Την τρίτη εταιρεία ειδικού σκοπού συνέστησε η Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο εξυγίανσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), το οποίο υπενθυμίζεται πως επικυρώθηκε από το δικαστήριο πριν 4 χρόνια, στις 26 Μαρτίου 2019.
Συγκεκριμένα χθες, Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, συστάθηκε η ανώνυμη εταιρεία Sirrus Μονοπρόσωπη (SPV 3) με αντικείμενο την αξιοποίηση του εργοστασίου στην περιοχή Λευκώνα στις Σέρρες, καθώς και του μηχανολογικού εξοπλισμού.
Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, ύψους 10.980.000 ευρώ, θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου και θα καταβληθεί ολοσχερώς από τη μοναδική ιδρύτρια, ήτοι την Τράπεζα Πειραιώς. Συγκεκριμένα, με την καταβολή σε μετρητά ποσού 2.622.813,65 ευρώ, καθώς και με την εισφορά της δανειακής απαίτησής της κατά της ΕΒΖ, ύψους 8.357.186,35 ευρώ.
Η αξία του ακινήτου και του μηχανολογικού εξοπλισμού
Το εμβαδόν του αγροτεμαχίου όπου βρίσκονται οι πρώην εγκαταστάσεις της ΕΒΖ στις Σέρρες είναι 861.242 τ.μ.
Επί του εν λόγω γηπέδου υφίσταται βιομηχανικό συγκρότημα συνολικής επιφάνειας 34.694 τ.μ., το οποίο απαρτίζεται από χώρους παραγωγής, συσκευαστήριο, αποθήκες, υδατοδεξαμενές, μονάδα παραγωγής pellet κ.λπ.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση των εκτιμητών από την αυτοψία που διενέργησαν στις αρχές Νοεμβρίου εφέτος, οι εγκαταστάσεις δεν βρέθηκαν σε λειτουργική κατάσταση, γεγονός που οφείλεται στην μακροχρόνια παύση λειτουργίας της μονάδας.
Επιπλέον έχει απομακρυνθεί τμήμα του εξοπλισμού που βρισκόταν στον περιβάλλοντα χώρο της μονάδας για αποθήκευση, και ο οποίος προήλθε από τον εξοπλισμό της μονάδας παραγωγής ζάχαρης της Ξάνθης. Όταν έκλεισε το εργοστάσιο της Ξάνθης πριν περίπου 10 χρόνια ο εξοπλισμός μεταφέρθηκε στον Λευκώνα για αποθήκευση.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με τους εκτιμητές, έχουν απομακρυνθεί οι 3 από τις 4 συσκευαστικές μηχανές, ενώ επισημαίνεται ότι η εργοστασιακή μονάδα παρουσιάζει δείγματα φθοράς και εγκατάλειψης.
Από τον μακροσκοπικό έλεγχο που διενήργησαν, τα υφιστάμενα μηχανήματα φαίνονται μη συντηρημένα και χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Ωστόσο, όπως αναφέρεται δεν παρατηρήθηκαν βασικές ελλείψεις σε ηλεκτρολογικούς πίνακες, υποσταθμούς, πίνακες χειρισμού κ.λπ.
Από την έκθεση των εκτιμητών προκύπτει ότι η αξία των ακινήτων είναι 7.381.313 ευρώ, του μηχανολογικού εξοπλισμού 2.147.801 ευρώ, των μεταφορικών μέσων 82.058 ευρώ, των επίπλων και του λοιπού εξοπλισμού 67.193 ευρώ, με την αγοραία αξία των υπό εκτίμηση παγίων της εγκατάστασης της ΕΒΖ στις Σέρρες να φθάνει συνολικά στα 9.678.366 ευρώ.
Το ζαχαρουργείο Σερρών ήταν το τρίτο εργοστάσιο της ΕΒΖ μετά εκείνα στη Λάρισα και στο Πλατύ. Κατασκευάστηκε το 1961-62 και λειτούργησε το 1963 με δυναμικότητα 2.000 tn τεύτλα την ημέρα.
Επρόκειτο για το τρίτο σε δυναμικότητα εργοστάσιο της εταιρείας. Με επεκτάσεις που έγιναν το 1985 αυξήθηκε η δυναμικότητά του στους 4.000 tn τεύτλα την ημέρα και μετά από εσωτερικές βελτιώσεις πέτυχε δυναμικότητα επεξεργασίας 5.000 tn τεύτλων την ημέρα με δυνατότητα παραγωγής σε ζάχαρη έως και 60.000 τόνους/έτος.
https://www.ot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.