Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Βαρβάρα Μητλιαγκα : Θα διαχειριστούμε την πραγματικότητα, όσο δύσκολη και αν είναι

 




Συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε σήμερα το πρωί στους εκπροσώπους των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η Δήμαρχος Σερρών κ. Βαρβάρα Μητλιάγκα. Η κ. Μητλιάγκα, έκανε τον απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας της δημοτικής αρχής, θέτοντας ταυτόχρονα τις προτεραιότητες για το καλό του Σερραίου δημότη.

Η Δήμαρχος Σερρών, ανέφερε ότι στους 4 μήνες, διοίκησης, η Δημοτική Αρχή, επιχείρησε να βάλει τις βάσεις για μια αλλαγή παραδείγματος στη διοίκηση, να γίνει καταγραφή της πραγματικής εικόνας της παραλαβής των πεπραγμένων, να προγραμματιστούν άμεσες κινήσεις για μια σειρά προβλημάτων που χαρακτηριζόταν κατεπείγοντα και να αρχίσει ο προγραμματισμός και ο αγώνας για τα μεγάλα ζητήματα που είχαν και έχουν πιο μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και τέλος να αποτυπωθεί το όραμα του Δήμο Σερρών για τα επόμενα πολλά χρόνια.

 «Προσωπικό στοίχημα ήταν να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των δημοτών, απέναντι στην δημοτική αρχή. Να υπάρχει μια δημοτική αρχή με αξιοπιστία, που να σέβεται τον δημότη. Και αυτό περνά – κατά τη γνώμη μου πρώτα και κύρια – μέσα από την αλήθεια» ανέφερε η Δήμαρχος Σερρών και συνέχισε: « Δεν με ενδιαφέρει να είμαι μια δήμαρχος που θα διαχειρίζεται τους συνδημότες της με πολιτικάντικο τρόπο και να λέω μικρά ή μεγάλα ψέματα. Δεν με ενδιαφέρει να γίνω επαγγελματίας πολιτικός και να σκέπτομαι τον Απρίλιο του 2024 πώς θα κερδίσω τις εκλογές σε 5 χρόνια. Η δέσμευση μας για ένα δήμο κοινό σπίτι, σαν μια οικογένεια καθορίζει κάθε στιγμή των αποφάσεων μας. Γιατί τα ψέματα, η έπαρση και ο πολιτικαντισμός είναι ασύμβατες έννοιες με μια τέτοια δέσμευση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κ. Μητλιάγκα, επισήμανε ότι έχει απόλυτη συνείδηση της ευθύνης που της ανέθεσαν οι δημότες και ότι αυτή η δημοτική θητεία πρέπει να είναι ένα σημείο καμπής για τον τόπο. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Το είχα πει και προεκλογικά, το λέω και τώρα. Είτε στα επόμενα χρόνια οι Σέρρες θα επιβιβαστούν στο τρένο της ανάπτυξης είτε θα χάσουν οριστικά μια ιστορική ευκαιρία και θα παρακολουθούν άλλες πόλεις να αυξάνουν την μεταξύ τους αναπτυξιακή ψαλίδα».

Στην τοποθέτησή της, η Δήμαρχος Σερρών, παρουσίασε αναλυτικά την κατάσταση που παρέλαβε η νέα διοίκηση. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η εικόνα και η κατάσταση που αντιμετώπισε ήταν σε αρκετούς τομείς από αδιαφορία έως εγκατάλειψη. «Ειδικά το τελευταίο 6μηνο του 2023, λόγω προεκλογικής περιόδου αλλά και λόγω του ότι η δημοτική αρχή του κ. Χρυσάφη έχασε τις εκλογές, ήταν σα να υπήρχε μια παύση. Και όλα αυτά μέσα σε ένα πλαίσιο δυσκολιών που αυξήθηκε κατακόρυφα από τις συνενώσεις των νομικών προσώπων, ΚΕΔΗΣ και ΟΠΑΚΠΑ».

 Σχετικά με τα οικονομικά του Δήμου, η κ. Μητλιάγκα, υπενθύμισε ότι πολλοί Δήμοι στη χώρα είχαν ψηφίσει τους προϋπολογισμούς τους από τον Δεκέμβριο του 2023. «Στο Δήμο Σερρών, η εγκριτική της μεγάλης αναμόρφωσης ήρθε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι ο προϋπολογισμός ήρθε μειωμένος στα ταμειακά διαθέσιμα κατά 6 εκατομμύρια σε σχέση με το κλείσιμο της χρονιάς του 2022.

Σε ότι αφορά τα χρέη σε ιδιώτες, η Δήμαρχος Σερρών, τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα με τα «ασυμβασιοποίητα», τα οποία φτάνουν τις 700.000 ευρώ. «Θέλουμε να επανέλθει η αξιοπιστία στην αγορά, ξεκινήσαμε να μελετούμε τις συμβάσεις και στόχος είναι να αποπληρώσουμε σιγά-σιγά τους προμηθευτές» ανέφερε η κ. Μητλιάγκα, επισημαίνοντας πως ξεκίνησε ο Δήμος να αποπληρώνει τα χρέη της ΔΕΗ για τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Η Δήμαρχος Σερρών αναφέρθηκε και στο θέμα των χρεών του Δήμου προς τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Συγκεκριμένα, τόνισε: «Ως πολιτική ηγεσία κακώς έχουμε φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο και ήταν λάθος η τακτική της αντιπαράθεσης. Δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε με τη ΔΕΥΑΣ. Δήμος Σερρών και ΔΕΥΑΣ είναι τα δυο χέρια σε ένα σώμα. Γίνεται προσπάθεια συμβιβασμού, ώστε να μη διακινδυνέψει καμία υπηρεσία. Είναι ξεκάθαρο, ότι δεν μας ενδιαφέρει πιο πολύ ο Δήμος ή πιο πολύ η ΔΕΥΑΣ. Η ζυγαριά δεν κλίνει σ έναν από τους δυο. Εξάλλου το ότι εγώ η ίδια ανέλαβα την Προεδρία της ΔΕΥΑΣ αποδεικνύει σημειολογικά τα λεγόμενά μου».

Η κ. Μητλιάγκα, διεμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι η ΔΕΥΑΣ δεν προχώρησε σε νέα κατάσχεση χρημάτων από τα ταμεία του Δήμου Σερρών, βάζοντας τέλος, στα όσα ειπώθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα για το εν λόγω ζήτημα. «Δεν έχει γίνει καμία καινούργια κατάσχεση από τη ΔΕΥΑΣ. Η τελευταία κατάσχεση που έγινε ήταν μέσα στο 2023 και συνολικά η ΔΕΥΑΣ, από τον Αύγουστο έως το Δεκέμβριο του 2023 έχει εισπράξει 1.700.000 ευρώ».

Στη συνέχεια, η Δήμαρχος Σερρών παρουσίασε τις προσπάθειες που έχουν γίνει στους τέσσερις μήνες, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν ορισμένα έργα στο Δήμο.

Συγκεκριμένα:

-Κατάργηση Νομικών Προσώπων και ενοποίηση με το Δήμο Σερρών. Ήταν μια μακροχρόνια και δύσκολη διαδικασία για όλη την υπηρεσία. Ετοιμάζεται καινούργιος οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας και για τα Νομικά πρόσωπα και για το Δήμο. Στόχος είναι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.

-Ξεμπλοκάρουμε υποθέσεις που καθυστερούσαν αναίτια, όπως το Πάρκο Ειρήνης στα Σφαγεία και δρομολόγηση ασφαλτοστρώσεων που ήταν εν αναμονή.  Επίσης, ξεκινήσαν και θα συνεχιστούν οι κατεδαφίσεις επικίνδυνων ακινήτων.

-Υπεγράφη η σύμβαση για τη διάθεση των χρημάτων για την επικαιροποίηση της αδειοδότησης των παιδικών σταθμών, σύμφωνα με Νόμο του Υπουργείο Εσωτερικών του 2017. Η χρηματοδότηση ήταν εξασφαλισμένη από το 2019. Επίσης, γίνεται προσπάθεια για να ανοίξουν οι ολοκληρωμένες παιδικές χαρές, το επόμενο διάστημα, ενώ σε ότι αφορά το Open Mall, η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη από την Δημοτική Αρχή του Πέτρου Αγγελίδη, ολοκληρώθηκε η θητεία του κ. Χρυσάφη και δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία. Οι χρεώσεις που είχαν καταγραφεί ήταν υπέρογκες. Κάναμε έναν εξορθωολογισμό για να μπορέσουμε να «τρέξουμε» το 1.100.000 ευρώ που είναι ποσό από την χρηματοδότηση, χωρίς να βάλει ο Δήμος επιπλέον χρήματα.

Ιδιαίτερη αναφορά, η κ. Μητλιάγκα έκανε στις σχολικές και αθλητές υποδομές του Δήμου Σερρών.

Πιο αναλυτικά ανέφερε:

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

«Η πόλη μας έχει ακόμα νωπές μνήμες από την τραγική υπόθεση θανάτου του 11χρονου μαθητή, στο 9ο δημοτικό σχολείο Σερρών. Γι’ αυτό αμέσως εστιάσαμε στα σχολεία μας . Η ασφάλεια των μαθητών, των παιδιών μας είναι πάνω απ’ όλα. Προχωρήσαμε σε δεκάδες – πάνω από 50- τεχνικές παρεμβάσεις ενώ μέχρι το Πάσχα θα ολοκληρωθούν και άλλες. Παράλληλα έχει ολοκληρωθεί το 80% των ελέγχων στα σχολεία όλου του δήμου προκειμένου να γίνει η καταγραφή όλων των αναγκών ώστε να γίνει έγκαιρος και αποτελεσματικός προγραμματισμός ενόψει της νέας χρόνιας. Παράλληλα, ειδικά στο κρίσιμο θέμα της θέρμανσης και τα λεβητοστάσια, κάνουμε έναν αγώνα δρόμου και ο στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε στη νέα χρονιά να αποκατασταθούν τα προβλήματα στη θέρμανση. Εξετάζουμε τη σύνδεση με την Τηλεθέρμανση όσο περισσότερων σχολικών μονάδων, καθώς είναι ασφαλής ο τρόπος λειτουργίας. Θέλουμε νέες σύγχρονες σχολικές υποδομές. Και προχωρούμε στην εξεύρεση χώρων για την κατασκευή πειραματικού γυμνασίου-λυκείου, σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Σερρών».

ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΚΟΙΛΑΔΑΣ

«Όπως γνωρίζετε καλά υπήρξε ένα συμβάν με πτώση υλικού. Άμεσα με απόφαση μου το Κολυμβητήριο έκλεισε έως να εκφέρει την άποψη της η Επιτροπή Καταλληλόλητας. Όπως γνωρίζετε η επιτροπή αποφάσισε την επ’ αόριστον διακοπή της λειτουργίας του. Η Δημοτική Αρχή δεν αποφασίζει το άνοιγμα του. Αυτό είναι δουλεία της Επιτροπής Καταλληλόλητας. Για εμάς απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια. Αυτό δεν μπαίνει σε καμιά ζυγαριά. Η επιτροπή καταλληλόλητας κατέληξε στο γενικό πλαίσιο των παρεμβάσεων και μετά το Πάσχα ευελπιστούμε ότι θα ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση της εξειδίκευσης των εργασιών. Εκεί θα είμαστε πλέον σε θέση να οριοθετήσουμε και χρονικά το πλαίσιο για την ολοκλήρωσης τους και το άνοιγμα του κολυμβητηρίου. Επίσης, έχουμε ανακοινώσει την προσπάθειά μας για την κατασκευή ενός προπονητήριου που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά. Η αίτηση αναμένεται να αξιολογηθεί στο επόμενο διάστημα».

ΝΕΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ

«Το Δεκέμβριο έγινε μια σημαντική κίνηση από τον πρώην Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή για να μην απενταχθεί το έργο και στο επόμενο διάστημα θα επισπεύσουμε όλες τις διαδικασίες για προχωρήσει».

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΣΕΡΡΩΝ

«Προσπάθεια μας είναι εστιασμένη σε αυτή την φάση να αξιοποιηθούν τα 600.000 ευρώ. Ο Πανσερραϊκός είναι υπόθεση όλων μας και πιστεύω ότι πρέπει να είναι σαφές ότι μόνο αν ενώσουμε δυνάμεις θα φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Είναι στις σκέψεις μας να συγκαλέσουμε μετά το Πάσχα μια ευρεία δημόσια διαβούλευση. Δήμος, Περιφέρεια, Βουλευτές, φορείς και όλοι όσοι θέλουν να βοηθήσουν. Οφείλουμε να δούμε ολοκληρωμένα την υπόθεση Πανσερραϊκός και να βοηθήσουμε όλοι σα μια γροθιά».

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΕΡΡΩΝ

«Το όραμά μας, παραμένει να απελευθερωθεί ο χώρος και να εξασφαλιστεί το Κεντρική Πάρκο, χωρίς όμως να διακινδυνεύσουμε το που θα παίζει ο Πανσερραϊκός μέχρι τότε. Είμαστε σε έναν καλό δρόμο συνεννόησης με όλους τους φορείς και ιδίως με τη διοίκηση του Πανσερραϊκού και θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε».

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΣΕΡΡΩΝ

«Ενίσχυση του δημοτικού σταδίου Σερρών. Μιλάμε για μικρές παρεμβάσεις αλλά πολύ σημαντικές. Έχουν μπει ήδη στο Τεχνικό Πρόγραμμα το χόρτο του Γηπέδου, οι τουαλέτες και το γυμναστήριο. Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του 2024 οι μικρές παρεμβάσεις θα προχωρήσουν για να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις».

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΙΟ ΣΕΡΡΩΝ

«Ανακοινώσαμε μια σειρά ενεργειών για τον εκσυγχρονισμό του Αυτοκινητοδρομίου, ώστε να αποκτήσει μια νέα ταυτότητα. Στο επόμενο διάστημα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε ένα νέο σύγχρονο αναπτυξιακό πλάνο. Στο Πάρκο της Ομόνοιας, το όραμα ξεπερνά και το αυτοκινητοδρόμιο. Με την προσθήκη του νέου κολυμβητηρίου και ενός ακόμα κλειστού γυμναστηρίου το σχέδιο μας είναι γίνει ένα ολοκληρωμένο αθλητικό πάρκο με πανελλήνια εμβέλεια και απήχηση. Υποδομές λοιπόν στην υπηρεσία των δημοτών αλλά και αναπτυξιακά εργαλεία εξωστρέφειας».

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ

«Οι κατασκηνώσεις της Χρυσοπηγής πρέπει επιτέλους να αξιοποιηθούν. H αδειοδότησή τους, ήταν ήδη στο πρόγραμμα, προσπαθούμε να επισπεύσουμε τη διαδικασία».

Η κ. Μητλιάγκα ξεκαθάρισε ότι δεν μπαίνει στη λογική της «καμένης» γης, λέγοντας ότι θα λειτουργούσε σαν μια ωραία δικαιολογία. «Έχουμε βρει κάποια πράγματα και τα συνεχίζουμε. Δεν βρήκαμε ένα συρτάρι γεμάτο από μελέτες, έτοιμες να πάμε να καταθέσουμε για να διεκδικήσουμε χρήματα», επισήμανε η Δήμαρχος και συνέχισε λέγοντας: «Ο κόσμος μας εξέλεξε για να διαχειριστούμε την πραγματικότητα, όσο δύσκολη και αν είναι».

4 σχόλια:

  1. Η γυναίκα αυτή δεν είναι λαμόγιο κοιτάξτε να την βοηθήσουμε όλοι για το καλό μας . Αλλιώς θα πάνε αλλά 5 χρόνια πεταμένα όπως τα προηγούμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να βοηθήσουμε ρε μεγάλε? Να κρατάμε τα σπόσικα?

      Διαγραφή
  2. Η Μάρθα Βούρτση καλύτερα θα τα έλεγε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ξέρω πραγματικά μ’ αυτά που διαβάζω εδώ μέσα αν μας αξίζει η ειλικρίνεια και η σοβαρότητα….

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.