Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

Δήμος Εμμανουήλ Παππά : Χορός , τραγούδι και άφθονος χαλβάς σιμιγδαλένιος στο Χρυσό

 


 

 

Με επιτυχία άφθονο χορό, τραγούδι και χαλβά σιμιγδαλένιο πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Κρτσμας» στο Χρυσό Σερρών. 

 

Διοργανωτής της εκδήλωσης ήταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Χρυσού, ο οποίος τίμησε και τα 35 χρόνια απο την ίδρυση του με την υποστήριξη του Δήμου Εμμανουήλ Παππά και η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Ρουμάντζα (παλιά πλατεία) του Χρυσού.

Ο «Κρτσμάς» είναι ντοπιολαλιά της Μακεδονίας. Είναι μια εθιμική τελετουργία κατά την οποία το κέρασμα σιμιγδαλένιου χαλβά έχει την τιμητική του μετά τη λήξη των κοπιαστικών εργασιών, που ήταν το θέρισμα το σπάσιμο – μπούρλιασμα /πέρασμα του καπνού στο τέλος του καλοκαιριού και το παστάλιασμα στο τέλος του Γενάρη- Φλεβάρη.

Το τραπέζι που κάνει κάποιος όταν τελειώνει μια δουλειά και αποτελεί από μόνο του ένα πολιτιστικό γεγονός ιδιαίτερης σημασίας , μια αγροτική ευχαριστήρια γιορτή που σηματοδοτεί τη λήξη των εργασιών.

https://epiloges.tv/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.