Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Οι τρεις ημέρες της «καταιγίδας» - Από τις κάλπες στη συμφωνία, τα επόμενα βήματα

 




Οι τρεις ημέρες της «καταιγίδας» του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκαν με την απόφαση του Συνεδρίου πως στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Πέρασε η πρόταση που κατέθεσαν οι Σωκράτης Φάμελος, Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας για αναβολή της εσωκομματικής κάλπης καθώς αυτή φάνηκε να γίνεται αποδεκτή από τους συνέδρους μέσα σε ένα κλίμα γεμάτο ένταση και από το πινγκ-πονγκ μεταξύ Στέφανου Κασσελάκη και Όλγας Γεροβασίλη για την θέση τους απέναντι στην πρόταση για εσωκομματικές κάλπες. «Έπεσαν οι μάσκες. Δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης μετά την ψηφοφορία των συνέδρων του ΣΥΡΙΖΑ.


Φάμελλος: Το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας

Παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά την ομιλία Κασσελάκη ο Σωκράτης Φάμελλος είπε πως «το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας» επομένως «δεν χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου». Σύμφωνα με το επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ το συνέδριο «επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον Πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, και δίνει εντολή στον πρόεδρο και στα όργανα του κόμματος να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών με ενιαία πολιτική λειτουργία». Και συνέχισε λέγοντας πως «από Δευτέρα ανασυγκροτούμε το Εκτελεστικό Γραφείου το οποίο εξουσιοδοτούμε να επεξεργαστεί προτάσεις για τον μετασχηματισμό του κόμματός μας». Και κατέληξε τονίζοντας πως «αυτή είναι μια πρόταση που πάει μπροστά το κόμμα μας».

Αμέσως μετά η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη υποστήριξε πως δεν υπερψηφίστηκε η πρόταση των Παππά - Φάμελλου - Γ. Τσίπρα, αλλά ότι η Όλγα Γεροβασίλη απέσυρε την υποψηφιότητα της. Συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν προς τους δημοσιογράφους πως «ήταν ξεκάθαρο ότι η Όλγα Γεροβασιλη έλεγε ότι δεν πάω σε εκλογές στις 10 Μαρτίου. Άρα δεν αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου. Είναι ξεκάθαρο ότι η Όλγα Γεροβασιλη δεν ήθελε εκλογές στις 10 Μαρτίου».

Σε δήλωση της η Δώρα Αυγέρη είπε: «Η Όλγα Γεροβασίλη είπε «εάν θέλεις σε δέκα μέρες, πήγαινε μόνος σου», άρα παρέλκει η δήλωση παρουσίας της σε εκλογές. Το συνέδριο ξεκάθαρα αποφάνθηκε ότι έχουμε πρόεδρο και δεν χρειάζονται εκλογές και προχωράμε με εδραιωμένη την εμπιστοσύνη του Συνεδρίου στον πρόεδρο Κασσελάκη και προχωράμε στις επόμενες μάχες με εντολή να τα αλλάξουμε όλα».


Γεροβασίλη: Το συνέδριο καταψήφισε την πρόταση του προέδρου

«Δεν απέσυρα την υποψηφιότητά μου» τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας με δημοσιογράφους, τονίζοντας πως αυτό που συνέβη στο συνέδριο ήταν η υπερψήφιση της πρότασης του Σωκράτη Φάμελλου για την μη διενέργεια εκλογών. «Το συνέδριο είναι κυρίαρχο σώμα και καταψήφισε την πρόταση του προέδρου. Δεν μπήκαν σε ψηφοφορία οι τρεις προτάσεις. Έκανε ο πρόεδρος πρόταση να πάμε σε 10 μέρες. Του είπα δεν θα δουλέψω ποτέ ενάντια στο καταστατικό» σημείωσε η Όλγα Γεροβασίλη.

Όπως εξήγησε : «Υπήρχαν οι τρεις προτάσεις: Πρόταση Φάμελλου που γνωρίζετε, πρόταση προέδρου και η δίκη μου να πάμε σε ένα μήνα. Το προεδρείο επέλεξε πρώτη να ψηφιστεί η πρόταση Φάμελλου. Είναι κυρίαρχη η απόφαση καθώς τα χέρια σηκώθηκαν στην πρόταση Φάμελλου. Από μένα είναι απολύτως σεβαστή. Εκτιμώ πως πρέπει να δώσουμε τη μάχη συντεταγμένα. Δεν θα είναι πετυχημένη η πορεία αν έχει πολωτική στάση ο πρόεδρος του κόμματος που εκφράστηκε με το βρείτε μου αντίπαλο».

Η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε πως «δεν απέσυρα ποτέ την πρόταση, είναι κατατεθειμένη η πρόταση και λέγοντας «αν θες σε 10 μέρες πήγαινε μόνος σου» έκανα απλά σχόλιο. Είπα θα την αποσύρω μόνο αν αποσύρεις το “βρείτε μου αντίπαλο”. Δεν απέσυρα ποτέ την πρόταση. Αυτό που έγινε ήταν ότι ψηφίστηκε η πρόταση Φάμελλου».

Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα έβαλε το ερώτημα: «Γιατί δεν μπήκαν οι άλλες δυο προτάσεις σε ψηφοφορία; Γιατί επέλεξε το προεδρείο να βάλει πρώτη σε ψηφοφορία την πρόταση Φάμελλου; Διότι δεν έπρεπε να φανεί ότι καταψηφίζεται η πρόταση του προέδρου», σχολιάζοντας μάλιστα πως «το καταστατικό δεν μπορεί να χρησιμοποιείται κατά το δοκούν. Εμείς που το συντάξαμε το ξέρουμε».

Από το περιβάλλον της Όλγας Γεροβασίλη έλεγαν πως η πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος είναι ότι ο Πρόεδρος ζήτησε εκλογές και δεν πέρασε η πρόταση του στο συνέδριο. «Δεν είναι έτσι όμως τα πράγματα» επεσήμαναν σημειώνοντας πως «ο Στέφανος Κασελακης στη πραγματικότητα ποτέ δεν ήθελε εκλογές. Είναι προφανές ότι είχε την πλειοψηφία σε ένα συνέδριο 2.800 συνέδρων που στη μεγάλη πλειοψηφία τους δεν εκλέχτηκαν αλλά ορίστηκαν. Αν ήθελε πραγματικά εκλογές λοιπόν θα το κέρδιζε. Αντιθέτως δεν το τόλμησε αλλά έβαλε τους δικούς του ανθρώπους να δουλεύουν για τη συλλογή υπογραφών για να μη γίνουν εκλογές».

Σε αυτό το πλαίσιο από το περιβάλλον της Όλγας Γεροβασίλη πρόσθεταν χαρακτηριστικά πως «είχαμε συνεπώς το εξής ευτράπελο: Ο Στέφανος Κασσελάκης να προκαλεί εκλογές από τη βάση και οι άνθρωποι του Κασσελάκη να δουλεύουν για το αντίθετο. Γνωρίζοντας βεβαίως ότι η θέση “ας μη κάνουμε τίποτα” είναι πιο ελκυστική, πιο εύκολη από τη επίπονη θέση “να δώσουμε διέξοδο τώρα”. Στο συνέδριο αυτό πράγματι έπεσαν οι μάσκες. Αλλά όχι για την Όλγα Γεροβασίλη. Είχε το σθένος να δηλώσει παρούσα στη πρόσκληση. Στο συνέδριο έπεσαν οι μάσκες για μια σειρά από στελέχη που υποκριτικά στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη με ημερομηνία λήξης. Ίσως τελικά όλοι αυτοί θα έπρεπε να είχαν προβλέψει το συνέδριο αυτό να τελειώσει τη Κυριακή των Βαΐων και όχι σήμερα».


Το πινγκ-πονγκ Κασσελάκη-Γεροβασίλη

«Παιδιά έπεσαν οι μάσκες, δεν πάμε σε εκλογές, προχωράμε μπροστά» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης ολοκληρώνοντας ένα πινγκ πονγκ μεταξύ του ίδιου και της Όλγας Γεροβασίλη επάνω στην σκηνή του Συνεδρίου, ενώ στο τραπέζι είχε πέσει προς ψήφιση η πρόταση Φάμελλου, Παππά και Γιώργου Τσίπρα να μην γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές.

Η Όλγα Γεροβασίλη πήρε τον λόγο αμέσως μετά την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος επέμεινε στις εσωκομματικές εκλογές στις 10 Μαρτίου και του απάντησε πως «στην εναρκτήρια ομιλία σου είπες βρείτε μου αντίπαλο και πάμε. Αν το ανακαλέσεις σταματάμε εδώ. Αλλιώς εγώ το Κατασταστικό του κόμματος δεν θα το παραβιάσω ποτέ» και πως «τώρα αν θέλεις εκλογές σε δέκα μέρες κάντες μόνος σου και να δούμε τι θα πάρεις».

Ο Κασσελάκης ανταπάντησε στην Γεροβασίλη «πως αν αποσύρεις την υποψηφιότητα σου τότε αποσύρω το σενάριο των εκλογών» με την Γεροβασίλη να απαντά πως «Δεν είμαι εγώ αυτή που έβαλα την πρόταση για εκλογές».

 

 https://www.ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.