Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Σέρρες : Εκδήλωση στο Λύκειο Ελληνίδων

 




Πιστή στις παραδόσεις και τις ηθικές αξίες η “οικογένεια” του Λυκείου Ελληνίδων Σερρών έκοψε τη βασιλόπιτά της στη φιλόξενη αίθουσα του ιδιόκτητου κτιρίου του συλλόγου, που κατακλύστηκε από μέλη και φίλους.

Το ΛΕΣ Σερρών αποτελεί απτό παράδειγμα των ευεργετικών επιδράσεων που έχει στα άτομα η συμμετοχή τους μέσα σε μια “οικογένεια” παραδοσιακής μορφής. Κοινωνικοί σχηματισμοί αυτού του είδους ξεχωρίζουν για τους δεσμούς και την καλή “χημεία” που αναπτύσσεται μεταξύ των μελών τους προάγοντας την κοινωνικοποίηση αλλά και τον πολιτισμό.


Η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Σερρών κ. Στέλλα Ελευθεριάδου

 

Στυλοβάτης του Λυκείου Ελληνίδων Σερρών η αεικίνητη πρόεδρός του κ. Στέλλα Ελευθεριάδου, η οποία μπορεί να μη διεκδικεί δάφνες λαογράφου αλλά με την ηθικοπλστική ομιλία της ανέδειξε τη διαδικασία άδηλης μάθησης μέσα της οποίας μπολιάζονταν στα νέα παιδιά της δικής της εποχής σπουδαίες αξίες όπως ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη.

Παραδείγματα προς μίμηση αποτελούσαν οι ίδιοι οι γονείς με τις πράξεις τους με τα μικρά παιδιά μιας γειτονιάς ήταν πάντα διαθέσιμα για τα θελήματα ηλικιωμένων ατόμων, ενώ βιβλία άλλαζαν διαρκώς χέρια επιτυγχάνοντας “κλίμακες οικονομίας” αλλά και προστατεύοντας το περιβάλλον!

Ανέδειξε, επίσης, πως οι οικογένειες κάποιες δεκαετίες πριν λειτουργούσαν οικολογικά αξιοποιώντας στο έπακρο τα περισσεύματα από το φαγητό της ημέρας μετατρέποντάς τα στο γεύμα της επόμενης, ενώ με τις κατάλληλες παρεμβάσεις ρούχα “ανακαινίζονταν” και αποκτούσαν την αίσθηση του καινούργιου επεκτείνοντας τη διάρκεια της “ζωής” τους ακολουθώντας την εξελικτική πορεία των παιδιών.


Η βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή με την πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Σερρών κ. Στέλλα Ελευθεριάδου

Όλα τα παραπάνω αποτελούσαν φιλοσοφία ζωής με την πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Σερρών να απαντά σε όσους υποστηρίζουν ότι η παράδοση αποτελεί “συντήρηση” και “οπισθοδρόμηση” πως, ιδιαίτερα στην εποχή μας, αναδεικνύεται σε βιωματική ανάγκη.

Η κ. Ελευθεριάδου αντιπαρέβαλε τα παιδιά της εποχής της, που παρά τις στερήσεις και τις δυσκολίες ήταν χαρούμενα, με τα σημερινά που ενώ τα έχουν όλα δεν είναι χαρούμενα.

Ευχήθηκε υγεία και καλή πρόοδο και κάλεσε “να σηκώσουμε τα μανίκια μικροί και μεγάλοι για να βοηθήσουμε τον τόπο μας”. “Ζούμε στην πιο όμορφη πατρίδα του κόσμου, είπε,  αλλά το όνομα πατρίδα έχει εξαφανιστεί από το λεξιλόγιο των Ελλήνων”.

“ Είμαστε τυχεροί, πρόσθεσε, που ζούμε σε μια όμορφη επαρχιακή πόλη που ακόμα κρατούν οι ηθικές αξίες που συγκροτούν την οικογένεια”.

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι για την κ. Ελευθεριάδου αποτελούν την καλύτερη όαση για τα παιδιά καθώς μαθαίνουν για τις αξίες της ζωής. Συνεχάρη, επίσης, τη βουλευτή κ. Φωτεινή Αραμπατζή, η οποία παραβρέθηκε στην εκδήλωση, για την καταψήφιση του νομοσχεδίου για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Παρουσίασε, επίσης, τις δράσεις του Λυκείου Ελληνίδων Σερρών ξεχωρίζοντας την έκδοση του βιβλίου “Η τραγωδία του Πόντου” από το ιστορικό ντοκουμέντο της εφημερίδας “Ακρόπολης” του 1950. Τα έξοδα έκδοσης καλύφθηκαν αποκλειστικά από το ΛΕΣ.


Επίσης, αναφέρθηκε και στη δεύτερη έκδοση που αφορούσε στο μεγαλύτερο μουσικό αρχείο της Μακεδονίας και της Θράκης, του Βασιλείου Βεηλεκτσίδη, του μουσικού του Πόντου.

Η έκδοση έγινε μέσω προγράμματος του υπουργειου Πολιτισμού, με την συνδρομή της Φωτεινής Αραμπατζή αλλά και με την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με την κ. Ελευθεριάδου να απευθύνει ευχαριστίες και τον αντιπεριφερειάρχη Σερρων κ. Παν. Σπυρόπουλο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η βουλευτής κ. Φωτεινή Αραμπατζή, η δημοτική σύμβουλος κ. Λεμονιά Κεσούλη, η πρόεδρος του Παραρτήματος Σερρών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Μαρία Θεοδωρίδου, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών κ. Κυριακή Μηλίγκα, η πρόεδρος του συλλόγου Θυγατέρες της Πηνελόπης κ. Πατραμάνη, το μέλος της διοίκησης της Εμμέλειας κ. Χρύσα Αραπάκη, η κ. Μαρία Καγλατζή διευθύντρια καταστήματος Σερρών της Alpha Bank κ.α.

Τα πλούσια εδέσματα παρασκευάσθηκαν από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Λυκείου Ελληνίδων Σερρών. 

 

 https://www.eproodos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.