Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Κοίτα να μαθαίνεις : Και μεις που νομίζαμε οτι υπάρχει αντιπολίτευση

 

 


 

 

 

 

Ήταν 23 Μαρτίου 2021, όταν με κάθε επισημότητα παραδόθηκαν από τον Δήμαρχο Σερρών κ. Αλέξανδρο Χρυσάφη, τα κλειδιά του «Γραφείου της Αντιπολίτευσης» στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

Και τι γραφείο. Με πλούσιο εξοπλισμό  ακόμη και για τηλεδιασκέψεις.   Οι πληροφορίες ότι εδώ και καιρό το  «γραφείο της Αντιπολίτευσης» έχει πιάσει  αράχνες, δεν επαληθεύτηκαν.

ΑΡΘΡΟ του Νίκου Κουφοτόλη

Και να οι κάμερες, τα χαμόγελα και να οι ευχές από τον Δήμαρχο και τους Επικεφαλείς. Να επιτελέσουν το θεσμικό τους ρόλο που εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του Δήμου με την «εποικοδομητική αντιπολίτευση» (όπως την εννοεί ο καθένας).

Δυστυχώς,  μόνο απογοήτευση. Ενώ ο ρόλος της Αντιπολίτευσης  είναι να ελέγχει τη Δημοτική Αρχή και τις αποφάσεις. Να στηλιτεύει τα λάθη και τις όποιες αυθαιρεσίες της, αυτοί επέλεξαν να  ασκήσουν τυπικά το ρόλο που τους ανατέθηκε από τους πολίτες με την ψήφο τους.

Την ώρα που έπρεπε να υπάρξει μια ισχυρή αντιπολίτευση (18 σύμβουλοι η Δημοτική Αρχή-23 η αντιπολίτευση) που θα περιόριζε την επίπλαστη παντοδυναμία της Δημοτικής Αρχής στην Οικονομική Επιτροπή (που λάμβανε πλέον τις κυριότερες αποφάσεις), και ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου καθίστατο στην πράξη «διακοσμητικός» ούτε καν πέρασε από τη σκέψη της αντιπολίτευσης να μιλήσουν με μια φωνή.

Είχαν να κάνουν με  ένα σύστημα εξουσίας  με έφεση στην ευνοιοκρατία, ιδεολογική προσήλωση,  που σπαταλά (νομότυπα) το άφθονο δημόσιο χρήμα (λογω covid),  το να σιωπάς ή να κάνεις πως κοιμάσαι δεν αποτελεί επιλογή.

Δεν είναι άμοιροι ευθυνών, που άφησαν ένα σύστημα Δημοτικής Εξουσίας με επικεφαλής  έναν Δήμαρχο να «παίζει» στο πολιτικό γήπεδο χωρίς αντίπαλο.

Η ύπαρξη ισχυρής, αντιπολίτευσης δεν μπορεί να είναι απλά μια απολύτως αναγκαία έκφραση του πολιτικού πλουραλισμού. Αποτελεί ταυτόχρονα ένα «εκ των ων ουκ άνευ» θεσμικό αντίβαρο στην ενδογενή τάση κάθε εξουσίας προς τον δεσποτισμό.

Η δημοτική αρχή στη συνείδηση της τοπικής μας κοινωνίας φαντάζει ως η «μοναδική», γιατί η απουσία αντιπολίτευσης την έκανε έτσι στην κοινή γνώμη. Και αυτό έχει ονοματεπώνυμο.

Δημιουργήθηκε ένα σύστημα ρουσφετιών και ευνοιοκρατίας,  μια εξουσία που ήταν αρεστή σε κάποιους λίγους «ημέτερους» και ισχυρούς, με τον έλεγχο της μεγάλης πλειονότητας των ΜΜΕ, εκμεταλλευόμενη την εποχή της οικονομικής δυσπραγίας στο χώρο,  χωρίς φραγμούς, να ζούμε εποχές «Τσοβόλα, δώστ’ τα όλα» και αυτοί αλλού τυρβάζουν.

Θέλει θάρρος να ειπωθεί η αλήθεια.

Η επιλογή το να συμμετάσχουν στο «πάρτυ» οδήγησε σε πρακτικές: «να  μην δοκιμάσουμε κι εμείς κανένα φοντάν, κανένα κομματάκι τούρτα». «Εμείς δεν έχουμε  παιδιά, νύφες, ανήψια, γαμπρούς, ξαδέρφια, και λοιπούς συγγενείς να βολέψουμε στα προγράμματα covid». «Ένα περίπου χιλιάρικο το μήνα είναι».  

Ενώ έπρεπε να αναδείξουν πολιτικά το ζήτημα των προσλήψεων που πραγματοποιήθηκαν σε στενό οικογενειακό κλίμα, «Συμμαχίας Σερραίων», αποφάσισαν να γίνουν και αυτοί μέλη της «ίδιας οικογένειας» έστω και «εξ αγχιστίας».

Παραδεχτείτε το να σας «δικαιολογήσουμε» βρε αδελφέ. «Για την φουκαριάρα την μάνα σας» το κάνατε. Αλλά τουλάχιστον συντονισμένα να κάνατε το ελάχιστο. Είναι και εκείνη η ριμάδα η αξιοπρέπεια. Ουτε καν αντιπροτείνατε ως αντιπολίτευση, εναλλακτικές λύσεις, χρήσιμες και εφαρμόσιμες προτάσεις,  καλύτερες από αυτές που είχε επιλέξει η Δημοτική Αρχή. 

Κανείς δεν θέλει μια αντιπολίτευση της «καθολικής άρνησης», ή μιας αντιπολίτευση «κραυγών», που είναι προφανές ότι δεν προσφέρει τίποτα. Σαν αυτή που είχε περάσει η προηγούμενη δημοτική αρχή που και σοβαρή και αξιόπιστη ήταν και όχι του «Θεαθήναι». 

Γραφείο Αντιπολίτευσης υπάρχει. Αξιωματική Αντιπολίτευση;

Τελικά ορισμένοι δεν έκαναν ούτε για αντιπολίτευση. Άλλοι έφθασαν στο σημείο, μεταξύ «τυριού και αχλαδιού» να παραδεχτούν, «είπαμε και καμία υπερβολή έτσι για τη φουκαριάρα τη  μάνα μας».  

Όσο για τους λίγους,  τους ελάχιστους που τόλμησαν να σηκώσουν ανάστημα, βλέπε Τερζή, Παπαφωτίου, Γεωργούλα, Χαραλαμπίδου, αυτοί, που λίγοι αντιλήφθηκαν ότι  δεν προτιμούνταν  από τα τοπικά τηλεοπτικά μέσα. Κανείς λογικός δεν πιστεύει ότι αυτό δεν έγινε με παρεμβάσεις άνωθεν.

Χαλαρά η ζωή είναι ωραία…. Χαλαρά…. Στην επόμενη απογραφή κινδυνεύουμε να γίνουμε μαχαλάς.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.