρο

Το αντίτιμο της ραγδαίας διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος για την πράσινη ανάπτυξη πληρώνει η Ελλάδα, απορρίπτοντας όλο και πιο συχνά χιλιάδες μεγαβατώρες παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της αδυναμίας της να απορροφήσει την ενέργεια που παράγουν φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να βρεθεί τις ημέρες του Πάσχα ο ΑΔΜΗΕ αν δεν λάμβανε τα μέτρα του και αν δεν προχωρούσε σε γενναίες περικοπές ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Υπολογίζεται ότι μαζί με τον «κόφτη» που επιβλήθηκε στα έργα του δικτύου διανομής (ΔΕΔΔΗΕ), το ψαλίδι ξεπέρασε τα 3,5 GW (γιγαβάτ) και συμπληρώθηκε με εμπάργκο στις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τους κανόνες του διασυνοριακού εμπορίου, οι οποίες σταμάτησαν για τέσσερις ημέρες μέχρι να περάσει η «μπόρα» της πασχαλινής περιόδου με τις ειδικές κλιματολογικές συνθήκες και την περιορισμένη ζήτηση.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη της αγοράς, σε περιόδους υψηλής ηλιοφάνειας και ισχυρών ανέμων για να διατηρηθεί όρθιο το ηλεκτρικό σύστημα μπορεί να χρειαστεί να περικοπεί έως και το 50% της παραγόμενης πράσινης ενέργειας.

Στον ΑΔΜΗΕ περιγράφουν ένα πρόβλημα που αποτελεί πλέον τον κανόνα στη λειτουργία της αγοράς και η διαχείρισή του δεν θα είναι εύκολη αν δεν μπουν μαζικά στο δίκτυο συστήματα αποθήκευσης.

“Πράσινη” ενέργεια ή πράσινες ακρίδες

Ολα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η υπερεκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τους αδηφάγους επιχειρηματίες που βλέπουν ένα νέο Ελντοράντο στην “πράσινη” ανάπτυξη, με συμπεριφορές σμήνους ακριδών, που στο πέρασμά τους δεν αφήνουν τίποτα όρθιο , οδηγούν άκριτα και με τις ευχές του ΥΠΕΝ την ύπαιθρο στην ερήμωση και τους κατοίκους της στον εξαπονδρισμό.

Χρήστος Πλακιάς

 https://www.anexartitos.gr/

3 σχόλια:

  1. "το οποίο φθορεί και παρα χρήμα", πες τού μέντορά σου τού Πλακιά, ότι είναι καλός ακουστικός τύπος, αλλά δεν έχει διαβάσει τίποτε. Καλά κάνει και ασχολείται με τις Λιονταρίνες και τα λοιπά εύπεπτα, αλλά το γράψιμο δεν το έχει. Καλά θα κάνει να επιστρέψει σε εκείνα που ξέρει, αυθωρεί και παρά χρήμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "και τους κατοίκους της στον εξαπονδρισμό.", θου κύριε φυλακήν τω στόματί μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στον νομό των δεδομένων, η Νέα Δημοκρατία κάνει ότι θέλει.
    Ότι και να γίνει, ότι και να τους κάνουν, αυτοί θα είναι τελευταίοι και Νεοδημοκρατες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.