Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Δήμος Ηράκλειας : Γιώργος Κουτσάκης- Οι δημότες δεν θα επιτρέψουν σε αυτούς που κακοδιαχειρίστηκαν τα δημοτικά πράγματα να επιστρέψουν

 


 

 

Βέβαιος για την εκλογική νίκη του συνδυασμού του «Νέα Πορεία» στην εκλογική αναμέτρηση της 8ης Οκτωβρίου εμφανίζεται ο Δήμαρχος  Ηράκλειας  και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Γ. Κουτσάκης.

Θεωρεί ότι οι δημότες του Δήμου Ηράκλειας θα  υπερψηφίσουν την νύν δημοτική αρχή η οποία έδωσε δείγματα γραφής  διοίκησε με σοβαρότητα, σωφροσύνη τον Δήμο, παρήγαγε έργο σημαντικό και οδήγησε στην δικαιοσύνη, από την οποία διερευνώνται, όλες τις σκοτεινές υποθέσεις της προηγούμενης δημοτικής περιόδου.

«Είμαι βέβαιος ότι οι δημότες δεν θα επιτρέψουν σε αυτούς που κακοδιαχειρίστηκαν τα δημοτικά πράγματα να αναλάβουν ευθύνες. Θα τους δώσουν την απάντηση στην κάλπη», δηλώνει ο Γ. Κουτσάκης.

Η θητεία σας σημαδεύτηκε από τις ειδικές καταστάσεις της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Υπό αυτές τις συνθήκες είστε ικανοποιημένος από το έργο που παρήγαγε η δημοτική σας αρχή;

Δεν ήταν μόνο αυτά που περιγράφετε, δηλαδή τα 2,5 χρόνια της πανδημίας και η ενεργειακή κρίση που προέκυψε, δημιουργώντας πολλά λειτουργικά προβλήματα.

Αν υπολογίσουμε και την προεκλογική χρονιά που διανύσαμε, γιατί μετά τον Μάρτιο του 2023 είχαμε μπει ουσιαστικά σε αυτό το κλίμα και υπήρχαν δυο διαδοχικές εθνικές εκλογές( Μάιο και Ιούνιο). Στη συνέχεια είχαμε  την ανάληψη καθηκόντων στα υπουργεία  και ακολούθως ήρθε και ο Αύγουστος που είναι ο εθνικός μήνας των διακοπών. Κάτω από αυτό το πρίσμα  καταλαβαίνει κανείς το μεγάλο κενό που υπήρχε.

Εμείς έχουμε δημοπρατημένα έργα ύψους 10-12 εκατομμυρίων ευρώ, συμβασιοποιημένα και έχουμε κολλήσει στη λέξη μετάπτωση του προϋπολογισμού των Υπουργείων, ώστε να πάρουμε τις χρηματοδοτήσεις και να συνεχίσουμε τα έργα. Έχουμε, όπως σας είπα, πολλά έργα δημοπρατημένα και συμβασιοποιημένα αλλά δεν έρχονται τα χρήματα για τους λόγους που σας ανέφερα.

Με αυτές τις συνθήκες δεν θα σας πω ότι είμαι ικανοποιημένος, πάντα υπάρχει κάτι καλύτερο από το καλό, αλλά ουσιαστικά και αντικειμενικά  υπήρχαν σοβαρά εμπόδια. Εμείς δείξαμε δείγματα γραφής.

Κατασκευάστηκε ο περιφερειακός δρόμος της Ηράκλειας, προχωρήσαμε σε ασφαλτοστρώσεις στα δημοτικά διαμερίσματα, αναβαθμίζουμε τα κλειστά γυμναστήρια.

Προχωρά το έργο της αποχέτευσης που ήταν ένα όνειρο για την Ηράκλεια και θα ανακουφίσει τους δημότες από ένα σοβαρό πρόβλημα. Το μεγαλύτερο τμήμα του έργου στον αστικό ιστό έχει τελειώσει.

Λειτουργήσαμε μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες, εγώ δεν θυμάμαι άλλη περίοδο με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Κάτι άλλο σημαντικό που πιστεύω ότι πρέπει να μας πιστωθεί ως δημοτική αρχή είναι ότι μειώθηκαν σημαντικά τα κρούσματα παραβατικότητας που υπήρχαν στο Δήμο μας. Το θέμα της ασφάλειας ήταν μία από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Πήραμε πρωτοβουλίες για την επίτευξη αυτού του στόχου και πιστεύω ότι φέραμε αποτελέσματα.

Στις προηγούμενες εκλογές εκφράστηκε έντονα η λαϊκή απαίτηση για αλλαγή στα δημοτικά πράγματα της Ηράκλειας. Η παραπέρα εξέλιξη των πραγμάτων  απέδειξε ότι η αλλαγή αυτή ήταν   επιβεβλημένη. Βγήκαν στην επιφάνεια φαινόμενα κακοδιαχείρισης. Θέλουμε να μας ενημερώσετε για τη εξέλιξη αυτών των υποθέσεων

Το πρώτο θέμα που ανακαλύψαμε είχε σχέση με την ΔΕΥΑΗ  η οποία παρουσίασε ένα οικονομικό κενό ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, οφειλών  προς την ΔΕΗ.

Ερευνήσαμε το θέμα και διαπιστώσαμε ότι οι πληρωμές δεν γίνονταν στην ώρα τους και με τον τρόπο που έπρεπε. Φαινόταν λογιστικά στο ταμείο της ΔΕΥΑΗ ότι  ήταν τακτοποιημένα αλλά τα χρήματα αντί να είναι στο ταμείο της ΔΕΗ ακολουθούσαν άλλες διαδρομές οι οποίες δεν έχουν αποκαλυφθεί.

Υπήρξε ομολογία  από συγκεκριμένο άνθρωπο που ήταν ο διαχειριστής αυτών των χρημάτων ότι από το 1,5 εκατομμύριο ευρώ τα 850 χιλιάδες ευρώ εξαφανίστηκαν με συγκεκριμένο λογιστικό τρόπο.

Οι μηνύσεις που έπρεπε να γίνουν  από τη ΔΕΥΑΗ έγιναν προς τους υπεύθυνους και κατά παντός υπευθύνου.

Η προανακριτική διαδικασία έχει φθάσει σε ένα σημείο αλλά το περιεχόμενο της δεν το γνωρίζουμε. Πέρα από τον καταλογισμό των ευθυνών που θα προκύψουν άμεσα, πιστεύω το σημαντικότερο στην ιστορία είναι το θέμα της διαχείρισης.

Και σε αυτόν τον τομέα η προηγούμενη δημοτική αρχή έχει σοβαρότατες ευθύνες.

Δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν ήξερε και δεν γνώριζε γιατί αυτό επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την θέση της. Δεν ήξερες πως πρέπει να διοικήσεις; Αν δεν ήξερες, δεν γνώριζες δεν έκανες έλεγχο αυτό σημαίνει ότι δεν γνωρίζεις πως πρέπει να διοικείς και ουσιαστικά ομολογείς  ότι δεν μπορείς να αναλαμβάνεις δημόσιες ευθύνες,  είσαι για άλλες δουλειές

Όταν διαπίστωσαν ότι υπάρχει οικονομικό κενό έπρεπε να κινηθούν για να διαφυλάξουν τα συμφέροντα του Δήμου. Δεν το έκαναν,  κάτι που κάναμε εμείς όταν αναλάβαμε.

Σε μία συνεδρίαση του Δ.Σ. Ηράκλειας στην αρχή της θητείας μας όταν προχωρήσαμε σε ενημέρωση για τα οικονομικά της ΔΕΥΑΗ ο πρώην δήμαρχος  μας είπε αφήστε το, αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη εγώ, μην πυροβολείτε τους υπαλλήλους .

Όταν στη συνέχεια παρουσιάσαμε τα αριθμητικά δεδομένα και το ύψος της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος  ο πρώην δήμαρχος μας είπε ότι δεν ξέρει τίποτε, δεν αναλαμβάνω τίποτε.

Διαρροές για την κατάσταση που υπήρχε στη ΔΕΥΑΗ υπήρχαν από το 2016 αλλά η πρώην δημοτική δεν έκανε τίποτε

Εμείς αντίθετα  ως δημοτική αρχή πήραμε πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση για την διαλεύκανση της υπόθεσης και το θέμα βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης.

Πήραμε πρωτοβουλίες για τη σωτηρία της ΔΕΥΑΗ και το καταφέραμε.

Σε διαφορετική περίπτωση το μερίδιο που αναλογούσε σε κάθε δημότη για να σωθεί η επιχείρηση ήταν πάνω από 2000 χιλιάδες ευρώ σε κάθε παροχή νερού. Αυτό πρέπει να ξέρουν οι δημότες μας.

Το δεύτερο θέμα που αντιμετωπίσαμε ήταν η διασπάθιση δημόσιου χρήματος στο ταμείο του Δήμου. Για το θέμα αυτό υπήρξε απόλυση του συγκεκριμένου υπαλλήλου.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι στο θέμα της ΔΕΥΑΗ λένε ότι δεν ήξεραν, δεν γνώριζαν, ούτε στο θέμα του ταμείου του Δήμου δεν ήξεραν τι συμβαίνει;

Τέτοιες ευθύνες δεν μπορούν να απαλυνθούν με τέτοιου είδους επιχειρηματολογία. Ας καταλάβει ο κόσμος ποιος μπορεί να διοικήσει τον τόπο με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, και συνέπεια λόγων και έργων.

Εμείς υποσχεθήκαμε προεκλογικά  απόλυτη διαφάνεια και αυτό αποτέλεσε την πυξίδα μας σε  όλη τη διάρκεια της θητείας μας.

 

Παρακολουθούμε όμως ότι οι δυνάμεις του παρελθόντος θέλουν να επανακάμψουν. Τι έχετε να σχολιάσετε επ αυτού;

Ναι προσπαθούν να επανακάμψουν  και διασπείρουν διάφορα ψέματα, αλλά οι δημότες έχουν πάρει το μήνυμα και  δεν παρασύρονται από τα όσα ακούν και μάλιστα δημόσια τοποθετούνται ανάλογα για τα έργα και τις ημέρες τους στη διοίκηση του Δήμου Ηράκλειας

Οι δημότες μας δεν θα τους επιτρέψουν να  διαχειριστούν ξανά τα  δημοτικά πράγματα.

Έδωσαν εξετάσεις και απέτυχαν παταγωδώς.

Δεδομένου ότι η νέα δημοτική αρχή θα εκλεγεί για μία πενταετία και ελπίζοντας ότι θα εκλείψουν τα έκτακτα γεγονότα της προηγούμενης περιόδου πως βλέπετε την προοπτική αυτή για το Δήμο Ηράκλειας και τα έργα που μπορούν να γίνουν;

Όπως σας είπα προηγουμένως έχουμε 1,5 εκατομμύριο ευρώ συμβασιοποιημένα έργα αγροτικής οδοποιίας που καλύπτουν ένα μεγάλο δίκτυο του Δήμου και θα βοηθήσουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους μας.

Όταν τα έργα αυτά εκτελεστούν θα φανεί η μεγάλη διαφορά.

Επίσης θα βελτιωθεί η εικόνα στο ενδοδημοτικό δίκτυο με τις παρεμβάσεις που έχουμε προγραμματίσει.

Παράλληλα θα προχωρήσει το έργο του τηλεελέγχου στην κατανάλωση του νερού.

Προχωρούν οι εργασίες της επέκτασης του δημαρχείου , έργο που είναι συμβασιοποιημένο.

Έχουμε επίσης καταθέσει  στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρόταση ένταξης  για την αξιοποίηση της Γεωθερμίας. Οι προοπτικές εμφανίζονται καλές και αισιόδοξες. Υπάρχουν δυνατότητες ο Δήμος να συμβάλλει στην  οικονομική ανάκαμψη της περιοχής μας.

 Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

 

https://sertharros.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.