Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Ώρα ευθύνης : Στον αέρα οι επιχορηγήσεις αθλητικών σωματείων ???

 


 


Στα τέλη του Νοεμβρίου 2022, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών και ένα από τα θέματα του ήταν η έγκριση οικονομικής επιχορήγησης από το Δήμο Σερρών προς τον Μ.Γ.Σ. Πανσερραϊκός  με ένα ποσό της τάξεως 12.000€. Ενίσχυση  που είχε να κάνει με την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης  έξι (6) αθλητικών τμημάτων του, που συμμετείχαν –
αγωνίζονταν σε Εθνικά Πρωταθλήματα Ολυμπιακών Αθλημάτων για την αγωνιστική περίοδο 2021-2022, καλύπτοντας δαπάνες που αφορούσαν  μετακινήσεις της προηγούμενης αθλητικής χρονιάς.
Ο Δήμος Σερρών βάσει του ν. 4954/2022 δύναται να παρέχει χρηματική επιχορήγηση σε σωματεία για την κάλυψη εξόδων μετακίνησης τους.
Όταν η Δημοτική Αρχή αντιλήφθηκε το ατόπημα να χρηματοδοτήσει  μόνο έναν αθλητικό σύλλογο, ακόμη κι αν είναι ο μεγαλύτερος, αγνοώντας όλους τους υπόλοιπους το θέμα αποσύρθηκε, με την δικαιολογία, (όπως αναφέρεται στα πρακτικά) προκειμένου να έρθει
νέα εισήγηση από το αρμόδιο τμήμα.
Σήμερα μετά από  5 μήνες από την απόσυρση του θέματος, η τύχη του αγνοείται.
Η Συμμαχία Σερραίων στο πρόγραμμα της ανέφερε: ‘’Ενισχύουμε όλα τα αθλητικά σωματεία με έναν δίκαιο τρόπο ανάλογα με τις ανάγκες και τη δυναμικότητα του κάθε Συλλόγου ‘’.
Ενώ θα περίμενε κανείς από μια σοβαρή δημοτική αρχή, στο όνομα της αξιοπιστίας και του σεβασμού των δικών της θέσεων,  να αξιοποιήσει τις υπάρχουσες δυνατότητες στην κατεύθυνση στήριξης όλων των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων του Δήμου μας, με διαφάνεια και δικαιοσύνη, δυστυχώς  για άλλη μια φορά δεν ανταποκρίνεται στοιχειωδώς
στις υποχρεώσεις της για ισότιμη και δίκαιη μεταχείρισή τους.
Μια Δημοτική Αρχή που πιστεύει στη χρηστή διοίκηση και αντιλαμβάνεται την ευθύνη που έχει αναλάβει απέναντι στους Σερραίους δημότες, θα έπρεπε στο συγκεκριμένο θέμα:
1.       Να είχε σχεδιάσει και παρουσιάσει έγκαιρα τον προγραμματισμό στήριξης των Αθλητικών Συλλόγων που θα κάλυπτε  όλη τη δημαρχιακή της θητεία.

2.  Να είχε συντάξει και δημοσιοποιήσει τις θέσεις της, σχετικά με την
κατηγοριοποίηση, βαθμολόγηση  και κατάταξη των αθλητικών σωματείων του
Δήμου Σερρών, σε συνεργασία με το ΤΕΦΑΑ Σερρών προκειμένου να αξιοποιήσει τις   γνώσεις  του ακαδημαϊκού στελεχιακού δυναμικού του.
3.       Να είχε ορίσει μια επιτροπή  αθλητικών παραγόντων εγνωσμένου και
αδιαμφισβήτητου κύρους, η οποία σε συνεργασία με το Δήμο Σερρών, θα είχε
απευθύνει πρόσκληση προς όλα τα  Ερασιτεχνικά Αθλητικά Σωματεία που
δραστηριοποιούνται στο Δήμο Σερρών να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους  με αίτησή τους καθώς και τον προγραμματισμό τους.
4.       Να είχε προϋπολογίσει το ύψος των διαθέσιμων πόρων που είναι σε θέση να διαθέσει στους Αθλητικούς Συλλόγους, η κατανομή των οποίων να γίνει σε συγκεκριμένη ημερομηνία σε ετήσια βάση, καθόσον η χρηματοδότησή τους από την Πολιτεία είναι σε συνάρτηση  με  ισόποσα ποσά από χορηγίες τους.
5.       Στο όνομα της διαφάνειας και της αξιοπιστίας των πράξεων της θα έπρεπε να συμμετάσχουν στις διαδικασίες και εκπρόσωποι της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου

  Όλοι οι σοβαροί  ερασιτεχνικοί σύλλογοι προγραμματίζουν τις δράσεις τους, ανάλογα με τα έσοδα τους και πορεύονται αντίστοιχα, στη βάση ενός έγκαιρου προγραμματισμού των δραστηριοτήτων τους.  Οι σύλλογοι  γνωρίζουν  ότι για να λάβουν επιχορήγηση πρέπει να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, όπως -  να φέρουν  ειδική αθλητική αναγνώριση
της ΓΓΑ, - να έχουν καταχωρηθεί με οριστική εγγραφή στο Ηλεκτρονικό Μητρώο ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, - να τηρούν την ασφαλιστική και φορολογική νομοθεσία.
Είναι ευθύνη της Δημοτικής Αρχής να στηρίξει οικονομικά τα ερασιτεχνικά σωματεία  που έχουν την έδρα τους εντός του Δήμου Σερρών  (Αθλητικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους) με δική τους ευθύνη σε ότι αφορά τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις.
Οι εποχές απαιτούν σοβαρότητα και προσεκτικούς καλά σχεδιασμένους χειρισμούς.  Η υπόνοια μικροπαραταξιακής εκμετάλλευσης  των διαθέσιμων κονδυλίων  (χορηγήσεων) του Δήμου Σερρών σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους είναι κατακριτέα. Αν κάτι πρέπει να αφήσουμε πίσω μας είναι η προχειρότητα και η ανευθυνότητα που διακρίνει τη
σημερινή δημοτική αρχή, οι παλαιοκομματικές πρακτικές των διακρίσεων και της μεροληπτικής συμπεριφοράς κατά περίπτωση.

Από το γραφείο Τύπου

1 σχόλιο:

  1. Ένα ρουσφετάκι πήγε να κάνει ο κ. Χρυσανθιδης και το κάναμε θέμα. Έλα τώρα με τις μικροπολιτικές αντιλήψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.