Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Δύο αδέρφια στις Σέρρες φτιάχνουν προϊόντα από γάλα και κρέας βουβαλιού – Καζάν ντιπί, καβουρμάς και… Κερκινέλλα

 


 

Ο Αδάμ και ο Λευτέρης είναι δύο αδέρφια που ζουν και δραστηριοποιούνται σε ένα πολύ μικρό χωριό των Σερρών, το Θρακικό Ομαλό. Εδώ και 25 χρόνια διατηρούν μια κτηνοτροφική μονάδα που βρίσκεται στην κοίτη του ποταμού Στρυμόνα. Aριθμεί περίπου 200 βουβάλια, τα οποία είναι ελευθέρας βοσκής.

Οι δυο τους, αποφάσισαν εν μέσω πανδημίας, να επεκτείνουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια και να ανοίξουν το «Kerkini’s Meat», ένα κρεοτεχνείο, όπως το αποκαλούν, στο μικρό χωριό όπου ζουν. Εκεί πωλούν κρέας- κιμά, λουκάνικα, αλλαντικά, καβουρμά- όλα από τα βουβάλια τους, τα οποία εκτρέφουν με δικές τους τροφές.

Μάλιστα, πριν από περίπου έναν χρόνο, ο Αδάμ και ο Λευτέρης άνοιξαν και τυροκομείο στο ίδιο σημείο, με την ονομασία «Kerkini’s Milk», όπου φτιάχνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και πεντανόστιμα γλυκά από βουβαλίσιο γάλα. Καζάν ντιπί, εκμέκ κανταΐφι, παγωτό με γεύσεις σοκολάτα, βανίλια, cranberry και κρέμες είναι μερικά από αυτά που θα βρει κανείς στο μαγαζί τους. Οι πελάτες μπορούν να απολαύσουν ένα κομμάτι γλυκό ή το παγωτό της αρεσκείας τους στον χώρο αναψυχής που διαθέτει το κατάστημα λιανικής, συνοδεία του αγαπημένου τους καφέ.

«Οι επιχειρήσεις μας πηγαίνουν πολύ καλά. Η μονάδα μας είναι επισκέψιμη για όλους. Μπορεί ο καθένας να δει από πού ξεκινάει η παραγωγή. Μας εμπιστεύεται πολύς κόσμος», ανέφερε στο thestival.gr o κρεοπώλης και απόφοιτος της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, Αδάμ Ξανθόπουλος. Ο ίδιος είναι επίσημο μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας στον τομέα του βουβαλιού και εξειδικευμένος στην παρασκευή του γλυκού καζάν ντιπί, ενώ παραδίδει μαθήματα και συμμετέχει σε σεμινάρια.

Η… μυρωδάτη Κερκινέλλα

Η δράση των δύο αδελφών δεν σταματάει εδώ. Από κοινού είχαν μία ευφυέστατη ιδέα να δημιουργήσουν ένα προϊόν από βουβαλίσιο γάλα, που όμοιό του δεν έχει ξαναβγεί στην αγορά. Έτσι, προέκυψε η «Κερκινέλλα».

Πρόκειται για ένα είδος αρωματισμένου τυριού το οποίο πήρε την ονομασία του από τη λίμνη Κερκίνη, εκεί όπου βόσκουν τα βουβάλια της φάρμας «Ξανθόπουλος» αλλά και του τυριού μοτσαρέλλα, από το οποίο όμως διαφέρει πολύ, όσον αφορά στην παρασκευή του.

«Η Κερκινέλλα είναι ένα προϊόν που το κάνουμε αποκλειστικά εμείς. Έχουμε κατοχυρώσει την ονομασία. Πρόκειται για ένα αρωματισμένο ημίσκληρο τυρί με βασιλικό, δυόσμο και ρίγανη και στο ψήσιμο δε λιώνει», πρόσθεσε ο κ. Ξανθόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τρόποι σερβιρίσματος ποικίλουν. Κρύο για μεζέ με ένα ποτηράκι τσίπουρο, φρέσκο σε κύβους μέσα στη σαλάτα, ψητό στη σχάρα αλλά και σαγανάκι στο τηγάνι για εκείνους που είναι πιο ευαίσθητοι στον… ουρανίσκο τους.

Βουβαλίσια προϊόντα για μία υγιεινή διατροφή

Όπως εξήγησε ο κ. Ξανθόπουλος, τόσο το βουβαλίσιο κρέας όσο και το γάλα αποτελούν υγιεινές τροφές για τον ανθρώπινο οργανισμό, συγκριτικά με τα άλλα είδη κρεάτων.

«Το βουβαλίσιο κρέας και το γάλα του, αποτελούν μεγάλη πηγή πρωτεϊνών για τον άνθρωπο. Πολλοί που τρέφονται υγιεινά επιλέγουν συχνά τα προϊόντα μας γιατί γνωρίζουν ότι όλα περνούν από τα χέρια μας», σημείωσε.

Μπορεί το χωριό τους να έχει μικρό αριθμό μόνιμου πληθυσμού, γιατί πολλοί έχουν μεταναστεύσει σε χώρες του εξωτερικού, ωστόσο όταν έρχονται για τις διακοπές τους, φεύγουν με γεμάτες τσάντες με τα προϊόντα των δύο επιχειρηματιών.

Εκτός από τους ντόπιους, τα βουβαλίσια προϊόντα έχουν μεγάλη απήχηση και στους τουρίστες, οι οποίοι επιλέγουν περιοχές γύρω από τη λίμνη Κερκίνη για την εξόρμησή τους. «Έρχονται κυρίως για την αγνότητα των προϊόντων μας και γιατί είναι τοπικά. Εμείς στέλνουμε κρέας και τυροκομικά προϊόντα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα».

Οι δύο επιχειρηματίες σχεδιάζουν για το επόμενο διάστημα να λανσάρουν στην αγορά δύο νέα τυροκομικά προϊόντα φτιαγμένα από βουβαλίσιο γάλα.

INFO:

Kerkini’s Meat
Ομαλό – Θρακικό Σερρών

Τηλ: 23230 710310

FB: Kerkinis Meat

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.