Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Δήμος Σερρών : Πως θα γίνει η κατανομή των εδρών στο νέο δημοτικό συμβούλιο ( 21+14 )

 


 

 Μειώθηκαν κατά έξι οι έδρες του δημοτικού συμβουλίου Σερρών και αυτό που θα προκύψει από τις εκλογές του 2023 θα αριθμεί 35 μέλη .

Επειδή πολλοί είναι αυτοί που θα θέσουν υποψηφιότητα ως δημοτικοί σύμβουλοι αν θέσουμε υπόψιν τους κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες σε ότι αφορά τον τρόπο εκλογής και τον αριθμό που θα εκλέξουν η νικήτρια παράταξη  και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης .

Με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο η παράταξη του δημάρχου εκλέγει το ελάχιστο το 60% των μελών του δημοτικού συμβουλίου δηλαδή στον Δήμο Σερρών .Ο δήμαρχος  θα έχει τουλάχιστον 21 δημοτικούς συμβούλους .Ακόμη και αν λάβει 43% την Α Κυριακή θα εκλέξει αυτόν τον αριθμό .

Η εκλογή  των δημοτικών συμβούλων γίνεται σε δύο φάσεις .

Την Α Κυριακή θα εκλεγούν οι 18 . Το εκλογικό μέτρο για να εκλέξει μια παράταξη ένα σύμβουλο είναι το 5.5%  .

Στην Α κατανομή  οι έδρες κατανέμονται σε όσες παρατάξεις πιάσουν το εκλογικό μέτρο . Δηλαδή για τρεις δημοτικούς συμβούλους πχ απαιτείται ένα ποσοστό 16,5%  

Όσες έδρες μείνουν αδιάθετες υπάρχει η β κατανομή όπου μπαίνουν και οι παρατάξεις που δεν έπιασαν το εκλογικό μέτρο .Άλλα έχουν λάβει τουλάχιστον 3%  . Και η κατανομή γίνεται με βάση ποιος έχει το μεγαλύτερο υπόλοιπο ψηφων

Μετά την Β Κυριακή  από  οι 17 αδιάθετες έδρες .Ο νικητής θα πάρει το ελάχιστο όσες απαιτούνται για να συμπληρώσει τις 21 έδρες .Το πιο πιθανό σενάριο ο νικητής να λάβει τις 16 από τις 17 έδρες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.