Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Eκλογές 2023: Πότε κλείνει η Βουλή

 


Με βάση τα δεδομένα και τις υπάρχουσες πληροφορίες οι εργασίες της Βουλής θα

συνεχιστούν μέχρι την Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου ή την Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου. Τότε προγραμματίζεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια το «ερανιστικό» νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα περιλαμβάνει διατάξεις πολλών υπουργείων. Κατόπιν θα διακόψει τις εργασίες της για τις ημέρες του Πάσχα ενώ αναμένεται να ανοίξει ξανά τις εργασίες της στις 24 Απριλίου.

Με δεδομένο, εκ του Συντάγματος, πως η Βουλή πρέπει να διαλυθεί από 30 έως 22 ημέρες πριν την προσφυγή στις κάλπες το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής αναμένεται να θυροκολληθεί στο κοινοβούλιο είτε την Δευτέρα 24 Απριλίου είτε την Παρασκευή 28 Απριλίου.

Η κάλπη της απλής αναλογικής

Σημειώνεται πως οι εκλογές της 21ης Μαίου θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής με πλαφόν 3% που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2016. Στο υπαρκτό σενάριο, με βάση τα σημερινά δεδομένα, που κανένα κόμμα δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη εκκινεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μια διαδικασία η οποία θεωρητικά μπορεί να ολοκληρωθεί και την ίδια ημέρα, μπορεί, ωστόσο, και να φτάσει μέχρι και εννιά ημέρες. Η διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης δίνεται στους αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων σε κοινοβουλευτική δύναμη και ισχύει για τρεις ημέρες.

Αν δεν τελεσφορήσει η διαδικασία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών. Σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Βουλή.

Βουλή μιας ημέρας

Σχεδόν παράλληλα θα αρχίσουν οι διαδικασίες συγκρότησης της Βουλής που θα έχει προκύψει από τις εκλογές της 21ης Μαΐου και η ανάδειξη Προέδρου Βουλής, που θα είναι προσωρινός. Η διαδικασία αυτή θα απαιτήσει δύο συνεδριάσεις της Ολομέλειας. Στην πρώτη θα γίνει η ορκωμοσία και στην δεύτερη η ανάδειξη προεδρείου και κατόπιν το απόγευμα της ίδιας ημέρας ή το πρωί της επόμενης θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διαλύσεως της Βουλής.

Οι δεύτερες εκλογές ακολουθώντας το συνταγματικό χρονοδιάγραμμα, με τη διάλυση της νέας Βουλής και τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, αναμένεται να διεξαχθούν, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που είχαν ψηφίσει Μητσοτάκης και Βελόπουλος, στις αρχές Ιουλίου με λίστα βουλευτών. 

 

 https://www.ieidiseis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.