Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Επιχειρούν να ελέγξουν τη ζημιά μετά τη διάσπαση

 




Να περιορίσει τη ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μετά και την εκρηκτική διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, κατά την οποία ο Στέφανος Κασσελάκης κλιμάκωσε την επίθεσή του κατά των διαφωνούντων η «Ομπρέλα» αποχώρησε, προσπαθεί η ηγεσία του κόμματος.

Ο νέος πρόεδρος σε σημερινές του δηλώσεις υποστήριξε πως «οι διαφορές μέσα στο κόμμα είναι μικρές», έκανε λόγο για ενότητα στην «καινούργια μέρα» αλλά απέφυγε να αναφερθεί στην κριτική σε βάθος.

Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται πλέον σε καθεστώς διάλυσης και αριθμεί πλέον δύο λιγότερους βουλευτές, αφού ανάμεσα στα 46 μέλη της Κ.Ε. από την «Ομπρέλα» ήταν οι ανεξάρτητοι πλέον Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτη Πέρκα, που διαγράφηκαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο κ. Κασσελάκης ζήτησε από τους δύο βουλευτές να παραδώσουν τις έδρες τους, επικαλούμενος τον κώδικα δεοντολογίας του κόμματος, αλλά αρνήθηκαν επισημαίνοντας πως «αυτός που έχει μετακινηθεί από αυτή τη γραμμή είναι ο νέος πρόεδρος και ο νέος ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «δυστυχώς, είμαι υποχρεωμένος να υπηρετήσω την υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς εκτός του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.», ξεκαθαρίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι επίσης δεν προτίθεται να παραδώσει την έδρα του.

Π. Πέρκα: Με κάλεσε ο Κασσελάκης και μου ζήτησε να παραμείνω 

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84» η κ. Πέρκα εξήγησε πως προσήλθε στη συνεδρίαση με σκοπό αποχωρήσει, όπως αποφάσισε μετά την ομιλία του κ. Κασσελάκη. «Πρόσβαλε όλους τους συντρόφους που έχουν μια διαδρομή στην Αριστερά. Προσωπικά, περίμενα μετά από εκφράσεις όπως "5η φάλαγγα της ΝΔ" που χρησιμοποίησε στην αρχική του τοποθέτηση στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το πρωί του Σαββάτου, να σηκωθούν όλοι και να φύγουν όλοι» είπε.

Η βουλευτής αποκάλυψε πως ο κ. Κασσελάκης επικοινώνησε μαζί της πριν την αποχώρησή της και πως εκείνη του ανέφερε πως «αφού μας αποκαλείς πέμπτη φάλαγγα, δεν έχει νόημα να παραμείνω στο κόμμα». Επίσης, η κ. Πέρκα κατηγόρησε πως ο πρόεδρος είναι αυτός που καταπάτησε το καταστατικό και πως είναι αστείο να επικαλείται ο ίδιος τον κώδικα δεοντολογίας.

Σ. Φάμελλος: Θα προτιμούσα προσθέσεις αντί για αφαιρέσεις

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, απάντησε στα περί «αντικαταστατικών πρακτικών» ότι «ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Μπέττυ Πέρκα μας δώσανε μια επιστολή χθες που λένε ότι αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ όφειλα να σεβαστώ το δικό τους γραπτό κείμενο και ταυτόχρονα να σεβαστώ και τη δεοντολογία της κοινωνικής ομάδας την οποία εκπροσωπώ».

«Δεν έκανα διαγραφή εγώ από το κόμμα. Αποχώρησαν από την Κοινοβουλευτική ομάδα. Αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με ένα κείμενο το οποίο είχε βαρύτατους χαρακτηρισμούς για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οφείλω λοιπόν να κάνω δύο νομίζω προβλεπόμενες κινήσεις. Το ένα είναι: να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Βουλής ότι θέτονται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας εφόσον αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πιστεύω να μου ζήτησαν ποτέ να μείνουν στη Κοινοβουλευτική ομάδα. Δεν το έκαναν» είπε στην ΕΡΤ.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα για «προσθέσεις» στο κόμμα και τόνισε ότι ακούστηκαν «ακραίες τοποθετήσεις» κατά του προέδρου. «Εμένα με βρίσκουν αντίθετο αυτές οι εκφράσεις. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει τέτοια προσωποκεντρική προσέγγιση από οποιαδήποτε πλευρά κι αν γίνεται και νομίζω ότι το ποια θα είναι η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να το πούμε όταν τελειώσει το συνέδριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Έχει δύο ήττες στις εκλογές, τις βουλευτικές, έχασε τον ηγέτη του, τον Αλέξη Τσίπρα και είχε και ένα αρνητικό αποτέλεσμα στις δημοτικές εκλογές» 

Σε ό,τι αφορά τους Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, που αποχώρησαν, ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι «η παραπομπή τους στην Επιτροπή Δεοντολογίας των τεσσάρων που είχε προηγηθεί, θεωρώ ότι ήταν μια διαδικασία». «Οι πολιτικές τοποθετήσεις των συντρόφων που έχουν μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει στο βαθμό που αφορούν το καταστατικό να κρίνονται από την επιτροπή δεοντολογίας» σημείωσε.

 https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.